Mirna Rajle Brođanac: Željno iščekujemo ublažavanje mjera

Aktivnosti i natjecanja u organizaciji školskih sportskih saveza gotovo su u potpunosti stali zbog mjera kojima se ne smiju miješati učenici različitih razreda, rekla je tajnica Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije Mirna Rajle Brođanac i dodala kako se neki projekti ipak provode: “Sva školska natjecanja, od općinskih i gradskih pa sve do županijskih i državnih su stala i vjerojatno će čekati neka bolja vremena. Ipak, nadamo se i s nestrpljenjem očekujemo da će se epidemiološke mjere malo popustiti, posebice one koje se odnose na škole i sport, budući da je gotovo sve stalo. Osim školskih natjecanja županijski Savez sudjeluje u organizaciji 13 nacionalnih projekata, a najznačajniji od njih pokušavaju se odraditi i u trenutačnoj situaciji. To su “Univerzalna sportska škola” za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, te “Vježbaonica” za učenike od 5. do 8. i za srednjoškolce koje pokušavamo odraditi u sklopu redovne nastave”, rekla je Rajle Brođanac i dodala kako u Savezu trenutačno obrađuju izvješća za 2020. godinu: “Što se tiče prošle godine, uspjeli smo odraditi 4 državna prvenstva i otprilike 60% svih natjecanja, a za tekuću je godine vrlo teško bilo što predviđati. Mi radimo planove kao da će se sve normalno održati, no sada je već toliko toga odgođeno da bi se, čak i u slučaju potpunog popuštanja mjera, mnoge stvari teško ugurale u raspored i morale bi se otkazati.”

Inače, u cjelokupnom sustavu školskog sporta sudjeluje 10-ak tisuća učenika, što je 45% svih koji su upisani u škole u Osječko-baranjskoj županiji.

Mirna Rajle Brođanac u protekla se dva mjeseca uključila i u rad Veslačkog kluba Iktusa. Podsjećamo kako je Veslački klub Iktus na godišnjoj skupštini 21. studenoga 2020. izabrao novo vodstvo: novi je predsjednik kluba Boris Popadić, a za članove predsjedništva izabrani su Mirna Rajle Brođanac, Ivan Jukić, Danijel Ilić i Boris Čagalj. Cjelokupno je novo vodstvo kluba sačinjeno od bivših veslača kluba, a danas su uspješni ljudi i poduzetnici.

Kao članica predsjedništva Veslačkog kluba Iktusa Mirna Rajle Brođanac istaknula je kako se novo Predsjedništvo još uvijek upoznaje sa stanjem u klubu i glavni im je cilj poboljšati stanje i uvjete u Iktusu: “Mlađe kategorije još uvijek ne mogu trenirati, rade samostalno kod kuće, na otvorenom, trče, dosta zoomiramo, pronalazimo načine kako da treneri i djeca ostanu u kontaktu i tako dalje. Kategorizirani veslači ipak odrađuju svoje obveze kako su i planirane. Tako su braća Lončarić na pripremama u Zatonu, a David Šajn i drugi mlađi kategorizirani veslači treniraju u Osijeku. Što se natjecanja u 2021. godinu tiče, planiramo sudjelovati na svim regatama i natjecanjima koja će se održati, a najvažnija je kvalifikacijska regata za Olimpijske igre u Tokiju. Tu ćemo kandidirati s četiri naša veslača: Antonom i Patrikom Lončarićem, Davidom Šainom i Ivanom Antom Grgićem”, rekla je Rajle Brođanac.

Što se tiče prostorija Veslačkoga kluba, napomenula je kako se razgovara s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim veslačkim savezom i Hrvatskim olimpijskim odborom, a još se uvije traži način na koji bi se riješio taj problem i kako bi se klub vratio na mjesto gdje i pripada.

Izvor: HRT Radio Osijek