Klub danas

Patrik i Anton Lončarić 2020. godine, srebro na EP mlađih seniora

“Još od davne 1892. u Osijeku je veslanje organizirani sport kroz različita veslačka društva i klubove. Od prvog veslačkog društva Die Drau, preko VK  Neptuna i VK Drava, VK Borac i VK Osijek do današnjeg Veslačkog kluba Iktus, mlade Osječanke i Osječani uspješno se bave ovim zdravim i uglednim sportom.

Veslački klub Iktus uspješno djeluje već 50 godina. Ubrzo po osnivanju kluba, još sedamdesetih godina, počeo je rezultatski uspon. U posljednjih desetak godina klub je dosegnuo dosad najbolje rezultate na međunarodnoj veslačkoj pozornici. Šest je puta zaredom VK Iktus osvojio naslov ukupnog pobjednika Prvenstva Hrvatske u veslanju, a kruna uspjeha je srebrna medalja koju je David Šain osvojio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine u posadi hrvatskog četverca na pariće. U iznimno bogatoj kolekciji medalja ima i dva naslova svjetskog seniorskog prvaka i naslov europskog viceprvaka u četvercu na pariće. Uz Davida Šaina, koji i danas aktivno vesla i sudjeluje na natjecanjima, članovi su kluba i mlađi veslači koji su u posljednjih nekoliko godina ostvarili zapažene rezultate u juniorskoj i mlađeseniorskoj konkurenciji – Ivan-Ante Grgić osvojio je europsko juniorsko zlato u četvercu s kormilarom, a braća Patrik i Anton Lončarić osvojila su naslove europskih i svjetskih juniorskih prvaka i aktualni su “svjetski rekorderi”, odnosno imaju najbolje svjetsko juniorsko vrijeme u dvojcu bez kormilara. Lončarići i Grgić imaju i nekoliko medalja s europskih prvenstava mlađih seniora. 

Posebno smo ponosni na društveni ugled naših veslačica i veslača koji, nakon dovršene veslačke karijere postaju istaknuti stručnjaci, poslovni ljudi i uspješni profesionalci u različitim profesijama.

U vremenu koje je pred nama, prije svega želimo riješiti naš najveći problem, zgradu klupskog doma, koja se mora temeljito obnoviti i proširiti kako bi se dobio  dovoljno velik prostor za spremište za čamce, svlačionice i prostore za treniranje u zimskim mjesecima.

Svake godine u Iktusovu Školu veslanja upisuje se sve veći broj mladih. Upravo stoga vjerujemo u još bolje  uspjehe  kluba u budućim godinama, a želja nam i trajno osigurati najbolje  uvjete  za treniranje našim mladim veslačicama i veslačima.”

Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain, Mario Vekić- pobjednici PH 2014.

Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain, Mario Vekić- pobjednici PH 2014.

Iktus

.

.

.

Iktus

Klub danas

Jasminka Kraljević-Čolić i Davor Brust

Patrik i Anton Lončarić, SP Trakai 2017. godine

Klub danas

Ivan-Ante Grgić, Krešimir Forjan, Vjekoslav Kolobarić i Dino Belić

Klub danas

Aria Cvitanović

 

Klub danas

David Šain

Klub danas

Teuta Lea Stojaković