Iktusovi veslači u B i C finalu Europskog prvenstva u Vareseu

Finale Europskog veslačkog prvenstva u Vareseu danas su izborili braća Valent i Martin Sinković, Damir Martin te Ivana i Josipa Jurković. Posade s osječkim veslačima – Davidom Šainom i braćom Lončarić sutra će nastupiti u B i C finalu. 

Izvor: Hina

Hrvatski dvojac bez kormilara Valent i Martin Sinković plasirali su se u finale Europskog veslačkog prvenstva u talijanskom Vareseu. Valent i Martin Sinković bili su najbrži u svojoj polufinalnoj skupini s vremenom 6:35.67 ostavivši iza sebe Rumunje i Francuze. Finale je na rasporedu u nedjelju u 12.36 sati. “Gotovo je polufinale. Dobili smo Rumunje, ne lagano ali dosta kontrolirano. Cijelu utrku smo se osjećali da možemo još dati ako treba tako da smo stvarno zadovoljni s ovim što smo pokazali,” rekao je Martin Sinković. Drugo mjesto osvojili su Rumunji Marius-Vasile Cozmiuc i Ciprian Tudosa s dvije sekunde zaostatka, dok su treći bili Francuzi Thibaud Turlan i Guillaume Turlan sa nešto više od šest sekundi zaostatka. U drugoj skupini najbrži su bili Talijani Matteo Lodo i Giuseppe Vicino s rezultatom 6:35.46. “Bila je stvarno dobra utrka i jako dobro tehnički odrađena što je nama važno u dvojcu bez kormilara. Pokazali smo ono što smo radili na treninzima zadnjih mjesec i pol dana i svi smo jako zadovoljni. Međutim, znamo da je sutra nova utrka i svi kreću od nule. Treba se ponovno pokazati u najboljem svjetlu, ali idemo sa samopouzdanjem i jedva čekamo,” dodao je Valent Sinković.

Nakon braće Valenta i Martina Sinkovića, plasman u finale Europskog veslačkog prvenstva u Vareseu u disciplini dvojac bez kormilara izborile su i sestre Ivana i Josipa Jurković. Veloluške blizanke su u subotnjem repesažu osvojile drugo mjesto, posljednje koje vodi u sutrašnje finale. Ostvarile su rezultat 7:23.68, 23 stotinke sporije od bivših europskih prvakinja, Španjolki Aine Cid i Virginije Diaz Rivas. Treće su bile Nizozemke Ilse Kolkman i Jose Van Veen koje su za 21-godišnjim sestrama Jurković zaostale nešto manje od tri i pol sekunde. Mlade Velolučanke su 2017. bile europske i svjetske juniorske prvakinje u četvercu bez kormilara (s Brunom Milinović i Izabelom Krakić), a sad su sestre spremne za nove izazove. Veslačice zagrebačke Trešnjevke veslat će u nedjeljnom finalu u 12.21 sati.

Olimpijski doprvak Damir Martin je svojoj polufinalnoj skupini osvojio drugo mjesto, a plasman u finale vodile su prve tri pozicije. Martin je ostvario rezultat 6:49.85, a brži od njega bio je tek Norvežanin Kjetil Borch s rezultatom 6:48.96. U finale ide i trećeplasirani Grk Stefanos Ntouskos s rezultatom 6:50.02. Prva tri mjesta u drugoj skupini osvojili su Nijemac Oliver Zeidler (6:43.03), Danac Sverri Nielsen (6:46.94) i Poljak Natan Wegrzycki-Szymczyk (6:54.93).

Osječani iz hrvatske reprezentacije nisu se uspjeli plasirati u utrke u kojima se bori za medalje. Patrik i Anton Lončarić, Ivan Piton i Marko Ukropina ušli su u polufinale preko iznimno teških kvalifikacija, no danas su u polufinalnoj utrci imali jako težak zadatak – biti među tri posade u konkurenciji iznimno snažnih posada Poljske, Nizozemske, Švicarske, Rumunjske i Ukrajine. Za mladu posadu to je bio preveliki zalogaj tako da su zauzeli šesto mjesto u polufinalu i sutra će se boriti za plasman od 7. do 12. mjesta u B finalu. Ista je posada prošle godine na EP u Poznanju bila deveta. U B finalu dočekuju ih od danas poznati Ukrajinci i Švicarci te Bjelorusi, Francuzi i Litvanci. Uz jučer otpale Nijemce sve su to posade s kojima će se hrvatski četverac (ako izbornik bude tako odlučio) boriti u svibnju u Švicarskoj za jednu od dvije “karte” za put na Olimpijske igre u Tokiju.

Naš David Šain i Splićanin Goran Mahmutović najnovija su posada dvojca na pariće koja je trenirala na Jarunu tek par tjedana uoči odlaska na Europsko prvenstvo. Jučer su u repesažu izborili nastup u polufinalu C/D, a danas su u svojoj utrci zauzeli treće mjesto, iza Španojlske i Belgije te će sutra u 8,40 sati nastupiti u C finalu  plasman od 13. do 18. mjesta na Europskom prvenstvu.