Promjene na Svjetskom kupu u Zagrebu – sutra završetak

Zbog najave ozbiljnog pogoršanja vremena i podizanja jačine vjetra u nedjelju došlo je do promjene u rasporedu natjecanja Svjetskog veslačkog kupa na Jarunu. Sva natjecanja najavljena za nedjelju se otkazuju, a polufinala i finala će biti na rasporedu istog dana- u subotu. Iktusovci, braća Lončarić u četvercu bez kormilara veslat će sutra u A finalu, a David Šain izborio je nastup u C finalu.

PRVI DAN SVJETSKOG VESLAČKOG KUPA NA JARUNU

Danas je na zagrebačkom Jarunu održan prvi dan kvalifikacijskih utrka Svjetskog veslačkog kupa. Veslao se time trial, svaka posada sa starta krenula je u razmaku od 30 sekundi. Ovaj koncept natjecanja je ujedno test za Olimpijske igre u Tokiju kako bi svi imali jednake uvjete zbog eventualnog vjetra.

Vrijeme je bilo sunčano, što je išlo na ruku svim veslačima, iako su imali malih problema s bočnim vjetrom.

Prve su na rasporedu bile sestre Jurković u disciplini dvojac bez kormilara koje su zauzele prvo mjesto s rezultatom 7:25.30, druga je bila češka posada, a treće mjesto posada Francuske.

U istoj disciplini nastupili su Karlo Borković i Ivan Vuković u prvoj kvalifikacijskoj skupini te ostvarili treće vrijeme 7:05.95, a u poslijepodnevnom repasažu utrku su završili na šestom mjestu, tako da će na kraju nastupiti sutra u B finalu.

U drugoj kvalifikacijskoj skupini vozili su Braća Sinković koji su uvjerljivo stigli prvi s rezultatom 6:32.79 što je gotovo 13 sekundi brže od drugoplasiranih Bjelorusa, dok su treći bili Slovenci.

U prvoj kvalifikacijskoj skupini muških samaca, drugo mjesto zauzeo je Damir Martin s rezultatom 7:08.16, ispred njega bio je Saulius Ritter s vremenom 7:07.89, dok je treći bio Austrijanac Lukas Reim s vremenom 7:23.07. U istoj skupini nastupio je i Boris Cesarec koji je zauzeo 4. mjesto. David Šain u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzeo je treće mjesto s vremenom 7:22.02. I Cesarec i Šain poslijepodne su u dvjema utrkama repasaža bili četvrti tako da će se sutra natjecati u C finalu u 10 sati i 30 minuta.

Muški četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Marko Ukropina, Patrik i Anton Lončarić zauzeo je drugo mjesto s vremenom 6:15.08. Ispred njih je posada Poljske s rezultatom 6:13.76, dok su treći Francuzi s vremenom 6:15.39. A finale četveraca sutra je u 13 sati i 56 minuta.

U disciplini dvojac na pariće, Hrvatsku je predstavljao Gordan Milovac i Fran Šuk koji su zauzeli posljednje peto mjesto s rezultatom 7:14.66. U istoj disciplini nastupili su Patrik Papac i Mihael Girotto koji su također osvojili posljednje mjesto s rezultatom 6:56.61.

U ženskom samcu nastupila je Bruna Milinović koja je zauzela posljednje mjesto u svojoj skupini s rezultatom 8:25.99.

SESTRE JURKOVIĆ

Ivana: „Mi smo ovu kvalifikacijsku trku odradile prema planu koji smo dogovorile s trenerom, nismo htjele ići maksimalnom snagom jer nas još čekaju sutrašnje utrke možda i exhibition race, to je trka za stazu, i onda popodne možda čak finale jer se još ne zna hoće li finala biti u nedjelju ujutro ili će se prebaciti za subotu popodne zbog vremena.“

Josipa: „Sestra je manje-više sve rekla, mi smo prezadovoljne. Idemo na domaćem terenu pokazati sve što znamo i koliko vrijedimo i sutra maksimalno. Držite fige!“

Ivana: „Kako bi nama tata rekao, Sparta do kraja!“

BRAĆA SINKOVIĆ

Martin: „Današnja utrka je dobro prošla, time trials koji nitko ne voli, ali dobro smo odradili. Još se malo privikavamo na novi čamac, ali vjerujemo da će to kroz par dana sve sjesti na svoje mjesto.“

Valent: „Zadovoljni smo s utrkom. Bilo je zanimljivo veslati prvu utrku na Jarunu, jest da je malo drugačije ovako kada nema “normalne“ utrke, ali jedva čekamo finale. Slažem se sa svime što je Martin rekao, prije dva dana smo uzeli taj novi čamac koji ćemo slati u Tokio pa smo ga htjeli na brzaka isprobati pošto on ide sada nakon prvenstva na brod za Tokio. Malo nam je to još čudno, nismo nikada tako blizu natjecanja mijenjali čamac, ali navikavamo se, zadovoljni smo i čekamo finale.“

DAMIR MARTIN

„Zadovoljan sam današnjom utrkom jer sam uspio ispuniti cilj koji sam dogovorio s trenerom unatoč teškim uvjetima na stazi. Vjetar je stalno mijenjao smjer s jednog boka na drugi, u leđa, u krmu tako da su zaista bili zahtjevni uvjeti. Unatoč svemu ponavljam, zadovoljan sam, ušao sam direktno u polufinale, konkurencija je jaka, svi smo tu unutar pet sekundi tako da će u nastavku vikenda biti jako dobrih utrka i veselim se tome.“

PATRIK LONČARIĆ

„Ispred četverca bez kormilara mogu reći da smo zadovoljni utrkom. Odradili smo jako dobar posao! Koliko znam, imamo drugo vrijeme. Žao nam je što nismo imali utrku jedni pored drugih da možemo točno vidjeti kakva je razlika, ali sada s ovim rezultatom imamo dobru motivaciju za daljnji rad. Lijepo je odraditi ovakvu jednu trku na domaćem terenu i idemo dalje!“

Novi raspored hrvatskih veslača za subotu 1.5.2021., jezero Jarun:

UTRKE prijepodne
Damir Martin, disciplina samac polufinale 10:15 sati
David Šain, disciplina samac 10:30 sati (C finale)

UTRKE poslijepodne
Sestre Jurković, dvojac bez kormilara u 13.00 sati
Braća Sinković, dvojac bez kormilara u 13.14 sati
Hrvatski četverac bez kormilara (Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić) u 13.56 sati
Damir Martin, samac  u 15.20 sati (ukoliko u subotu prijepodne izbori finale)

„Naše finalne utrke koje su planirane za nedjelju nažalost su zbog loše prognoze, odnosno prejakog vjetra koji ometa natjecanje i fer uvjete prema svim ekipama u utrkama, prebačene za subotu popodne. Najveći razlog je zapravo taj što je upravo zagrebačko natjecanje prva velika svjetska regata nakon čak 18 mjeseci, a opet s druge strane zadnja prije zadnjih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju i rezultati ekipa na ovom natjecanju iznimno su važni za planiranje forme i treninga drugih ekipa za Tokio pa je Svjetska veslačka federacija donijela odluku da se finala prebacuju na subotu koja ipak ima puno povoljniju vremensku prognozu. Samim time će svakako i samim veslačima biti puno ugodnije veslati u subotu nego što bi to bilo po valovima u nedjelju kako se predviđa“ , rekao je Goran Fruk, direktor Svjetskog kupa u Zagrebu.