Iktus putuje na Jumbovu regatu

U Zagrebu će se 5. i 6. lipnja održati 23. veslačka Jumbo regata. Posebnost ove regate ogleda se u viziji njezinog osnivača, istinskog sportaša i legende hrvatskog veslanja Julija Boroše – Jumba (1932. – 2013.),  koji je tvrdio da svi koji se bave veslanjem trebaju imati mogućnosti i natjecati se. Zato je od svog prvog izdanja ova memorijalna regata koncipirana na način da su zastupljene gotovo sve discipline u svim dobnim kategorijama – od kadeta do veterana.

Prema pristiglim prijavama veslat će se 42 utrke tijekom dva dana, a trebalo bi nastupiti ukupno 489 različitih posada. Međunarodni karakter ove će godine izostati, zbog poznate situacije s pandemijom koronavirusa.

Organizacija svakog natjecanja u ovim uvjetima je za svaku pohvalu koja je ovaj put upućena Veslačkom klubu Jarun kojemu u organizaciji pomažu Hrvatski veslački savez i Veslački savez Zagreba.

Većina Iktusovih veslačica i veslača ove je godine nastupilo na samo dvjema regatama – u travnju na Otvorenom prvenstvu Zagreba te u svibnju u Vukovaru na regati Svetih Filipa i Jakova te s nestrpljenjem čekaju nova natjecanja i nove (bolje) rezultate i napredak.

U subotu će kvalifikacijske utrke početi u 10, a finalne utrke u 14 sati, dok će u nedjelju prednatjecanja početi u 8 sati, a finalne su utrke u programu od 13 sati.

Prvoga dana nastupit će 15 Iktusovih posada. Krenut će dva dubla A kadetkinja – Greta Dragišić/Ana Puškadija i Estera Jurić/Lucija Koloda. Luna Keretić prvog će dana nastupiti u samcu za B juniorke, a u samcima seniora snage će odmjeriti David Šain, Ivan-Ante Grgić i Frano Škojo. Sudjelovat će i dva četverca na pariće mlađih juniora – Petar Jukić/Ivan Sabolek/Ante Vrkić/Ivor Janković te Matej Vrselja/Filip Pešić/Mihael Kolarić/Andro Čokolić. U juniorskim skifovima Iktus šalje pet veslača – Karla Paunovića, Karla Krstića, Davida Juga, Luku Zadru i Brunu Denta. Veslat će i četverac na pariće mlađih juniorki – Karla Šibalić/Lana Slunjski/Iva Kardoš/Nina Orešković te četverac na pariće A kadeta – Jakov Wagner/Borna Boras/Jakov Horvat/Lovro Rudec.

Dvanaest Iktusovih posada nastupit će i u nedjelju, 6. lipnja.

Luka Došen, Luka Kirin, Borna Boras, Jakov Wagner i Jakov Horvat veslat će u gigu (četverac na pariće s kormilarom) za A kadete, što već dugo Iktusovci nisu veslali na natjecanjima. Branimir Pekić i Mario Staščik branit će Iktusove boje u veteranskoj kategoriji i veslati u dvojcu bez kormilara. Luka Zadro i David Jug nastupit će u dublu A juniora, dok će u dublovima B juniora biti četiri posade Iktusa – Ante Vrkić/Ivor Janković, Petar Jukić/Ivan Sabolek, Mihael Kolarić/Andro Čokolić i Filip Pešić/Matej Vrselja. Iva Kardoš veslat će u skifu za lake juniorke, a Karlo Krstić i Bruno Dent u skifovima za lake juniore. Na Jarunu ćemo u nedjelju gledati i dvije posade Iktusovih mlađih juniorki u dublovima – Lana Slunjski/Karla Šibalić i Anja Petrović/Nela Puškadija. Karlo Paunović nastupit će u samcu za mlađe juniore, a Luna Keretić u samcu u konkurenciji A juniorki. Ivan-Ante Grgić i Frano Škojo bit će u nedjelju jedini Iktusovi seniori koji će veslati u dvojcu na pariće. Pred kraj natjecanja i kadetkinje će veslati u gigu, a nastupit će Luka Došen (korm.), Greta Dragišić, Lucija Koloda, Ana Puškadija i Estera Jurić. Posljednji klupski nastup u nedjelju će na Jarunu biti u utrci kadetskih dublova u kojoj će Iktus predstavljati Jakov Horvat i Lovro Rudec.

Ukupno na Jumbovu regatu Iktusovih 36 veslačica i veslača vode treneri Krešimir Ižaković i Dominik Matijević.

Na fotografiji su Ivan-Ante Grgić i Frano Škojo koji su se, među ostalim, za ovogodišnja natjecanja pripremali i na jezeru Puškaš u Baranji.