Osječani na Europskom veslačkom prvenstvu U23

U Kruszwici u Poljskoj ovog se vikenda (4. i 5. rujna) održava Europsko veslačko prvenstvo za seniore do 23 godine. U Hrvatskoj su reprezentaciji tri Osječanina- braća Patrik i Anton Lončarić i Ivan – Ante Grgić.

Ove godine braća Lončarić idu četvrti put na ovakvo EP. S prošla su se tri nastupa vratili s medaljama – jednom broncom i dva srebra. Jučer su doputovali u Kruszwicu u središnjoj Poljskoj, a s njima je i trenerica Jasminka Kraljević-Čolić. U U23 reprezentaciji Hrvatske još su aktualne svjetske prvakinje Josipa i Ivana Jurković u dvojcu bez kormilara. Tu je i dvojac na pariće u kojem su Ivan-Ante Grgić (Iktus) i Patrik Papac (Trešnjevka). To je nova ekipa koju je prvo na Jarunu pripremao trener Krešimir Petrović pa nastavio na Dravi Krešimir Ižaković, a sada ih u Poljskoj vodi izbornik Darko Mikšić. Na EP je otputovao i jedan samac- Fran Šuk iz VK Croatije.

Osječani nastupaju u subotu, a finalne su utrke na programu u nedjelju (A i B finale). Grgić i Papac bili su ove godine 10. na Svjetskom prvenstvu U23 u Račicama u Češkoj, a braća Lončarić osvojila su 4. mjesto na SP. Ove je godine njihov najbolji rezultat bio dvije bronce na regatama Svjetskog kupa. Riječ je o seniorskoj konkurenciji, a Lončarići su osvojili broncu u Zagrebu u četvercu bez kormilara te u Sabaudiji u Italiji u dvojcu bez kormilara.

U Kruszwici su Lončarići i Grgić već nastupali na Europskom U23 prvenstvu dok su još bili juniori i to u četvercu bez kormilara 2018. godine. S njima je tada veslao Puljanin Fabio Ipsa, a osvojili su broncu. Godinu dana kasnije ista je posada bila srebrna na EP u grčkoj Ioannini, a prošle su godine Lončarići nastupili sami i u dvojcu bez kormilara osvojili još jedno srebro u njemačkom Duisburgu.

Prvenstvo u Kruszwici pratite na worldrowing.com

Tekst: HRT Radio Osijek