Iktus Challenge i Miholjska regata

Veslački klub Iktus i ove godine kraj sezone obilježava svojom tradicionalnom Miholjskom regatom, revijalnim međunarodnim okupljanjem veslačica i veslača u Osijeku. Regatom se obilježava i crkveni god Župe sv. Mihovila, kojoj pripada i Iktusov klupski dom na promenadi.

Ovogodišnja regata na programu je posljednje nedjelje u mjesecu (26. rujna), a na Dravi bi trebalo zaveslati više od stotinu natjecatelja. Trebala bi to biti doista zanimljiva nedjelja, ali još zanimljivije bi, prema najavama s promenade, trebalo biti dan prije. “Iktusovci” za ovu godinu spremaju dvodnevni veslački happening na kojem će (gotovo sigurno) nastupiti i olimpijski pobjednici i najbolji svjetski dvojac bez kormilara – braća Sinković.

U subotu, 25. rujna, na programu je Iktus Challenge, u sklopu kojeg će biti revijalne utrke samaca i dvojaca bez kormilara na 500 metara. Plan je da u samcu snage jedan protiv drugog odmjere proslavljena braća Valent i Martin Sinković, a zvijezde utrke u dvojcu bez kormilara trebali bi biti osječki blizanaci i hrvatske veslačke nade Patrik i Anton Lončarić. U planu je bilo da na Dravi kod Osijeka zavesla još jedan osvajač olimpijskih medalja, Damir Martin, ali kako baš u to vrijeme njegova supruga Ivana ima termin za porođaj, Vukovarac vjerojatno ove godine neće doći.

– Na Iktus Challengeu intezivno radimo nekoliko mjeseci i imamo velike planove. Sa Sinkovićima je načelno sve dogovoreno oko dolaska u Osijek, još se samo čeka službena potvrda iz redova njihova tima. Pregovaramo i oko dolaska srpskog “dvojca bez”, koji je ove godine nastupio u A finalu Olimpijskih igara u Tokiju (Martin Mačković i Miloš Vasić), kao i s mađarskim veslačima, no i od njih još čekamo službenu potvrdu o dolasku – kaže predsjednik VK Iktus Boris Popadić.

Predsjednik naglašava kako je ovaj rujan samo uvertira i priprema za ono što u klubu s osječke promenade planiraju za sljedeću godinu, u kojoj se proslavlja 50 godina otkako klub nosi ime Iktus.

– Imamo velike planove za 50 godina Iktusa i rujan 2022., a sve što smo pripremili za kraj ovoga mjeseca samo je uvertira za ono što želimo napraviti sljedeće godine u sklopu Miholjske regate – dodao je Popadić.

Miholjska regata uvijek je bila prvorazredan osječki veslački događaj, kojim Iktus obilježava završetak jedne sezone, a, prema najavama, ove bi godine sve to trebalo biti jedna razina više. Natjecanje, pa bilo ono i revijalno, na kojemu veslaju Sinkovići jednostavno i ne može biti loše…

Ivana Liović, Glas Slavonije 15. rujna 2021. godine