Ambruš predsjednik Iktusa

Denis Ambruš novi je predsjednik Veslačkog kluba Iktus, a Daniel Srb izabran je za predsjednika Skupštine kluba. Prvi put dodijeljena su posebna priznanja kluba te su zaslužnim članovima proglašeni olimpijci- Darko Zibar, Ninoslav Saraga, Ivan Jukić i David Šain. Prvi su put dodijeljene i titule počasnih članova i to dugogodišnjim članovima- Đorđu Mrđenoviću, Mati Obradoviću, Josipu Tešiji i Antunu Ignacu.

Članovi skupštine Veslačkog kluba Iktus jednoglasno su za novog predsjednika izabrali Denisa Ambruša, veslačkog veterana i aktualnog zamjenika gradonačelnika Osijeka. Od 55 članova skupštine bila su nazočna 32 člana s pravom glasa. Dosadašnji predsjednik Daniel Srb izabran je za predsjednika Skupštine kluba. Srb je tako zaključio vođenje kluba nakon punih deset godina u kojima je, kako je istaknuo na sjednici, Iktus postigao najbolje rezultate u dugogodišnjoj povijesti kluba. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora te Predsjedništva čiji se sastav uglavnom nije bitno mijenjao. U svom izvještaju o radu bivši predsjednik Daniel Srb podsjetio je kako je unatoč teškim prilikama u gospodarstvu Iktus uspio u 2013. godini ostvariti plan vrijedan ukupno milijun kuna te izrazio nadu da će i u sljedećim godinama kao najtrofejniji i najuspješniji osječki sportski kolektiv imati potporu lokalne zajednice i sponzora. Ove je godine klub kupio novu prikolicu za prijevoz čamaca, obnovio veslaonicu, teretanu i veslački splav na Dravi te kupio “olimpijski” uteg za vježbanje. Od 2004. godine do danas kupljeno je 19 novih čamaca vrijednih gotovo milijun i pol kuna. Klub je u tih 10 godina svake godine imao najmanje četiri člana reprezentacije, a čak 14 ih je imao 2008. i 2009. godine. Valja podsjetiti kako je Iktus između 2005. i 2010. godine šest puta osvajao titulu najboljeg kluba na Hrvatskom veslačkom prvenstvu.

Posebnost je današnje skupštine bilo okupljanje Iktusovih olimpijaca, veslača koji su u sastavu hrvatske reprezentacije kao članovi Iktusa nastupali na Olimpijskim igrama i postigli vrhunske rezultate. Riječ je o Darku Zibaru, Ninoslavu Saragi, Ivanu Jukiću i Davidu Šainu koji su odlukom skupštine proglašeni zaslužnim članovima Iktusa. U ime nagrađenih zahvalio se najstariji među njima- Darko Zibar, no i svi ostali su u dirljivim govorima podsjetili sudionike skupštine na velike rezultate koji su osvojeni zahvaljujući vrijednom radu i upornošću veslača i njihovih trenera. Među brojnim uspjesima u dugogodišnjoj veslačkoj karijeri jedno od najznačajnijih je 6. mjesto na Olimpijskim igrama u Moskvi Darka Zibara u četvercu na pariće (1980. godine), Ninoslav Saraga bio je 7. na Olimpijskim igrama 1992. godine Barceloni u četvercu bez kormilara, Ivan Jukić bio je 14. u dvojcu na pariće na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu, a svima je poznato aktualno srebro Davida Šaina osvojeno u četvercu na pariće na OI u Londonu 2012. godine.
Iktus je ove godine prvi put odlučio dodijeliti i status počasnoga člana kluba ljudima koji su na jedinstven način uložili ogromne napore kako bi veslački klub uspješno funkcionirao i razvio se u ono što danas jest. Tako su počasnim članovima proglašeni istaknuti sportski djelatnik Đorđe Mrđenović, veslač i nekadašnji predsjednik Mato Obradović, projektant Iktusove zgrade Josip Tešija i dugogodišnji član uprave i predsjednik Skupštine Antun Ignac. Odlučeno je kako će na ovaj način klub nastaviti zahvaljivati svojim vrijednim i zaslužnim članovima na sljedećim godišnjim skupštinama.

Posebna su priznanja uručena i veslačicama i veslačima koji su ove godine ostvarili najbolje rezultate na veslačkim natjecanjima. Dakako da je posebno istaknut uspjeh Davida Šaina, svjetskog prvaka u hrvatskom četvercu na pariće s ovogodišnjeg SP-a u Južnoj Koreji. Među najveće ovogodišnje uspjehe sada već bivši predsjednik kluba Daniel Srb uvrstio je deveto mjesto na SP-u hrvatskog četverca bez kormilara u kojem su veslali Iktusovci Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić. Šain je u istoj posadi osvojio 6. mjesto na Europskom prvenstvu u Sevilli gdje su 4. bili Janjić i Kolobarić u svom četvercu. David je, da podsjetimo, osvojio još dva značajna zlata i to na natjecanjima Svjetskoga kupa u Eatonu i Luzernu (u kojem su Ante i Vjeko bili osmi u ukupnom poretku). Mia Drkulec osvojila je 20. mjesto na SP-u za juniore veslajući u četvercu na pariće.

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu Iktus je osvojio četiri zlatne medalje: Stjepan Pirić, Matej Srb, Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić u četvercu bez kormilara, Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić u dvojcu bez kormilara, laki senior Borna Srb te mlađa juniorka Teuta Stojaković u samcu. Uz četiri zlata veslačice i veslači Iktusa osvojili su još 8 srebrnih medalja i tri brončane te kao klub zauzeli ukupno 3. mjesto na državnome prvenstvu.

Više fotografija potražite na Facebook stranici VK Iktusa.

Tekst i foto: Davor Lončarić