Antonu zlato, Patrik samo navijač

Prije 15-ak dana činilo se kako će hrvatski treneri bez teškoća početkom ožujka moći izvesti veslačice i veslače na vodu. No, sada je to nemoguća misija i pripreme se nastavljaju na suhom. Gotovo cijela Hrvatska okovana je snijegom, polarna hladnoća ledi krv u žilama i veslači ostaju na čekanju. Voda je daleko, a trenutačna realnost su treninzi u dvorani (veslaonici)… Piše danas Glas Slavonije.

No, hrvatski juniori preduhitrili su hladnoću, buru i snijeg te su nekoliko dana trenirali na vodi u Zatonu i Skradinu. Uvjeti nisu bili idealni, ali svi su se zaželjeli pravih treninga i veslanja pa su nekako podnijeli i jak vjetar te vrlo hladno vrijeme. Među onima koji su bili na “šibenskim pripremama” su i jake snage osječkog Iktusa. Trener Krešimir Ižaković na vodu je poveo Ariju Cvitanović, Antona i Patrika Lončarića, Ivana-Antu Grgića, Krešimira Forjana, Vedrana Steinera i Dinu Belića.

A prije izlaska na vodu veslači su odradili Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometru koje je održano u Rijeci. Iktusovci su se ponovno predstavili u dobrom izdanju i kući se vratili s dvije medalje. U riječkoj dvorani Zamet bili su blizanci Lončarić, ali je nastupio samo jedan. Formu je testirao Anton, dok je Patrik zbog nedovoljne pripremljenosti preskočio ergometar. Anton je odradio prvenstvo u svom stilu, bio je vrlo brz i uvjerljivo slavio među juniorima te osvojio zlatnu medalju prešavši dvije tisuće metara za 6:08.5 minuta. No, nije uspio skinuti juniorski rekord Zameta koji drži njegov brat Patrik koji je lani veslao 6:05.9. Aria je također nastupila u juniorskoj konkurenciji i osvojila srebrnu medalju, ispred nje bila je samo Zagrepčanka Izabela Krakić. 

U Rijeci je konkurencija bila “žestoka”, ugledno nadmetanje privuklo je Hrvate, ali i natjecatelje iz Slovenije, Italije, Mađarske i BiH, pa se nadmetalo ukupno 480 veslačica i veslača. Prema očekivanju, “šlager dana” bio je seniorski ergometar i obračun Martina i Valenta Sinkovića. Nakon 2000 metara bolji je bio Martin koji je s vremenom 5:50.0 obranio naslov prvaka Hrvatske, dok je Valent zaostao samo dvije desetinke. Sinkovići su uoči nove sezone pokazali kako su moćni, snažni i brzi, pa i ove godine od njih možemo očekivati velike rezultate u njihovu “dvojcu bez”.

Ivana Liović, Glas Slavonije, objavljeno 28. veljače 2018. godine