Boa tarde Rio (felizmente, Teuta!)

Ako sam prava nikoga se ne bojim. Ne volim velike najave, koliko sam dobra i koliko mogu, pokazat ću na vodi – poručila je Osječanka Teuta Lea Stojaković uoči odlaska u Rio de Janeiro.

Članica osječkog Iktusa i najdarovitija hrvatska veslačica Teuta Lea Stojaković, u pratnji trenerice Branke Stainer jučer je točno u 15 sati sa zagrebačke zračne luke Pleso odletjela u Brazil.

Pred sjajnom mladom osječkom veslačicom nastup je na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje će se od 5. do 9. kolovoza održavati u Rio de Janeiru.

– Jedva čekam da krenu utrke. Iza mene su naporne pripreme u Rami, tamo smo 20-ak dana dobro radili, napravili sve što smo planirali. Stvarno se odlično osjećam, još da sve bude dobro na brazilskim utrkama – pričala je Teuta Lea uoči odlaska u zemlju nogometa, sambe, karnevala…

Darovita Osječanka napokon će i sjesti u svoj čamac koji je još početkom lipnja preko Italije otišao brodom za Brazil.

– Na Rami sam trenirala u starom Šainovom čamcu, malo mi je prevelik, ali uskoro ću sjesti u svoj. A u njemu sam još brža…

Teuta je premijeru na svjetskoj juniorskoj smotri imala lani u Hamburgu, gdje je na kraju ciljem prošla kao 12. Iako mnogo mlađa od konkurencije, već tada je najavila da pripada među najbolje od najboljih skifistica i samo joj treba dati vremena da skupi iskustva te naravno još malo odraste. Zamah, tehnika, brzina… nisu bili upitni. Da napredak ide svojim tijekom potvrdila je ove godine, vesla odlično, na Europskom prvenstvu za juniore u Češkoj osvojila je brončanu medalju, na svim domaćim regatama redovito prolazila prva ciljem, ne samo u juniorskoj, nego i seniorskoj konkurenciji samaca.

– Zadovoljna sam i pripremama i formom, nadam se da ću u takvom raspoloženju biti i nakon Rija – dodala je Tea.

Kaže kako je prije velikih natjecanja ne trese trema, ali isto tako ne voli se razbacivati velikim izjavama i najavama.

– Nikad ne komentiram što bih mogla, što u konačnici očekujem i tko je najveći favorit utrke. Sve djevojke su dobre, da nisu ne bi bile na Svjetskom prvenstvu. Od sebe uvijek samo očekujem da veslam najbolje što mogu, odradim dobru utrku i kad je tako suparnice me ne zanimaju. Uvijek mi je najvažnije što se događa samo u mojoj stazi, ako budem prava nikoga se ne bojim … A koliko sam dobra i koliko mogu – pokazat ću na vodi.

Ove godine pokazivala je da je doista dobra, a sad slijedi najveći izazov u 2015. Dokazivanje da nije samo odlična na hrvatskoj i europskoj, nego i najvećoj svjetskoj sceni mladih veslač(ic)a.

Najdarovitiji natjecatelji koje svjetsko veslanje trenutačno ima polako se okupljaju u Rio de Janeiru, hrvatska ekspedicija na put je krenula jučer, a na regatnoj stazi, koja će sljedeće godine ugostiti i olimpijska veslačka natjecanja, osim Teute u samcu, boje naše države branit će i skifist Tomislav Čanić te četverac na pariće u sastavu Niko Dunkić, Leon Bulić, Patrik Farkaš i Andrija Šupe.

– Svjetsko prvenstvo je posebna smotra, svi koji nešto vrijede bit će u Riju. Ovo je veliki izazov, ali i motiv, samo da napokon sve krene – dodala je Teuta Lea prije ulaska u avion za Brazil.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije (objvaljeno 31. srpnja 2015. godine)

“Ferivijevci” opet pomogli

U vremenima kad se u osječkom sportu darovitim sportašima ukidaju stipendije, kad nema novca ni za profesionalce, a kamoli za potencijele, svaka gesta potpore je dobrodošla. Tako je Teua Lea Stojaković posebno zahvalila braći Ivici i Ferdi Kraljeviću iz osječke tvrtke Ferivi sport, koji su opet prepoznali potrebu i pomogli. Na put u Brazil “ferivijevci” su Osječanku ispratili s torbom punom sportske opreme.