Braća Lončarić korak do postolja, sestre Jurković svjetske prvakinje

Na Svjetskom prvenstvu mlađih seniora u Račicama u Češkoj braća Lončarić osvojila su četvrto mjesto.

Naši veslači Anton i Patrik Lončarić do finala su došli pobjedom u kvalifikacijama i trećim mjestom u polufinalu, a danas su svjetsku kvalitetu potvrdili i u finalnoj utrci. U finalnoj su utrci poveli Turci Aydin i Sahin, no ubrzo su prvu poziciju preuzeli i do kraja odveslali do zlata Britanci Tarczy i De Graaf. Srebro su na kraju osvojili blizanci iz Litve, braća Stankunas, a Lončarići su se borili za broncu s turskim dvojcem, koji na kraju pobijedio u tom duelu. Peto su mjesto zauzeli Rumunji, a šesto Grci. Britanski dvojac, svjetski prvaci U23, osvojili su ove godine srebro i na Svjetskom kupu za seniore u Sabaudiji, iza zlatne braće Sinković, a na tom su natjecanju naši Lončarić biti brončani. Braća Lončarić i trenerica Jasminka Kraljević-Čolić zadovoljni su četvrtim mjestom, ali ističu kako imaju još puno prostora za napredak. Svjesni su kako su prilično kasno ove godine krenuli s pripremama u dvojcu bez kormilara jer su do početka lipnja trenirali isključivo u seniorskom četvercu.

Veličanstven uspjeh ostvarile su sestre Ivana i Josipa Jurković. Uvjerljivom dominacijom od starta utrke pokazale su nadmoć koja se povećavala do samog cilja kroz koji su prošle u vremenu 7:17.20. Iza sebe su ostavile dvojce iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Kanade, Francuske i Španjolske. Izazvale su time pravo oduševljenje u veslačkom svijetu i ponosno zaplakale tijekom intoniranja hrvatske himne u češkim Račicama kao jedine predstavnice Hrvatske koje u domovinu donose medalju. Uz njih je sretan i trener Aleksandar Vukojičić, VK Trešnjavka i svi ljubitelji veslanja u Hrvatskoj.

Ivan-Ante Grgić posljednji je naš veslač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u dvojcu na pariće s Patrikom Papcem iz zagrebačke Trešnjevke. Hrvatski dubl, koji je u Češkoj vodio trener Krešimir Petrović uz Trešnjevke, osvojio je u B finalu četvrto mjesto (ukupno 10. na SP U23). U utrci B finala dublova najbolji su bili Rusi s vremenom 6:27.22, a nakon njih Španjolci i Francuzi. Iza hrvatskog dubla, na 11. i 12. mjestu, natjecanje su završili Danci i Rumunji.

Bruna Milinović iz Trešnjevke osvojila je prvo mjesto u C finalu, odnosno ukupno 13. mjesto u samcu za mlađe seniorke, a veslač splitkog Mornara Goran Mahmutović nastup na SP završio je pobjedom u E finalu, odnosno na 25. mjestu.