Braća Lončarić laurerati za 2017. godinu

Anton i Patrik Lončarić najbolji su sportaši Osijeka u 2017. godini u tradicionalnom izboru Gradskog radija. Veslačka braća blizanci, članovi VK Iktus, slavili su ispred lanjskog pobjednika i rekordera sa šest naslova gimnastičara Roberta Seligmana (GS Osijek Žito). Prenosimo članak iz Glasa Slavonije.

 

Ovo je prvi put da su u izboru Gradskog radija na tronu dvojica sportaša, a za prekid dosadašnje tradicije braća Anton i Patrik uistinu su morala napraviti nešto veliko. To su ostvarili prošlog ljeta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi, gdje su uzeli naslov prvaka u dvojcu bez kormilara, nadmašivši u završnici aktualne europske prvake Rumunje. Potvrdu kako hrvatsko veslanje ponovno ima jake adute za buduće uspjehe na velikim natjecanjima braća Lončarić “osnažila“ su i broncom na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u četvercu bez kormilara zajedno s klupskim kolegom Ivanom-Antom Grgićem i Puljaninom Fabijom Ipsom.

Seligman, Donna, Mile…

Kao i prijašnjih godina, i u 21. izboru sudjelovali su sportski novinari iz svih osječkih redakcija, njih ukupno 18, koji su bodovali uspjehe u protekloj godini, od devet bodova za prvo do jednog boda za deveto mjesto. Osim braće Lončarić i Seligmana, u konkurenciji za najboljeg sportaša našeg grada bili su još atletičar Ivan Horvat (AK Slavonija-Žito), tenisačica Donna Vekić, nogometaš Mile Škorić (NK Osijek), kuglač Mario Liović (KK Osijek), odbojkašica Ivana Grubeša (ŽOK Osijek), nogometašica Matea Andrlić (ŽNK Osijek) te dizač utega Georgije Bogojević (DK Slavonija). Za razliku od prethodne dvije godine ovaj put odluka o laureatu nije bila toliko tijesna jer su braća Lončarić dobila ukupno 155 glasova, odnosno 29 više od Seligmana (126). Na treće se mjesto plasirao Ivan Horvat (120), a potom slijede Donna Vekić (113), Mile Škorić (102), Mario Liović (69), Matea Andrlić (55), Ivana Grubeša (41) i Georgije Bogojević (29).

Svečanost proglašenja održana je u cafeteriji Novi grad, gdje su se okupili ne samo nominirani sportaši nego i ostali, kao i brojni osječki sportski djelatnici te novinari. Nagradu najboljima i ove je godine uručio osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, a osim njega čestitke svim sportašima uputio je i predsjednik skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Pokazali svima zube

Iako su već pomalo navikli na čestitke, “zlatnoj“ braći bilo je drago još jedno priznanje, koje je stiglo od onih koji prate sport na dnevnoj bazi – sportskih novinara.

– Drago nam je da se može i kao dvojac osvojiti ovu nagradu, stvarno smo sretni što nam je pripala i što su novinari glasovali za nas. Mislim da osim našeg juniorskog zlata veliku ulogu ima i naša mlađeseniorska bronca, što nije puno njih uspjelo sa samo 17 godina. Moram spomenuti našeg kolegu Ivana-Antu Grgića i Fabija Ipsu iz Pule, bez kojih ne bi mogli do te bronce – pričao je Patrik, dok je Anton istaknuo i kako se nije bilo lako vratiti u pravi ritam nakon sedmog mjesta na Europskom prvenstvu.

– Taj EP bio nam je velika pljuska, jedva smo se podigli, ali uspjeli smo uz vrhunskog trenera koji nas je poticao i vjerovao u nas. Prošli smo sve te pripreme i uz veliki uloženi trud stigli do tog zlata. To nije bilo očekivano, ali nakon pobjede u kvalifikacijskoj utrci, kada smo dobili i europske prvake, počeli smo vjerovati da možemo. Bili smo najbrži i u polufinalu, a sve smo zaključili na pravi način u finalu. Nisu nas tretirali kao favorite za medalje, ali svima smo pokazali zube – opisao je uspjehe prošle godine Anton, a već ove na programu ih čekaju novi veliki izazovi. Svjetsko i europsko prvenstvo te Olimpijske igre mladih prilike su za nove velike uspjehe zlatne veslačke osječke braće.

Goran ROGULJIĆ, Glas Slavonije (objavljeno 19. siječnja 2018. godine)