Braća Lončarić: Mirno smo prihvatili odlazak trenera Ižakovića u Tursku

Nakon što je od 1. studenoga Iktusov trener Krešimir Ižaković postao glavni trener veslačkoga kluba Fenerbhce u Istanbulu svakodnevno se postavljaju brojna pitanja njegovim uspješnim juniorima koje je do tada trenirao, a riječ je prije svega o Patriku i Antonu Lončariću te Ivanu-Anti Grgiću.
Trojica veslača razgovarala su prije odlaska s trenerom i članovima uprave kluba te izbornikom reprezentacije i predsjednikom Hrvatskog veslačkog saveza i polako se slažu kockice i planovi za njihovu veslačku budućnost. Sva su trojica sada mlađi seniori, no najviše je pozornosti upereno prema budućnosti braće Lončarić nakon što su u juniorskoj konkurenciji „pobrali“ sve što se moglo- europsko i svjetsko juniorsko zlato u dvojcu bez kormilara te najbolje svjetsko vrijeme. Patrik i Anton u pravilu odbijaju komentirati razloge za potez trenera Ižakovića koji ih je doveo do svjetskoga vrha, no potvrđuju da nikada nije bilo nikakvih problema u njihovoj suradnji. Uvjereni su također da je trenerov odlazak privremenog karaktera te da se moraju snalaziti u novim okolnostima. Jedno je sigurno – žele još više i jače trenirati i nastaviti nizati uspjehe u veslanju.
U nedavnom razgovoru za Sportske novosti Patrik Lončarić je izjavio kako su on i brat mirno prihvatili trenerovu odluku o odlasku te da s njim i dalje surađuju iako se trenerski tim prilično proširio. Ponovio je kako je glavni cilj uspješno završiti gimnaziju, upisati fakultet i nastaviti trenirati. Također ističe kako su brojne ponude američkih i britanskih sveučilišta i dalje aktualne, no o daljnjem obrazovanju donijet će konačnu odluku nakon što maturiraju. Danas ne stignu ni puno razmišljati o daljoj budućnosti jer žive i rade „sto na sat“ ili, kako kaže Patrik: „U pogonu smo 24/7!“. Od 6 sati ujutro je prvi trening, u školi su od 8 sati, odmah nakon škole odrađuju pripreme za vozački ispit, a nakon poslijepodnevnog treninga ponovno se „zabavljaju“ sa školskim obvezama i laganim pripremama za državnu maturu. Seniorski uzrast zahtijeva i puno veći broj treninga nego juniorski, no Lončarićima to za sada ne predstavlja veliki problem.
Razgovori Ižaković – uprava Iktusa – braća Lončarić – HVS
Patrik i Anton gotovo se svakodnevno čuju s trenerom Krešimirom Ižakovićem koji je u Istanbulu i pozvao ih je čak da dio zimskih priprema odrade u čamcu kod njega u Istanbulu. Prije odlaska u Tursku, u kojoj će biti najmanje 11 mjeseci, Ižaković je razgovarao s upravom Iktusa, odnosno predsjednikom Danielom Srbom i dopredsjednikom Davorom Brustom te sa svojim veslačima, a nakon toga su se i veslači sastali s predstavnicima uprave kluba te razgovarali o budućem radu u novonastaloj situaciji.  U razgovore su se uključili i izbornik hrvatske veslačke reprezentacije Darko Mikšić te predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić. Zaključak tih brojnih razgovora mogao bi se ukratko svesti na to da Patrik i Anton Lončarić nastavljaju trenirati u Iktusu i bit će dio hrvatske veslačke reprezentacije kao i do sada. Treninzi se provode po programu kojeg su osmislili i Lončarićima prilagodili izbornik Mikšić i Krešimir Ižaković, a u Osijeku ih kontrolira trenerica Jasminka Kraljević Čolić. Na pripremama reprezentacije o Lončarićima će voditi brigu iskusni Darko Mikšić i Nikola Bralić u skladu sa svojim mogućnostima i obvezama prema njegovim veslačima, Martinom i Valentom Sinkovićem. Nastojat će da što više priprema Lončarići odrade zajedno sa Sinkovićima. Na velika svjetska i europska natjecanja također će ih kao trener voditi izbornik reprezentacije Darko Mikšić. On je izjavio kako je cilj HVS-a odgovoriti Patrika i Antona Lončarića od odlaska na studij u inozemstvo jer bi si na taj način zatvorili vrata hrvatske reprezentacije. „Hrvatski veslački savez smatra braću Lončarić iznimno vrijednim i perspektivnim veslačima koji zaslužuju svaku moguću potporu“, izjavio je izbornik Darko Mikšić, a konkretnu pomoć u osiguravanju što boljih uvjeta za treniranje najavio je i predsjednik HVS-a Branimir Bašić. Tako bi uskoro za jesenske i zimske pripreme u Osijek trebala stići dva nova ergometra i skif za Antona Lončarića, kupuje se i novi četverac u kojem će oni možda veslati sljedeće godine, a HVS je obećao kako će u suradnji s Iktusom riješiti i financiranje kondicijskog trenera te fizioterapeuta. Braću podupire i klub te Grad Osijek koji je osigurao zahvaljujući Zagrebačkoj banci novac za novi čamac koji bi uskoro trebao zaploviti Dravom. U svakom slučaju možemo zaključiti kako je privremeni odlazak trenera Ižakovića u kriznoj veslačkoj godini prelaska u seniorsku konkurenciju možda i pozitivno utjecao na Patrika i Antona Lončarića i njihovu veslačku budućnost. Uz nastavak suradnje s njim „na daljinu“ dobili su vrhunski trenerski tim, a ako se ispune sva obećanja imat će i vrhunske uvjete za treniranje i napredak. Doduše, Predsjedništvo Veslačkoga kluba Iktus još nije formalno prihvatilo rješenja koja su dogovorena na relaciji Ižaković-Lončarići-Hrvatski veslački savez, no za očekivati je kako će se prilagoditi novoj situaciji koja nudi dobra rješenja za dojučerašnje najbolje klupske juniore.
Planovi za 2019. veslačku godinu
U razgovorima s novim trenerom i izbornikom Mikšićem te predsjednikom HVS-a Bašićem Patrik i Anton Lončarić izrazili su želju da pokušaju izboriti normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine što je njihov glavni cilj u sljedećoj veslačkoj sezoni. Iako će za Tokio biti prilično mladi, izbornik Mikšić smatra kako za nastup na tim Olimpijskim igrama imaju realne mogućnosti, bez obzira što se od njih najviše očekuje na Olimpijskim igrama koje će biti održane 2024. godine u Parizu. Da bi „ušli u čamac za Tokio“ Lončarići moraju puno toga odraditi prije proljeća. Tu se prije svega podrazumijevaju naporni treninzi, svakodnevno u dva termina, pripreme koje će odraditi već ovog mjeseca na moru, a potom i na skijanju, daljinskim regatama, brojnim testiranjima na ergometrima te provjerama brzine u skifovima i dvojcima bez kormilara. Ako nastave trenirati ovim tempom realno je za očekivati da Patrik i Anton Lončarić ponovo budu jedan od tri najbolja hrvatska seniorska dvojca bez kormilara te da u skladu s tim uđu u četverac za Tokio jer je, dakako, put u Tokio za najbolji svjetski dvojac, braću Sinković, već odavno riješena stvar. Hoće li uopće Lončarići biti kandidati za napad na olimpijsku normu i tko su im mogući partneri ostaje otvoreno pitanje. Posadu će zasigurno slagati izbornik reprezentacije koji će uspoređivati rezultate svih veslača i kandidata tijekom priprema i prvih proljetnih utrka. Zavidnu brzinu i usklađenost Lončarići su već pokazali početkom ove godine u četvercu s Ivanom Pitonom i Karlom Udovičićem iz zagrebačke Trešnjevke, no nipošto ne treba iz kombinacija izbaciti njihovog klupskog kolegu Ivana-Antu Grgića te još ponekog veslača iz mlade „garde“, odnosno iz redova U23 veslača. Složeni hrvatski četverac bez kormilara normu za Olimpijske igre u Tokiju pokušat će izboriti na svjetskim kupovima u Poljskoj (Poznan) i Bugarskoj (Plovdiv) te na Svjetskom seniorskom prvenstvu. Trener i izbornik Darko Mikšić ističe kako će i u slučaju neuspjeha u slaganju olimpijskog četverca braća Lončarić imati itekako ozbiljnoga posla 2019. godine, a pritom misli na nastup za hrvatsku reprezentaciju u posadama mlađih seniora (U23) na Svjetskom prvenstvu u Sarasoti (SAD) i Europskom prvenstvu u Grčkoj u dvojcu bez kormilara ili nekom većem čamcu.
I školovanje ovisi o brzini zaveslaja i uvjetima za veslanje
Patrik Lončarić izjavio je u posljednjem istupu u medijima kako je njegova i Antonova želja da imaju normalne uvjete za treniranje i za veslački razvoj i napredak te da ih ništa ne opterećuje, a priznao je da sadašnji uvjeti nisu savršeni. Bez obzira na to odlučan je u želji da bude što brži i što bolji u čamcu. Činjenica je da naslove svjetskih i europskih juniorskih prvaka nisu osvojili uz savršene uvjete, no to ne bi smio biti obrazac za rad u ozbiljnijim, seniorskim vodama. Braća Lončarić danas zapravo tek počinju veslati, a o odnosu kluba i reprezentacije prema njima te brzini zaveslaja na proljeće ovisi i njihova odluka o još jednoj važnoj stvari u životu, a to je izbor fakulteta. S obzirom na to da su gimnazijalci logično je kako se pripremaju postati akademski građani. Dugačak je popis najvećih i najboljih svjetskih sveučilišta koja bi željela vidjeti njih dvojicu u svojim sveučilišnim osmercima. Iako im, pogotovo Amerikanci, nude besplatno školovanje, stanovanje i treniranje upitno je hoće li se otisnuti tako daleko jer će se Lončarići teško odreći hrvatskih „kockica“ na dresovima, a studiranje u Americi i nastupi za reprezentaciju domovine teško se mogu uskladiti. Slično je i s britanskim ponudama koje su kilometarski bliže, ali zahtijevaju i priličan financijski „angažman“ roditelja. No, Lončarići su već navikli na teži put tako da za sada podjednake izglede u njihovom izboru imaju osječki fakulteti pri čemu je Antonu blizak Ekonomski fakultet, a Patrik još razmišlja između ekonomije i kineziologije te nekih drugih opcija. „Dragulji hrvatskog veslanja i velike nade hrvatskoga sporta“, kako ih nazivaju u medijima, u slatkim su brigama. Osijek, Zagreb, Oxford ili San Francisco, Tokio i/ili Pariz? Što god izabrali jedno je sigurno – od veslanja i sporta ne odustaju.