Braća Lončarić svjetski su juniorski prvaci

Osječani Anton i Patrik Lončarić, članovi osječkog Veslačkog kluba Iktusa, osvojili su zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara na Svjetskom juniorskom prvenstvu u veslanju koje se održava u Litvi.

Braća Lončarić suvereno su osvajali prva mjesta i u kvalifikacijama, te polufinalu, a u nedjeljnom finalu u cilj su ušli s vremenom 6:51.11 što je bilo preko 3 sekunde brže od europskih prvaka iz Rumunjske (6:54.50). Rumunji su vodili tri četvrtine utrke, no Lončarići su pojačali tempo u zadnjih 500 metara i pretekli europske prvake, dok su treći Turci (6:58.90) za njima zaostali gotovo 8 sekundi.

Novi fantastični bratski duet hrvatskog veslanja, Osječani Anton i Patrik Lončarić, samo su spletom okolnosti ostali bez medalje na svibanjskom EP-u u Njemačkoj (7. mjesto), no u nedjelju su se u potpunosti iskupili . Koliko je i sam ulazak u A finale veliki uspjeh, potvrđuje činjenica da borbu za odličja nisu vidjeli predstavnici sportskih velesila Njemačke, SAD-a, Italije, Španjolske.

Ovo je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri braće Lončarić i najljepši dar za 17. rođendan (8. kolovoza).

Zlatnu su medalju posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Litvi osvojile i aktualne europske prvakinje u četvercu bez kormilara: Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović, Izabela Krakić (6:57.75). Srebro su osvojile Rumunjke (7:00.87), a broncu Amerikanke (7:04.60).

Malo je nedostajalo da još jedna hrvatska posada, s članom VK Iktusa, dođe do svjetske juniorske medalje. Naime, četverac bez kormilara: Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić (VK Iktus) i Fabio Ipša osvojili su četvrto mjesto (6:25.06) iza posada Velike Britanije (6:15.43), Novog Zelanda (6:17.12) i Rumunjske (6:22.80).

Osječanka Aria Cvitanović završila je nastup na juniorskom SP-u trećim mjestom u C finalu (ukupno 15. na svijetu u konkurenciji 29 ženskih samaca). Kao drugoplasirana je prošla u četvrtfinale, a peto mjesto zatvorilo je put njezinim  ambicijama za poluzavršnicom, ali ne i za zlatnom sredinom jake konkurencije.

Svečani doček za braću Lončarić

Svečani doček pripremljen je u utorak navečer u osječkom Veslačkom klubu Iktusu za juniorske svjetske prvake u dvojcu bez kormilara – blizance Antona i Patrika Lončarića, koji su ujedno proslavili i 17. rođendan.

Stotinjak članova Veslačkog kluba Iktusa, prijatelja i rodbine organiziralo je svečani doček zlatnom dvojcu bez kormilara. Antonu i Patriku Lončariću koji su u nedjelju osvojili zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi. Iako je tri dana prošlo od velike pobjede dojmovi se mladim veslačima još nisu slegnuli: “Osim prolaska kroz cilj najsnažniji su dojmovi kada smo primili medalje, gledali Hrvatski zastavu kako se podiže na najviši stjeg i slušali himnu Hrvatske”, rekao je Patrik, a Anton dodao kako je to zaista nevjerojatan osjećaj i sreća postići takav uspjeh sa 17 godina: “Užasno sam sretan jer smo nakon sedmog mjesta u Europi uspjeli i psihički napredovati i pokazati koliko vrijedimo”, rekao je Anton.

Njihov trener Krešimir Ižaković također je prepun dojmova, a kaže kako kroz 31 godinu, koliko je u veslanju, nije radio s takvim talentima i kako nije nikada vidio takvu završnicu finalne utrke u kojoj su pretekli europske prvake Rumunje: “Kada su nosili čamac u očima im se vidjelo da ovi moraju, što bi se reklo, držat gaće jer će ih Lončarići poderati ko budala šešir”, našalio se Ižaković.

A da se postignu takvi rezultati potrebno je zaista puno rada, što je posvjedočio i njihov otac Davor: “Supruga i ja smo ih u proteklih 5 tjedana vidjeli samo dan dva, tako da se veselim zajedničkom odmoru sljedećih dana jer nismo zajedno proveli ni prošlo, a čini mi se ni pretprošlo ljeto. Nadam se samo kako će ovaj njihov uspjeh pridonijeti da se popravi stanje u klubu jer uvjeti u kojima rade su katastrofalni. Zaista je šteta da u takvim uvjetima treniraju djeca, u takvom klubu i u gradu koji ima stogodišnju tradiciju veslanja”, rekao je otac Davor. Podsjetimo kako u klubu ne postoji niti adekvatan čamac za svjetske prvake, pa su ovaj uspjeh ostvarili u čamcu posuđenom od braće Sinković.

Na svečanom su dočeku Anton i Patrik Lončarić proslavili 17. rođendan, a posebno je ponosna na njihovo ostvarenje majka Angelina: “Kad se samo sjetim na današnji dan prije 17 godina koliko su mali bili. Rodili su se u 3 sata i 30 minuta kao nedonoščad i imali su samo po dva i pol kilograma. A vidite ih danas. Jednostavno ne mogu vjerovati da su toliko veliki i odrasli ljudi i da su napravili toliki uspjeh.”

Uz njih su, u njihovom Veslačkom klubu Iktusu, u utorak su navečer dočekani i Ivan-Ante Grgić, koji je osvojio 4. mjesto u četvercu bez kormilara te Arija Cvitanović koja je zauzela 15. mjesto, te njihov trener Krešimir Ižaković. Slavlju su se priključili Osječko-baranjski dožupan Petar Lagator i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja im je uručila nagradu Grada Osijeka u iznosu od 20.000 kuna.

Autor: Krunoslav Inhof, HRT Radio Osijek, objavljeno 6. 8. i 8. 8. 2017.