Braća Lončarići – Olimpijada u Tokiju, ali imamo i plan B

Braća Patrik i Anton Lončarić, članovi osječkog VK Iktus, pripremaju se u Zagrebu s Ivanom Pitonom i Markom Ukropinom za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali i za nastupe na europskom i svjetskom prvenstvu veslača do 23 godine.

„Sve do sada ide po planu za nastup u Luzernu, sredinom svibnja ove godine. To nam je finalni kvalifikacijski nastup za odlazak na olimpijadu”, rekla je trenerica braće Lončarić Jasminka Kraljević Čolić.

Zanimljivo je da se Lončarići pripremaju za četverac s Pitonom i Ukropinom koji će nastupiti u kvalifikacijskim utrkama za olimpijske igre u švicarskom Luzernu, ali i za dvojac. Dvojac bi trebao nastupiti na europskom prvenstvu veslača do 23 godine u srpnju u češkim Račicama te u poljskom gradu Kruszwica početkom rujna, na svjetskom prvenstvu mlađih seniora. Jedan dio priprema je odrađen u Vodicama, unatoč ponekad lošem vremenu, no trenerica Kraljević Čolić zadovoljna je brojem odveslanih kilometara. Nastavak priprema bio je na Jarunu, a u nedjelju je na rasporedu natjecanje na ergometrima koje će pratiti i reprezentativni treneri. Krajem ožujka prva je prava provjera na vodi na Croatia openu u Zagrebu. Slijede talijanski Varese te Svjetski kup u Zagrebu u travnju gdje će četverac brusiti formu. Četverac će uz nastup u Luzernu biti i na natjecanju u talijanskoj Sabaudiji u lipnju ove godine. Ne uspije li se četverac plasirati na olimpijske igre braća Lončarići nastavljaju sezonu u dvojcu. „Sve se odvija po strogim epidemološkim pravilima, a iz našeg Olimpijskog odbora su nam najavili cijepljenje, jer bez toga nećemo nikamo moći ni ići, tako da čekamo njihove upute”, rekla je Jasminka Kraljević Čolić.

 

Patrik Lončarić, i prije provjere na ergometrima u nedjelju, ima odlične rezultate „na suhom” na 6 kilometara, a i Anton je pokazao da može bolje. „Mi smo zapravo tri dvojca. Braća Sinkovići, mi, i Piton i Ukropina”, objašnjava Patrik. „Svi smo napredovali, podržavamo i guramo jedni druge, a s takvim pristupom možemo biti samo još bolji.” „Sinkovići su već odradili kvalifikacije, a na nama je da se dokažemo među najboljima. Podlogu imamo, no pred nama je dug put.”, dodaje Anton Lončarić.

Taj četverac bez kormilara, Ukropina, Piton te osječka braća Anton i Patrik Lončarić, zauzeo je treće mjesto u B finalu na prošlogodišnjem Europskom veslačkom prvenstvu u poljskom Poznanju. Deveti tada vjeruju da će ove godine biti puno brži.

„Imamo vremena do petog mjeseca. Zima je bila dobra. Pripreme odlične. Tokio planiramo, i nadamo se, svjesni da je to velika stvar, ali i svjesni da još uvijek pripadamo mlađim seniorima. Idemo 100 % pa što bude. Ako ništa drugo imat ćemo odlično iskustvo”, zrelo zaključuju braća, osvajači dvije srebrne i brončane medalje na europskim prvenstvima do 23 godine te vlasnici svjetskog i europskog zlata u juniorskoj konkurenciji.

Izvor: HRT Radio Osijek, autor Željko Kovačević

Više fotografija na Facebooku VK Iktus.