Braća Sinković na Iktus Challengeu

Utrkama “Iktus Challengea” u samcima i dvojcima bez kormilara u subotu je počela tradicionalna Miholjska regata u organizaciji Veslačkog kluba Iktusa. Valent Sinković bio je najbrži u utrci samaca, a braća Lončarić u dvojcu bez.

Na Dravi su snage odmjerili dvostruki olimpijski pobjednici, Valent i Martin Sinković, najbolji Iktusovci: braća Patrik i Anton Lončarić, David Šain i Ivan Ante Grgić, te mađarski olimpijac Bendegúz Petervari Molnar.

Iako je u ovakvim, revijalnim, utrkama rezultat manje bitan, nije naodmet istaknuti kako je u utrci samaca pobijedio Valent Sinković, a u utrci dvojaca braća Lončarić. Nakon nastupa Valent i Martin Sinković bili su iznimno zadovoljni organiziranom manifestacijom: “Prije svega drago nam je doći u Osijek jer nismo bili par godina”, rekao je Valent Sinković i dodao: “Bilo je lijepo veslati na Dravi, vidjeti toliko ljudi i dobro je da populariziramo veslanje u Hrvatskoj, da dođu klinci i nas bude što više. Što se tiče same utrke, nije baš da smo trenirali za nju, ali kad utrka krene dajemo maksimum, nema tu popuštanja jer tako smo naviknuli”, rekao je Valent Sinković. Brat Martin Sinković u toj je utrci stigao drugi: “Nismo za tu utrku trenirali, ali za 500 metara i nije da baš moraš biti u formi. Čestitam bratu na očekivanoj pobjedi. Što se tiče Iktus Challengea, zaista predivno nešto. Zahvaljujem svima što su došli, zahvaljujem organizatoru i nadam se da će ponovno organizirati i da ćemo ponovno doći”. Iznenađujuće dobar, treći u utrci samaca bio je član VK Iktusa Ivan-Ante Grgić: “Iskreno se nisam nadao ovakvom rezultatu jer sam jučer došao s mora gdje sam otišao odmah nakon državnog prvenstva. Nadao sam se što boljem rezultatu jer dobro poznajem Dravu. Odlično sam startao i samo me Valent prestigao kod pješačkog mosta, a Martina sam držao dosta dugo. Doći do cilja ispred mađarskog olimpijca i kolege iz kluba Davida Šaina je odlična stvar i zaista se nisam nadao”, rekao je Grgić.

U utrci dvojaca bez bile su samo dvije posade, Anton i Patrik Lončarić, te Marko Ukropina i Ivan Piton s kojima su u četvercu pokušali ove godine doći i do Olimpijade u Tokyu: “Dali smo sve od sebe i pokazali ljudima u Osijeku kako to izgleda, pa makar i zadnjih 500 metara. Ovakve utrke su zanimljivije i neizvjesnije nego dugačke, svi smo bliže jedni drugima i u njima može svatko pobijediti”, rekao Patrik Lončarić i dodao: “Što se same utrke tiče, dečki su odlični veslači i bili su nam dobra konkurencija. Žao nam je što nije došao dvojac iz Srbije zbog samoizolacije i iz Slovenije jer baš sad imaju prvenstvo. Mislim da su ove utrke bile lijep početak Miholjske regate”. Anton Lončarić je napomenuo kako je bilo prekrasno veslati na domaćoj rijeci pred domaćom publikom: “Mi smo bili u našoj najboljoj disciplini iako se ovakva revija dosta razlikuje od službenog natjecanja. Svi smo uživali, organizacija je odlična i nadamo se da će biti održavana i u budućnosti”, zaključio je Anton.

U nedjelju se nastavlja tradicionalna Miholjska regata koja je rezervirana za najmlađe. U sklopu programa bit će predstavljen projekt “100 veslača” te će Osječani imati priliku okušati se na veslačkim simulatorima “ergometrima”. Poticanje Fair playa u sportu, u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, bit će prezentirano putem slanja razglednica s Fair play poruka te podjelom brošura s edukativnim sadržajima.

“Uz uzbudljive utrke i dodjelu medalja te nagradnog fonda za najuspješnije veslače, pozivamo vas na nastavak ugodnog druženja u programu In da sofa”, ističu Iktusovci koji se i ove godine nadaju lijepom vremenu, velikom odzivu veslačkih klubova, ali i dolasku vjerne osječke publike na Dravu.

SATNICA MIHOLJSKE REGATE
9,00 „In da sofa”
11,00 start utrka Finalna natjecanja
11:00 1X JMA/ SMA
11:10 2 X JWA/JWB
11:20 2 – JMA
11:30 4X KMA ( 1000 METARA )
11:40 1x KWA ( 1000 METARA )
11:50 2x KWA ( 1000 METARA )
12:00 1x JMB
12:10 2- JMB
12:20 4X JWB/JWA
12:30 2X JMB
12:40 1X JWA/SWA
12:50 2- V ( 1000 METARA )
13:00 1X KMA ( 1000 METARA )
13.10 2X KMA ( 1000 METARA )
13:20 8+ OTVORENO ( 1000 METARA )
13:30 4X JMB/JMA

Tekst i slike: Krunoslav Inhof, HRT Radio Osijek