Brojne medalje za Iktusove veslače na Bledu

Na Bledskom jezeru prošlog je vikenda (15. do 17. lipnja 2018. godine) održana 63. Međunarodna veslačka regata. Iktus je u ekspediciju u Sloveniju poslao Ariju Cvitanović, Ivana-Antu Grgića te Patrika i Antona Lončarića uz trenera Krešimira Ižakovića.

Svi su veslali u različitim kombinacijama i posadama pod zastavom Hrvatskog veslačkog saveza. Naime, riječ je o članovima hrvatske reprezentacije koja ove godine nastupa na velikim natjecanjima (Aria i Lončarići ove godine još u juniorskoj, a Grgić u mlađeseniorskoj konkurenciji). Grgić je u oba dana natjecanja osvojio srebrne medalje. Prvo je nastupio u četvercu bez kormilara uz Filipa Jurinu (Mladost), Leona Mikulića (Zadar) i Franu Filipa Garmu (Krka), a trener im je Branimir Vujević.  Drugog dana regate Ivan-Ante veslao je dvojac bez kormilara s Filipom Jurinom te također osvojio srebro, ali i ovaj put su konkurenti bili i A i B seniori tako da su ih pretekli Karlo Udovičić i Ivan Piton iz zagrebačke Trešnjevke. Aria Cvitanović prvog je dana regate, uz uobičajeno snažnu konkurenciju, zauzela peto mjesto u skifu, dok je njezina kolegica iz europskog dvojca bez Izabela Krakić (Trešnjevka) bila treća. Drugog je dana njihov dubl bio iznimno brz te su uvjerljivom utrkom pokazale nadmoć nad ostalim posadama i osvojile zlatnu medalju. Patrik i Anton Lončarić ove su godine već pokazali spremnost za odlične rezultate što je potvrđeno i naslovom europskih juniorskih prvaka. No, kako u veslanju nema zaustavljanja i pauza, stalno se trenira i poboljšavaju detalji tako da su na još jednoj međunarodnoj regati odlučili provjeriti u kakvom su odnosu prema međunarodnoj konkurenciji (vjerojatno će se neka od posada s Bleda pojaviti uskoro i na svjetskom juniorskom prvenstvu). Najozbiljnija konkurencija Lončarićima na Bledu su bili reprezentativci Turske i Srbije. Prvog su im se dana Turci vrlo pristojno približili, no nedovoljno da bi pobijedili Iktusov dvojac. I drugog dana regate na Bledu Lončarići su osvojili zlato u disciplini kojom dominiraju, put do zlata protiv istih protivnika ovaj je puta bio puno lakši, a prednost u cilju puno veća. Time je postalo očito da će na sljedećim natjecanjima ove godine ostati u brzom dvojcu, dok će odluka o disciplinama za Ariju i Grgića tek biti donesena.  

Na Bledu su i druge hrvatske posade ostvarile odlične rezultate, a svakako valja izdvojiti Korčulanke iz Trešnjevke – Josipu i Ivanu Jurković- koje su apsolutno dominirale u seniorskom dvojcu na pariće te naš najbolji skifist Damir Martin koji je potvrdio kako je u vrlo dobroj formi.  

Fotografije: Nives i Dražen Crnogaća

Facebook galerija VK Iktus