Chungju prava prilika „Croexpressu“ za osvetu

VESLAČKI SP U JUŽNOJ KOREJI. Od 25. kolovoza do 1. rujna u južnokorejskom gradu Chungju održat će se Svjetsko veslačko prvenstvo 2013. Prema broju prijavljenih država (74) bit će to dosad rekordno natjecanje najboljih veslač(ic)a današnjice, raspoređenih u ukupno 344 posade. Među njima bit će i dva hrvatska čamca, u kojima će se predstaviti osam mladića, od kojih su tri – članovi osječkog Iktusa.

Samo dva favorita
Zajedno sa svojim trenerima Nikolom Bralićem i Krešimirom Ižakovićem, oni su na poprište Prvenstva otputovali još prošle subote, kako bi se što bolje privikli na vremensku razliku, što sportašima nikad nije bilo zanemarivo. Dapače! Kao što je poznato, u Aziji svi ustaju prije nas u srednjoeuropskoj zoni, razlika je čak devet sati, što znači da, primjerice, utrka predviđena za 12 sati zapravo počinje kad u Hrvatskoj bude mjereno za devet manje, odnosno 3 ujutro.
Hrvatske posade smjestile su se u Južnoj Koreji i nestrpljivo očekuju prve utrke. Proslavljeni četverac na pariće, u kojem su David Šain (Iktus, Osijek), braća Valent i Martin Sinković (Mladost, Zagreb) i Damir Martin (Trešnjevka, Zagreb), željan je “osvete” posadi Njemačke, koja je lani našim dečkima otela zlatnu olimpijsku medalju u Londonu, ali i drugi put (nakon Novog Zelanda, 2010. godine) postati svjetski prvak. Osim te dvije posade prijavljeno je još 16 čamaca: Češka, Estonija, Indija, Irak, Italija, Kanada, Koreja, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Rusija, SAD, Slovenija, Švicarska, Ukrajina i Velika Britanija. Dakako, glavni favoriti za prvo mjesto su Hrvati i Nijemci.
Što uspješniji debi
Za razliku od „Croexpressa“, hrvatski četverac bez kormilara nema imperativ nekog velikog uspjeha. Iako se osječko-zadarska kombinacija potajno nada i ulaska u “A”, objektivno je očekivati plasman u “B” finale i, onda, bar treće, dakle ukupno deveto mjesto od 17 prijavljenih zemalja. Bio bi to učinak koji bi Begoviće, Janjića i Kolobarića učvrstio u krugu kandidata za OI u Riju 2016. Suparnici će im biti Australija, Bjelorusija, Češka, Indija, Italija, Kanada, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Njemačka, Rumunjska, SAD, Srbija, Španjolska, Velika Britanija i Uzbekistan.
Naše obje posade imaju kvalifikacije prvog dana u rano poslijepodne, a “A” finala predviđena su za četverce u subotu, posljednjeg dana kolovoza.
 
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije, 24. kolovoza 2013. godine
 
SATNICA
Za tri kvalifikacijske utrke četveraca bez kormilara određena je nedjelja, 25. kolovoza, u 12.41, 12.48 i 12.55 sati; repesaž će biti u utorak, 27. kolovoza, u 11.59 i 12.06 sati, a četvrtak donosi polufinalne utrke u 16, 11 i 16.19 sati. Što se tiče četverca na pariće, raspored je isti kao i za „četverac bez“, ali neznatno kasnije. Kvalifikacije, primjerice, bit će u nedjelju (također u tri skupine) u 13,16, 13.23 i 13.30 sati. Subotnja finala, za četverac bez kormilara, održat će se u 14.02 („B“) i 16.03 sata („A“); za četverac na pariće „B“ finale je u 14.18, a završno „A“ finale u 16.33. Zapravo, veslat će se dok u Hrvatskoj bude rano jutro i(li) prijepodne.