Croatia Open 2014. godine

Veslački klub Iktus u punom sastavu odlazi u Zagreb 11. travnja na međunarodnu veslačku regatu Croatia Open 2014., najmasovnije veslačko natjecanje u našoj zemlji. Za vikend, 12. i 13. travnja 2014. godine na Jarunu će odmjeriti snage oko 1.200 veslača iz 65 klubova i 14 zemalja. 

Croatia open organiziraju Veslački savez Zagreba, Hrvatski veslački savez i VK Croatia. Regata će se održati 12. i 13. travnja 2014. godine na veslačkoj stazi jezera Jarun i na njoj se primjenjuju FISA Rules of racing i pravila važećeg Pravilnika o veslačkim natjecanjima Hrvatskog veslačkog saveza. Prijave klubova primale su se do 2. travnja.

Na regati će sudjelovati više od 1200 veslačica i veslača iz 65 klubova i reprezentacija koje dolaze iz 14 zemalja: Slovenije, Slovačke, Austrije, Češke, Estonije, Latvije, Švedske, Srbije, Turske, Italije, Bugarske, BIH, Makedonije te Hrvatske.
Organizatori regate su Veslački savez Zagreba, Hrvatski veslački savez i Veslački klub Croatia dok je pokrovitelj regate gradonačelnik Zagreba. Budući da je regata najveći veslački događaj u travnju, očekuje se veliki broj posjetitelja, a kvalitetne posade, velika strana i domaća imena očekuju i određenu medijsku popraćenost. Domaću veslačku elitu predvodi najbrži Hrvat u čamcu, olimpijac iz VK Trešnjevke, Damir Martin, kojeg ponovno očekuje žestoka borba sa kolegama iz reprezentacije Martinom Sinkovićem i Davidom Šainom dok će njihov ozljeđeni štroker iz četverca Valent Sinković po prvi put nakon mnogo godina ovu veliku regatu pratiti s tribina. Uz domaće perjanice borbu će učiniti neizvjesnom olimpijci iz Slovenije prevođeni Lukom Špikom te veslači iz Estonije na čelu s Kasparom Taimasoom. Croatia Open poslužit će kao sjajna uvertira za predstojeća svjetska i europska juniorska i seniorska prvenstva a rezultati iste dat će naslutit kakve plasmane možemo očekivati od naših veslača na natjecanjima koja slijede. Sagledavajući sve pokazatelje ovogodišnjeg veslačkog spektakla na Jarunu može se nagovijestiti da će završetak korizme pokazati prve ovogodišnje kandidate za nastup na svjetskoj veslačkoj sceni u kategoriji seniora i juniora. (izvor: www.vsz.hr)

Prema prijavi koju je poslao Veslački klub Iktus vidljivo je da cjelokupan regatni sastav putuje u Zagreb. Nastupit će u 25 disciplina u oba dana natjecanja, a treneri su prijavili ukupno 42 posade.

Sonja Kešerac i Maja Anić nastupit će u svojoj disciplini – dvojcu bez kormilara na samom početku natjecanja. Seniori će prvo u skifove (David Šain, Mario Vekić, Stjepan Pirić i “lakići” Dino Belić i Swen Sabolić) te standardni i do sada teško pobjediv dvojac bez kormilara (Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić). Najzanimljivije će biti pogledati potpuno novi Iktusov četerac bez kormilara u kojem će nastupiti povratnik u Iktus Mario Vekić sa Stjepanom Pirićem, Antom Janjićem i Vjekoslavom Kolobarićem. U istoj disciplini Iktus će predstavljati i posada Antonio Perić, Dominik Matijević, Nedjeljko Rado i Bojan Malić. Nakon nastupa u skifovima Dino Belić i Swen Sabolić odmjerit će snage i u dublu za lake seniore. Prvi put u seniorskoj konkurenciji (B seniora) nastupit će Domagoj Petanjak u samcu, dok su Antonio Perić i Nedjeljko Rado u dvojcu bez kormilara već nastupili prošlog vikenda na Otvorenom prvenstvu Zagreba.  

Juniorske posade uobičajeno su najbrojnije na ovakvim natjecanjima. Teuta Lea Stojaković i Mia Drkulec nastupit će u skifovima, a potom i u dublu, a na sti način dvaput nastupaju i mlađe juniorke- sestre Darija i Anđela Ćaćić. Priličan je broj malih juniorskih čamaca. Među starijim (A) juniorima vidjet ćemo dvojce bez kormilara (Matej Lamza/Borna Srb i Ivan Katalinić/Mario Milić) te dvojac na pariće (Bruno Belić/Stjepan Pinotić), a sva četvorica drugog će dana zajedno nastupiti u četvercu bez kormilara (4- jma). Fran Lobel Vrban prvo će veslati u samcu, a potom i u dvojcu na pariće s Brunom Belićem. U drugom dublu A juniora je posada Bruno Belić i Stjepan Pinotić. Mlađi (B) juniori veslaju u dvama dublovima, i jednom četvercu na pariće. U prvom će dublu biti Dino Steiner i Mislav Konjik, a u drugom Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan. Dakako da će ekipa Steiner-Konjik-Grgić-Forjan nastupiti u četvercu na pariće za mlađe juniore.

Među kadetima su uobičajene posade skifova i dublova- prvi dan će se Marko Iža, Patrik Lončarić, Anton Lončarić i Leon Jug natjecati u skifovima, a drugi dan u dublovima (Iža-Jug, Lončarić-Lončarić). Kadetkinje će prvo u dublove (Ozana Prisuda-Aria Cvitanović i Lea Lamza-Petra Sanseović), a potom sve četiri u skifove u kojima trenutačno u Hrvatskoj dominira Aria Cvitanović. 

Na kraju prvog dana natjecanja na najvećoj hrvatskoj regati (po broju sudionika) nastupit će i osmerac studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka u kojem će veslati braća Toni i Mario Kujundžić, Bojan Malić, Kristijan Landeka, Nedjeljko Rado, Dino Belić, Stjepan Pirić i Luka Kolar (kormilar Marko Pirić).

Prijava VESLAČKOG KLUBA „IKTUS“ ZA REGATU „CROATIA OPEN“

Subota, 12. 4. 2014.

2- swa Sonja Kešerac i Maja Anić

2x kw 1/ Ozana Prisuda i Aria Cvitanović, 2/ Lea Lamza i Petra Sanseović

1x km 1/ Marko Iža, 2/ Patrik Lončarić, 3/ Anton Lončarić, 4/ Leon Jug

1x jwa 1/ Teuta Lea Stojaković, 2/ Mia Drkulec 

2- smb Antonio Perić i Nedjeljko Rado

1x smb Domagoj Petanjak

2x jmb 1/ Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan, 2/ Mislav Konjik i Dino Steiner

2- jma 1/ Matej Lamza i Borna Srb, 2/ Ivan Katalinić i Mario Milić

1x jma Fran Lobel Vrban

2- sma Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić

1x sma 1/ David Šain, 2/ Mario Vekić, 3/ Stjepan Pirić

1x sml 1/ Dino Belić, 2/ Swen Sabolić

2x jwb Daria Čačić i Anđela Čačić

2x jma Stjepan Pinotić i Bruno Belić

8+ studenti/ Sveučilište J.J. Strossmayera- Toni Kujundžić, Mario Kujundžić, Bojan Malić, Kristijan Landeka, Nedjeljko Rado, Dino Belić, Stjepan Pirić, Luka Kolar, kor. Marko Pirić

 

Nedjelja, 13. 4. 2014.

2x km 1/ Patrik Lončarić i Anton Lončarić, 2/ Leon Jug i Marko Iža

1x kw 1/ Aria Cvitanović, 2/ Ozana Prisuda, 3/ Lea Lamza, 4/ Petra Sanseović

2- jma 1/ Matej Lamza i Borna Srb, 2/ Ivan Katalinić i Mario Milić

4x jmb Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan, Mislav Konjik

2x jma Bruno Belić i Fran Lobel Vrban

1x jwb 1/ Darija Čačić, 2/ Anđela Čačić

4- jma Matej Lamza, Borna Srb, Ivan Katalinić, Mario Milić

2x jwa Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković

2x sml Swen Sabolić i Dino Belić

4- sma 1/ Stjepan Pirić, Mario Vekić, Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić, 2/ Antonio Perić, Nedjeljko Rado, Dominik Matijević i Bojan Malić