Croatia Open 2017. na Jarunu sljedećeg vikenda

Zagreb je domaćin 34. Međunarodne regate Croatia Open 2017., a organizatori su Veslački savez Zagreba, Hrvatski veslački savez i Veslački klub Croatia. Bit će to prvo veliko ovogodišnje natjecanje za većinu hrvatskih, pa i Iktusovih veslačica i veslača.

Na Jarunu će se u subotu i nedjelju veslati ukupno 40 finalnih utrka (svakoga dana po 20), a sve su discipline vrlo dobro popunjene posadama tako da neće nedostajati uzbuđenja ni među natjecateljima niti na tribinama. Raspored natjecanja može se pogledati na stranici Veslačkog saveza Zagreba. Finalne utrke u subotu i nedjelju počinju u 14 sati, a kvalifikacije u 8 sati.

Tradicionalna veslačka regata „Croatia Open 2017“ i ove godine otvara veslačku sezonu međunarodnih natjecanja na Jarunu. Radi se o 34. izdanju ove međunarodne regate, koja je zadnjih godina početkom veslačke sezone postala tradicionalno najjače veslačko natjecanje u ovom dijelu Europe. To je ujedno jedno od rijetkih veslačkih natjecanja u nas koja je uvrštena i u službeni kalendar natjecanja međunarodne veslačke federacije FISA. Organizatori ove regate, Veslački savez Zagreba i Veslački klub Croatia Zagreb potrudili su se i ove godine dovesti veslače iz više zemalja. Uz veslače reprezentativce iz Hrvatske tu su i olimpijski pobjednici i medaljaši iz Slovenije sa svojim posadama, te posade ostalih zemalja: Austrije, Estonije, Italije, Izraela, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Srbije, Turske. Ukupno će na Jarunu sudjelovati oko 1200 veslača raspoređenih u više od 750 posada oba dana. U dva dana natjecanja veslački stručnjaci i gledatelji moći će uživati u visokokvalitetnim utrkama u raznim disciplinama i kategorijama, od samca do osmerca, od kadeta i škole veslanja do seniora i veterana. Kao i uvijek, ova će regata dati dobar uvid u trenutno stanje forme natjecatelja nakon pripremnog zimskog dijela sezone i nekoliko izbornika reprezentacija moći će na osnovu ovih rezultata planirati posade za ostala ovogodišnja važna natjecanja.

Iktusovi veslači na regati Croatia Open 2017.

Iktusovi veslači nastupit će u 15 različitih posada, a u Zagreb je krenula ekspedicija sa 12 veslača. Od A seniora će Iktus predstavljati David Šain i to u subotnjoj utrci samaca u kojoj će se natjecati s Damirom Martinom i Martinom Sinkovićem, ali je u konkurenciji još 17 veslača iz Estonije, Srbije, Slovenije i Austrije. Dino Belić nastupit će u nedjelju u dvojcu na pariće s juniorom Markom Ižom i to u konkurenciji lakih seniora (2xLSM).

Osječke B seniore predstavljat će Dino Steiner i Krešimir Forjan. Dino u subotu vesla u konkurenciji B seniora u skifu, a u nedjelju također u skifu u konkurenciji A seniora te za nastup u finalu također ima kompliciran put jer je u svakoj kategoriji prijavljeno više od 30 veslača. Krešimir Forjan prijavljen je za nastup u trima utrkama. U subotu će veslati dvojac bez kormilara za B seniore s pulskim kolegom Dinom Pavlišićem iz VK Istre, te isto ponoviti u nedjelju u konkurenciji A seniora. Forjan će u nedjelju zaveslati i u četvercu bez kormilara za A seniore, a osim njegovog partnera Pavlišića iz Istre tu su još Filip Jurina i Andreas Vaško iz Mladosti, odnosno zadarskog Jadrana.

Patrik Lončarić i Anton Lončarić veslat će dvojac bez kormilara, a prijavljeni su u trima utrkama. Prvo će se u subotu boriti u kategoriji A juniora, a u nedjelju u kategoriji A juniora i A seniora. Junior Ivan-Ante Grgić nastupit će prvoga dana u dvojcu bez kormilara s Fabiom Ipsom iz VK Istre, a drugog dana veslat će u četvercu bez kormilara u kojem će još biti Fabio Ipsa (Istra), Frane Filip Garma (Krka) i Luka Gojanović Rakić (Krka).

Jedina Iktusova juniorka u Zagrebu će biti Aria Cvitanović koja će u subotu nastupiti u utrci samaca (JWA), a za nastup u finalima bore se 33 veslačice. Junior Marjan Lovković u subotu vesla u jakoj konkurenciji juniorskih samaca (1xJMA). Najmlađi Iktusovac na regati će biti B junior Vedran Steiner koji će veslati oba dana. U subotu je na rasporedu u utrci dublova za B juniore, a uz njega će veslati Nino Perišić iz VK Krke. U nedjelju Vedran Steiner vesla u samcu za B juniore i to u konkurenciji 40 mladih veslača.

Prva ozbiljna ovogodišnja regata poslužit će svim trenerima i izbornicima hrvatske veslačke reprezentacije za provjeru brzina i tehnike, a moguće je da Iktusovi veslači već sada u Zagrebu izveslaju i neku od normi potrebnih za nastup na europskom i svjetskom prvenstvu. Trenerima, pa tako i izborniku juniorske reprezentacije Krešimiru Ižakoviću, ovo će biti još jedan test u kojem će  vidjeti kako funkcioniraju različite posade koje će možda predstavljati Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima. Do međunarodnih natjecanja Iktusove veslače očekuje još i vrlo brzo državno prvenstvo za seniore koje će biti održano u Zagrebu 30. travnja.

Pozdrav domaćina

Pozdravne riječi sudionicima je uputio predsjednik Organizacijskog odbora Pero Grujin: „Poštovani veslači i veslačice, dragi gosti i prijatelji veslanja, velika mi je čast i zadovoljstvo poželjeti vam dobrodošlicu u Zagreb, grad u kojem veslačka tradicija traje veš više od stotinu trideset godina. Drago nam je da tolike godine rada, značajan broj medalja s najvećih međunarodnih natjecanja, te najljepša veslačka staza u Hrvatskoj čine Zagreb značajnim veslačkim centrom europskih i svjetskih razmjera. Veseli nas što ste prepoznali naš trud, kvalitetu i značaj ovog veslačkog događaja te svojom nazočnošću učinili ga još većim i ljepšim. Kvalitetu Zagreba kao veslačkog centra, regatne staze, djelatnika Veslačkog saveza Zagreba i VK Croatia dodatno potvrđuje uvrštenje ove regate u kalendar međunarodnih natjecanja Svjetske veslačke federacije, a uz dosadašnje pohvale i priznanja bili smo dodatno motivirani učiniti sve da organizacija 34. Međunarodne Veslačke regate Croatia Open 2017. bude još bolja. Regata se ove godine odvija pod pokroviteljstvom grada Zagreba, a u organizaciji sudjeluju i pomažu mnogobrojni zanesenjaci i prijatelji veslanja okupljeni oko Veslačkog saveza Zagreba. Da ćemo sve od sebe da vam osiguramo dobar ugođaj za praćenje sportskog natjecanja najboljih veslača.  Želimo vam ugodan boravak, da brzo veslate kako biste postigli željene rezultate, te se nadamo da ćemo opravdati vaša očekivanja. U nadi da se vidimo i sljedeće godine, u ime organizacijskog odbora i u svoje osobno ime, srdačno Vas pozdravljam“, poručio je Grujin.