CROATIA OPEN – Braća Lončarić potvrdila primat među juniorima

 Osječka kolonija na Jarunu nije bila tako brojna kao nekih prijašnjih godina, ali je zato bila uspješna. Veslačice i veslači Iktusa ponovno su se okitili medaljama na zagrebačkom jezeru gdje je proteklog vikenda održan ugledni veslački Croatia Open.

“Šlager” prvoga dana Croatia Opena (subota) bio je utrka samaca u kojoj je nastupio srebrni olimpijac iz Rija, naš Damir Martin, ali i Osječanin David Šain. Nije završilo prema željama domaćih, Martin nije uspio slaviti, ciljem je prošao drugi iza srpskog veslača Marka Marjanovića (6:48.80). Naš ponajbolji veslač je tijekom zime imao problema s ozljedom, nedostaje treninga i na Jarunu je zaostao 1,73 sekunde za pobjednikom. Šain je pak bio četvrti. No, Iktusu su medalju osigurala braća Anton i Patrik Lončarić, koja su ponovno potvrdila tko je najbolja hrvatska juniorska posada. Lončarići nisu imali pravu konkurenciju među juniorima u dvojcu bez kormilara, uvjerljivo prvi prošli su ciljem i osvojili zlato. Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić su pak u “dvojcu bez” mlađih seniora bili četvrti, dok je Aria Cvitanović završila kao peta u poretku juniorskih samaca.

U nedjelju su se Lončarići ponovno penjali na postolje, osvojili su srebro u seniorskom četvercu zajedno s veslačima Trešnjevke Ivanom Pitonom i Karlom Udovičićem te broncu u seniorskom “dvojcu bez”. Treći su bili i Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić u seniorskom četvercu s kolegama iz Zadra i Šibenika (Leon Mikulić i Frane Filip Garma) te Aria Cvitanović u 2 x SW s Izabelom Krakić iz Trešnjevke. David Šain je u nedjelju također nastupio u samcu i ponovno završio kao četvrti. 

Autorica: Ivana Liović, Glas Slavonije

______________________________

PRVI DAN NAŠE NAJVEĆE MEĐUNARODNE REGATE- Damir Martin drugi u utrci dana na veslačkom Croatia Openu, slavio Marjanović iz Srbije

Prekrasan proljetni dan s više od 40 finalnih utrka bio je odlična pozivnica Zagrepčanima i njihovim gostima za uživo praćenje 35. izdanja međunarodne veslačke regate Croatia Open.

Prvi dan regate obilježilo je finale seniorskih samaca – Memorijal Slavka Matoca, u kojem su nastupila i dvojica hrvatskih olimpijaca (uz po dvojicu predstavnika Estonije i Srbije). Naš glavni adut, Damir Martin, osvojio je drugo mjesto (6:50.53), iza reprezentativca Srbije Marka Marjanovića (6:48.80). Treći je stigao Aleksandar Filipović (Smederevo, Srbija), a četvrti David Šain iz osječkog Iktusa.

– Zadovoljan sam nastupom, rezultatski gledano – to je za desetak sekundi bolje od onoga čemu sam se mogao nadati prošlog tjedna. Uživao sam u utrci i u svakom zaveslaju, ostvario sam tempo od 33 zaveslaja u minuti, računao sam da u sadašnjem stanju pripremljenosti mogu dosegnuti 30… Marjanović je bio odličan, pokušao sam mu parirati, no on je imao odgovor za sve moje napade – kazao je Damir Martin.

Ipak, najbolji hrvatski samac i olimpijski doprvak s optimizmom gleda na nadolazeću sezonu:

– Tih 6:50.53 je vrijeme koje pokazuje da mogu još puno napredovati u formi, samo trebam nadoknaditi “rupe” iz pripremnog ciklusa. Zato smo se trener Šuk i ja odlučili za nastavak priprema i propuštanje prve regate Svjetskog kupa u Beogradu početkom lipnja, odnosno uključivanje u SK tek na drugoj regati tri tjedna kasnije u Ottensheimu kod Linza.

U nedostatku braće Sinković, srbijanska posada Vasić – Beđik uvjerljivo je trijumfirala u disciplini dvojaca bez kormilara, a njih je Martin Sinković smatrao favoritima i da su naši olimpijci nastupili (s obzirom na okolnost Valentove ozljede). No, gotovo jednako uvjerljivo trijumfirala su i osječka braća Patrik i Anton Lončarić u istoj disciplini juniorske konkurencije. Gusarovke Maura Mrduljaš i Jelena Perović stigle su prve u finalu dvojaca na pariće mlađih juniorki. Trešnjevkine uzdanice iz četverca na pariće (juniorske prvakinje 2017.), Izabela Krakić i Josipa Jurković, osvojile su druga mjesta u konkurenciji ženskih samaca – juniorki, odnosno seniorki B. Drugoplasirani su bili i članovi zadarsko-šibenskog dvojca bez kormilara Leon Mikulić i Filip Frane Garma u konkurenciji seniora B.

Veteranka Marcela Milošević bila je treća u konkurenciji ženskih seniorskih samaca, iza svjetske prvakinje, Austrijanke Magdalene Lobnig, i 14 sekundi sporije joj sestre Katharine. Negdašnja perjanica našeg lakog veslanja, Luka Radonić, bio je najbrži u B finalu za samo sedmo mjesto na regati.

 Drugog dana Croatia Opena, najveće međunarodne veslačke regate u Hrvatskoj, veslane su 33 finalne utrke koje su donijele i obilje zadovoljstva domaćoj veslačkoj struci.

 Od zanimljivijih utrka potrebno je istaknuti vrlo dobre nastupe hrvatskih juniora. Najbolji svjetski juniori u dvojcu bez kormilara, braća Patrik i Anton Lončarić, okušali su se i u seniorskoj konkurenciji te discipline, za više nego solidno treće mjesto, iza prve turske posade Sahinoglu, Kazakli i ugodnog iznenađenja -Trešnjevkina dvojca Karlo Udovičić, Ivan Piton. Samo sat vremena nakon te utrke, Lončarići su, skupa s Udovičićem i Pitonom, osvojili drugo mjesto u finalu seniorskih četveraca bez kormilara (iza Austrijanaca). U malobrojnijoj konkurenciji, hrvatski ili Croatijin seniorski “kvartet” na pariće: Čanić, Farkaš, Habuda i Samardžić, slavio je u izravnom srazu sa slovenskim izabranicima.

Sasvim solidni bili su i naši juniorski četverci, ponajprije pobjedničke posade – Ipsa, Bijelić, Stojšić i Markulinčić u muškoj inačici bez kormilara, te Vukić, Žuvanić, Kovačić i Palada u ženskoj inačici na pariće… Pobjedničko postolje dohvatili su i Borković, Domljiva, Kukuljica i Raovčić, trećeplasirana posada finala juniorskih četveraca na pariće…

 van Šarić i Goran Mahmutović bili su drugi u finalu juniorskih dvojaca na pariće sa samo 46 stotinki iza pobjednika iz Slovenije. Aria Cvitanović i Izabela Krakić pobjednice su Croatia Opena 2018. u disciplini ženskih juniorskih dvojaca bez kormilara, a u toj su utrci kao mlađeseniorke nastupile i (ukupno) trećeplasirane sestre Jurković.

 Marcela Milošević osvojila je seniorsko zlato u ženskom “dublu” s Austrijankom Katharinom Lobnig. Iskusni Luka Radonić veslao je klasični samac te u nedjeljnoj konkurenciji dvanaestorice A i B finalista imao ukupno treće vrijeme, vrijedno sedmog mjesta (pobjednik B finala) u ukupnom redoslijedu.

 Nastup hrvatskih veslačkih uzdanica na Croatia Openu 2018. ocijenio je izbornik hrvatske veslačke vrste Darko Mikšić:

 – Kad smo kod seniora, uz trajnu kvalitetu – braću Sinković, koji nisu nastupili, ali ne dvojim da će se Valent oporaviti i da će oni doći na svoje, te Damira Martina, koji je bolji nego prošle sezone u ovo vrijeme, vjerujem da će se vratiti i laki samac Luka Radonić. Unatoč dvama B finalima na Croatia Openu, Luka je dobrim vremenima pokazao solidnu razinu forme. Imao je peh u ždrijebu i lakog i klasičnog samca jer je u kvalifikacijama dobio protiv sebe prejake konkurente za prolazak u A finale.

 Na pitanje tko se od ostalih veslačica i veslača “nametnuo” nastupom na Croatia Openu, izbornik je izdvojio nekoliko imena:

 – Veseli me dobar nastup seniora Udovičića i Pitona u dvojcu bez kormilara, jako dobro su odveslali, kao i juniori braća Lončarić. Također, imamo dobrih kombinacija u juniorskim četvercima, a u ženskoj konkurenciji tu su i dva dvojca – Izabela Krakić i Aria Cvitanović, kao i sestre Jurković, koje su tek dobile novi čamac i nastupile su kao seniorke. Uz braću Lončarić, one definitivno imaju potencijala boriti se za medalje u novoj sezoni.                                

 Zbog ozljede Brune Milinović otvara se mogućnost nestanka posade juniorskih svjetskih prvakinja u četvercu bez kormilara i stvaranje sestrinskog dvojca (kao svojedobno u slučaju braće Sinković), no izbornik Mikšić isključuje ishitrene odluke:

 – Ozljeda Brune Milinović je ozbiljna i s obzirom na njenu kvalitetu, pričekat ćemo još mjesec dana kako bismo uvidjeli može li se vratiti veslanju. Moramo biti strpljivi. Gledano iz sadašnje perspektive, taj četverac još nije završena priča.

 Na pitanje o završnoj ocjeni stanja reprezentativnih kandidata i mogućim posadama, uslijedio je Mikšićev odgovor da je još rano za to, jer “Croatia Open samo je jedna od kriterijskih regata za sastav reprezentacije”:

 – Najvažnije je da smo uočili gdje imamo dobre perspektive, a za definiranje većih posada ima još vremena. Uostalom, krajem mjeseca je i državno prvenstvo na kojem će se mnogi reprezentativni kandidati boriti za svoje klubove u različitim posadama od onih koje planiramo slagati za međunarodna natjecanja.

 

Autor: Vinko Knežević

Fotografije: Darko Zibar i Davor Lončarić

Facebook galerija 1  Galerija 2