“Croexpress” lovi drugo zlato, rimenaši zadovoljni B finalom

U subotu poslijepodne, linijom Zagreb – Budimpešta, Doha – Seoul, na dalek put otputovali su najbolji hrvatski veslači koji će nas zastupati na svjetskom prvenstvu u gradu Chungju, u Južnoj Koreji, od 25. kolovoza do 1. rujna.

Osim proslavljenih “srebrnih” olimpijaca u četvercu na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković), naše boje branit će i četverac bez kormilara, u kojem su iktusovci Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, te zadarski blizanci Branko i Marin Begović.
Novi dvoboj Hrvatske i Njemačke
Zbog privikavanja na azijske uvjete, njih osmorica, zajedno s trenerima Nikolom Bralićem, Krešimirom Ižakovićem i fizioterapeutom Ivanom Golubičekom putuju tjedan prije starta, a kasnije će im se pridružiti i izbornik Srećko Šuk i Zdravko Gajšak, tajnik HVS-a.
Dakako, hrvatski ljubitelji sporta opravdano očekuju da im nov užitak priušti “Croexpress”, koji u svojoj riznici, osim lanjskog srebra s OI-ja u Londonu, ima i tri sveukupne pobjede u Svjetskom kupu (’10, ’12,’13), ali i naslov svjetskog prvaka osvojen 2010., na Novom Zelandu (Lake Karapiro), te “broncu” sa SP-a na Bledu 2011. godine.
– Odradili smo pripreme na zavidnoj razini, sve je bilo super, brzi smo, jako spremni i mislim da jednostavno bolje ni ne može biti. Nas u Koreji zanima samo novo zlato, jer nam je to i jedini izazov. Sve ostalo bilo bi, mislim, podbačaj. Inače, konkurencija je gusta i velika, ali za naslov svjetskog prvaka, uvjeren sam, konkuriraju još samo Nijemci, samouvjereno će Šain.
Pogled na Rio
O tek ove godine ukomponiranoj posadi rimen četverca, s po dvojicom osječkih i zadarskih veslača, uoči odlaska priča(lo) se s neusporedivo manje optimizma. Uostalom, od njih se i manje očekuje.
– Nastupima u Essenu, pa na EP-u i regati Svjetskog kupa u Lucernu, pokazali su da su postali dio svjetskog vrha. Osim toga, ljetne pripreme protekle su odlično, svi su bili zdravi, a sretna je okolnost to što smo mogli sparirati s našim četvercem na pariće. U tom kontekstu pokazane brzine su zadovoljavajuće, a u odnosu na Lucern čak se osjeća i blagi porast, što nam je i bio cilj na Peruči. Ipak, nakon svega, teško je bilo što prognozirati, jer ne znamo kako su i koliko radili konkurenti. Iskrena mi je želja mjesto negdje u sredini B finala, da se nađemo u kvoti onih, zaživi li ova posada, a što se svakako nadam, koji će se naći za dvije godine na kvalifikacijskoj regati za Olimpijske igre, tvrdi njihov trener Ižaković.
Iza Janjića i Kolobarića već je SP, u dvojcu s kormilarom na Bledu ’11, štoviše, Ante je ’09 bio u “četvercu bez” u Poznanu, dok se Branko Begović još 2005. našao u hrvatskom osmercu u japanskom Gifuu. No, sad će prvi put na SP-u biti zajedno u čamcu.
– Ovo je nešto sasvim novo. Cijele godine smo dobri, a i pripreme su odlično obavljene i zaista smo u dobroj formi. Jedva čekamo nastupe, a objektivno je ono što je kazao trener Ižaković. Štoviše, u Južnoj Koreji nastojat ćemo zaista doći na mjesto s kojeg ćemo imati i – „pogled na Rio“. No, zasad nismo time previše okupirani, nastojimo uvijek ići korak po korak, pa ćemo vidjeti kamo ćemo stići, zaključuje Janjić.
 
Dragutin KERŽE (Glas Slavonije, 16. kolovoza 2013. godine)
Foto: Zdenko Pušić
 
 
344 posade prijavljene su za SP u Južnoj Koreji i tjedan dana natjecat će se u 22 discipline, od čega devet u ženskoj konkurenciji.
 
Kvalifikacijske su utrke prvoga dana, sljedeće nedjelje u 12.41 prva je utrka četveraca bez kormilara (njih 17 u tri skupine), a u 13.16 sati i četveraca na pariće (čamac više, u tri skupine). Finala će biti održana posljednja tri dana Prvenstva, s tim što bi naši veslači trebali za konačan poredak nastupiti u subotu, 31. kolovoza.
 
HRVATSKA OSVOJILA 11 MEDALJA
Hrvatski veslači na svjetskim prvenstvima osvojili su dosad, od osamostaljenja naše države, 11 medalja. Od toga su samo dvije zlatnog sjaja: četverac na pariće (Šain, Sinkovići, Martin), 2010., na Novom Zelandu, kao i dvojac s kormilarom (Tihomir Franković, Igor Boraska, s Milanom Ražovom) na SP-u 1994., u Indianapolisu. Osvojene su i četiri srebrne i pet brončanih medalja.
 
4 Osječanina bit će u našoj deseteročlanoj ekspediciji za Južnu Koreju.