David s medaljom i Marijom na Jadran

Najbolja hrvatska posada i na trećoj regati svjetskog Samsung kupa, na Crvenom jezeru u Luzernu, dokazala je da se ubraja u reda najboljih veslačkih kombinacija današnjice. David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković naime, nakon uvjerljivih pobjeda u kvalifikacijama i polufinalu, nadmašili su u nedjeljnom finalu sve suparnike s tim što su Nijemci, i ovaj put drugoplasirani, u ciljnoj su ravnini zaostali više od dvije sekunde ili gotovo za duljinu čamca.

Za sveukupni poredak Kupa ’13, međutim, bio je u nedjelju bitan i poredak ostalih čamaca. Budući da su Estonci (opet) stigli treći, na pobjedničkom podiju uz Crveno jezero mogla se vidjeti repriza nedavnog ceremonijala iz Etona, s druge ovogodišnje regate Svjetskog kupa. Ni Hrvatska, ni Njemačka, naime, nisu veslale proljetos u Sydneyu, gdje je pobijedila Velika Britanija, ali s nedjeljnim četvrtim mjestom nije ugrozila sveukupni trijumf Hrvata. Da su, kojim slučajem, Britanci bili u Luzernu drugi, imali bi iz tri nastupa 17 bodova, jedan više od “Croexpressa”. Ovako, naši su s po osam pobjedničkih bodova iz Etona i Luzerna još jednom, kao i 2010. godine (kad su bili i svjetski prvaci, nap.a.) i lani (drugi na OI) postali sveukupni pobjednici što je bila i najljepša moguća čestitka Damiru Martinu. Vukovarski Zagrepčanin u nedjelju je postao 25-godišnjak…
Nakon Luzerna, konačno, trener Nikola Bralić dao je svojim učenicima kraći predah, koji će, primjerice, iktusovac Šain iskoristiti za odmor na Jadranu s djevojkom Marijom. Potom slijede nove pripreme, na Peruči kod Sinja, povratak na Jarun i – predstoji vrhunac sezone, Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji.
D.Kerže, Glas Slavonije 17. srpnja 2013. godine