David Šain i Donna Vekić najbolji sportaši 2013.

Najuspješniji sportaš grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2013. godini je veslač David Šain iz Veslačkog kluba Iktus, a sportašica godine je tenisačica Donna Vekić.

Krajem kalendarske godine, već 56. godina zaredom proglašavaju se najbolje sportašice i sportaši u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji. U subotu je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu 13 priznanja i nagrada Gradske i Županijske sportske zajednice primilo 18 dobitnika. Najuspješniji sportaš grada Osijeka i Osječko – baranjske županije u 2013. godini je član Veslačkog kluba Iktusa i član posade hrvatskog četverca na pariće David Šain, koji je ove godine titulu zaslužio osvajanjem zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u veslanju koje je održano u korejskom Chungjuu. Najboljeg sportaša Osijeka i Osječko – baranjske županije Davida Šaina, posebno se dojmila ova nagrada koju je i sam primio 2006. godine, te najavio uspješnu natjecateljsku 2014. godinu u kojoj ga očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Beogradu i Svjetskom prvenstvu u Amsterdamu.

Za sportašicu godine izabrana je osječka tenisačica Dona Vekić koja je titulu zaslužila plasmanom karijere iz srpnja i rujna ove godine na 69. mjesto WTA ljestvice, čime je postala i najmlađa tenisačiča među 100. najboljih u svijetu i ujedno jedina mlađa od 18 godina. Njezin je uspjeh tim veći što kao juniorka može nastupati na samo 16 seniorskih turnira. Njezin je matični – Teniski klub Osijek – osvajanjem titule prvaka Hrvatske osvojio i titulu najuspješnijeg kolektiva u Gradu i Županiji.Osim glavnih nagrada ukupno je dodijeljeno još 10 priznanja, a posebnu pozornost dobili su dobitnici Trofeja „Kuna“ za darovite sportašice i sportaše starosti od 13 do 18. godina. Tu su nagradu primili Mario Banek iz Stolnoteniskog kluba Vodovod-Osijek, Laura Bijelić – Plivački klub Osijek Žito, Ferdinand Durgel iz Gimnastičkoga kluba Inova-Gim, Doris Krivić, članica Ženskog Odbojkaškog kluba Osijek 06, mladi nogometaš Osijeka Karlo Lulić i Dorian Zorić iz Taekwondo kluba Osijek.Najuspješniji trener Grada Osijeka je Vladimir Mađarević iz Gimnastičkoga društva Osijek Žito, a za svoj je uspjeh zahvalio ponajprije uspjesima svojih natjecatelja Roberta Seligmana i Tomislava Markovića.Nagradu „Sokol“ za izvanredna sportska dostignuća primio je upravo Robert Seligman zahvaljujući 6. mjestu osvojenom na Svjetskom prvenstvu i 2. mjestu na Mediteranskim igrama. Ova nagrada mu je ujedno i 10. priznanje sportskih zajednica Grada i Županije. Uz Roberta Seligmana nagradu „Sokol“ dobio je i rukometni trener Vedran Ćurak koji je sa igračima do 19. godina osvojio 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu u rukometu u Mađarskoj, gdje su u finalu izgubili od Danske. Vedran Ćurak, osim što je trener mladih rukometaša Hrvatske ujedno trenira i rukometaše Osijeka.Nagradu za najuspješnijeg sportaša za osobe s posebnim potrebama dobio je Ivan Ištvanfi iz Stolnoteniski klub Slavonac, a najuspješniji je sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama upravo njegov Stolnoteniski klub Slavonac.Posebna su priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Osijeka za dugogodišnji rad dobili Karate klub Osijek Žito za 40. godina, Muški odbojkaški klub Željezničar za 50 i Nogometni klub LIO za 60 godina rada. Uzor trofej „Matija Ljubek“ pripao je Neđeljku Kneževiću za posebne doprinose u promicanju lokalnog sporta, odnosno kuglanja.Na svečanosti su nagrađenima čestitali i nove uspjehe poželjeli svi ostali sportaši, njihovi treneri i članovi sportskih udruga Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije, te gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i Osječko – baranjski župan Vladimir Šišljagić.
 
Tekst: Krunoslav Inhof (HRT Radio Osijek), 14. prosinca 2013. godine