David Šain o planovima za 2018. godinu

“Godinu ću sigurno početi u skifu”, izjavio je David Šain u razgovoru za današnje izdanje “Glasa Slavonije”.
Prije samo nekoliko godina David Šain bio je na vrhu svijeta. Osječki veslač, zajedno s braćom Sinković i Damirom Martinom, dominirao je u disciplini četvertac na pariće. Taj čuveni Croexpress osvajao je medalje gdje god se pojavio, bili su svjetski prvaci, na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. dečki su uzeli srebro i činilo se kako će ta sjajna četvorka još dugo biti u vrhu.
No, ubrzo nakon Londona četverac se raspao, Sinkovići su sjeli u dvojac i nastavili s pobjedama, Martin se odlično snašao u samcu, a David je ostao “ni na nebu ni na zemlji”.
– Oni su otišli svaki na svoju stranu, a ja nikako nisam uspio pronaći pravu posadu. Jednostavno, između nas četvorice i ostalih hrvatskih veslača velika je razlika, teško je naći pravog partnera – objašnjava osječki veslač. Tražio se David proteklih godina kroz dvojac i četverac, mijenjali su se partneri, ali nije bilo uspjeha. Lani se posvetio skifu, a kao samac krenut će i u 2018. godinu.
Novi čamac
– Planovi su biti što brži u skifu, ali ako se ukaže prilika da sjednem u neku dobru posadu, zašto ne. Otvoren sam za sve opcije, meni je najvažnije da sam brz na vodi, a onaj tko bude uz mene da bude u sličnoj formi, ili još brži – kaže Šain koji je dobio i lijepi novogodišnji dar od svog kluba Iktusa i Grada Osijeka. Ovaj mjesec u prostorije Iktusa dolazi novi čamac, naime, od talijanske tvrtke za Davida je kupljen skif. Vrijednost novog čamca je oko 80 tisuća kuna, a s obzirom na to da u Iktusu nisu brzi na novčaniku kada je u pitanju kupnja novih čamaca, čini se da i čelnici kluba vjeruju kako Šain može nešto ozbiljnije napraviti u disciplini u kojoj je u Hrvatskoj broj jedan Damir Martin. A pokraj Martina teško je izboriti status prvog vesla reprezentacije u skifu.
– Meni je skif izazov da vidim koliko brzo mogu ići i koliko sam blizu Martinu, jer, naravno, želja je biti što bliže njemu. Za sada je opcija skif, a kako sezona bude odmicala, vidjet ćemo…
Zaželio se medalja
Davidov klupski kolega Ivan-Ante Grgić od ove godine više nije junior i prelazi među mlađe seniore. Postoji li neka mogućnost da Grgić i Šain postanu dvojac. Je li možda moguć osječko-vukovarski dvojac David Šain/Mato Brandt, a spominje se i ime Luke Baričevića.
– Što se tiče Grgića to trebate pitati njegovog trenera, ali teško. On sada ide u U-23 kategoriju, a to je korak između juniora i seniora, i svaki ga veslač treba proći. Između juniorske i seniorske konkurencije golema je razlika, zato i postoji ta U-23 kategorija da se dečki pripreme za ono što ih čeka. Ponavljam, sigurno će biti slaganja nekih posada, ali za sada je rano govoriti o tome.
Šain je pri kraju prošle godine ostvario svoj drugi najbolji rezultat u karijeri na ergometru. To ne znači mnogo, jer pravi junaci poznaju se i priznaju tek na vodi. No dobar je pokazatelj forme i mogućnosti.
– Na ergometru sam bio bolji samo uoči Olimpijskih igara u Riju de Janeiru, bolji nego, recimo, prije Londona. No, što vrijedi kad nisam bio u Riju…
Planovi za 2018. su veliki, Šain se zaželio europskih i svjetskih medalja i nastupa na velikim natjecanima. Kaže da u njemu još ima snage za veliki rezultat, samo da se sve posloži. Naporno trenira pod paskom Željka Betlehema, trenutačno su pripreme “na suhom”, uskoro slijedi odlazak na snijeg u Italiju, potom u veljači izlazak na vodu tijekom reprezentativnih priprema u Vodicama. Nova godina i novi izazov, a Šain se nada da će on biti onaj “stari”, David iz proslavljenog Croexpressa.
Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije, objavljeno 3. siječnja 2018. godine.