David Šain oborio osobni i državni rekord na ergometru

Iktusov veslač David Šain u odličnoj je formi uoči početka nove veslačke sezone. Nakon mjeseci upornoga rada u teretani, a zbog lijepog vremena i veslanja na Dravi, odradio je test provjere na ergometru na 30 minuta te prije nekoliko dana oborio državni rekord (i njegov osobni rekord)! David je na ergometru u klupskim prostorijama 6. veljače ove godine za 30 minuta bez zadanog broja zaveslaja, odnosno otvorenim tempom, prešao 9.393 metra s fascinantnom prosječnom brzinom na 500 metara od 1:35,80. Prosječno je na toj dužini imao 31 zaveslaj u minuti.

Time je David Šain za pune dvije sekunde oborio vlastiti rekord postavljen 2015. godine kada je istom tehnikom s maksimalnim tempom odveslao prosječnom brzinom od 1:37,8. Ovime je osječki osvajač olimpijskoga srebra i hrvatski reprezentativac pokazao kako je u odličnoj formi i spremno ulazi u sezonu u kojoj se nada nastupima na najvećim svjetskim natjecanjima. David je podsjetio kako ostali hrvatski vrhunski reprezentativci – Valent i Martin Sinković nisu radili testove na ergometru otvorenim tempom nego sa zadanim brojem zaveslaja, dok je Damir Martin prošle godine imao nešto slabiji rezultat od njegovoga ovogodišnjeg.

David Šain u prosincu je odradio pripreme u Splitu s reprezentativcem Vitom Čavrljem u dvojcu bez kormilara te ističe kako su postigli vrlo dobre rezultate koji su ih obojicu uvjerili kako ove godine na svjetskim natjecanjima mogu ostvariti uspjeh. Čim se poboljšaju vremenske prilike David će ponovo na more, na još jedne pripreme s Čavrljem i trenerom Lukom Vrgočem (iz splitskog Mornara) i to najvjerojatnije u Skradin. “Pripreme za natjecanja radimo s trenerom Vrgočem prema programu kakav sam prošao trenirajući za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu”, izjavio je Šain te dodao kako će za desetak dana odraditi i test na 6 kilometara na ergometru na kojem također očekuje potvrdu kako je u vrhunskoj formi.

U planu je da David Šain i Vito Čavrlj nastupe u dvojcu bez kormilara na jednoj utrci Svjetskoga kupa, na regati Croatia open u Zagrebu te krajem svibnja na predolimpijskim kvalifikacijama koje će biti održane u Luzernu.

Tekst i foto: Davor Lončarić