David Šain treći na vječnoj listi

Proglašeni najbolji sportaši Osijeka i Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije 17. prosinca 2013. godine. David Šain četvrti put u posljednjih pet godina izabran je za najboljeg sportaša Osijeka i Osječko-baranjske županije u izboru Zajednice športskih udruga Grada Osijeka i Športske zajednice Osječko-baranjske županije, a Donna Vekić drugi je put proglašena najboljom sportašicom u istom izboru.

Službeno je to objavljeno na završnoj svečanosti u subotu u osječkom HNK-u, koju, osim dviju sportskih zajednica, tradicionalno organizira Glas Slavonije, uz pokroviteljstvo Koncerna Agram, Euroherca i Jadranskog osiguranja. Najboljim sportskim kolektivom proglašen je Teniski klub Osijek, koji se u 2013. godini okitio naslovom državnog prvaka. Na svečanosti je ukupno dodijeljeno 18 priznanja i trofeja u 13 kategorija, od kojih Zajednica športskih udruga Osijeka dodjeljuje osam priznanja, Športska zajednica Županije tri, a Glas Slavonije dva priznanja (Uzor trofej i trofej Sokol).

18 dobitnika

Osječki veslač, član sjajnog hrvatskog četverca na pariće, koji je ove godine najveći uspjeh postigao u Južnoj Koreji, okitivši se drugi put naslovom svjetskog prvaka, uvrstio se na “vječnu listu” na diobu trećeg mjesta. S četiri trofeja za najboljeg sportaša u akciji “Naj sportaš” izjednačio se s još jednim aktivnim osječkim sportašem, Robertom Seligmanom, koji se u subotu ponovno popeo na pozornicu HNK nakon 2008. godine, kada je posljednji put proglašen najboljim sportašem grada i županije. Zahvaljujući šestom mjestu u finalu Svjetskog prvenstva u Antwerpenu, ali i osvajanjem srebra na Mediteranskim igrama, Robert je ovaj put zaslužio nagradu Sokol, koju dodjeljuje Glas Slavonije, a što je odlučila sedmeročlana komisija. “Sokola” je prvi put dobio i rukometni trener Vedran Ćurak, izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske, koja je osvojila naslov svjetskih viceprvaka. Također, “Glasova komisija” odlučila je Uzor trofej “Matija Ljubek” dodijeliti istaknutom kuglačkom djelatniku Neđeljku Kneževiću, koji je izostao sa svečanosti zbog bolesti. Zahvaljujući i Seligmanovim uspjesima, nagradu za najboljeg trenera dobio je njegov učitelj Vladimir Mađarević, a među sportašima s posebnim potrebama u 2013. uspješni su bili članovi Stolnoteniskog kluba Slavonac, koji su proglašeni najuspješnijim sportskim kolektivom osoba s posebnim potrebama, a njihov član Ivan Ištvanfi najboljim sportašem u istoj konkurenciji.

Nedostižni Ljubek

Robert i David, kao još uvijek vrlo aktivni sportaši s iznimnim dostignućima na svjetskoj sceni, imaju priliku prestići na listi Jasnu Šekarić, koja je pet puta proglašavana najboljom, a zasad je nedodirljiv Matija Ljubek s osam trofeja.

– Ne, Ljubek je najveći. Nisam ni blizu njega – rekao je skromno David Šain na primjedbu da ga od legendarnog Belišćanina, koji je trofeje zasluživao također veslom, ali i drukčijim čamcem, dijele još samo četiri proglašenja.

Nikakvo iznenađenje neće biti ako se tom društvu uskoro pridruži Donna Vekić. Sa 17 godina stigla je do drugog trofeja za najbolju sportašicu. Istina, borba joj je malo olakšana, jer od 2008. dodjeluje se trofej i najboljoj sportašici i sportašu, pa nagrada nije jedna. Bez obzira na to sigurni smo da ćemo Donnu sljedećih godina još vidjeti na pozornici HNK, što, na žalost, nije bilo tako u subotu prijepodne. Donna je u Monte Carlu, pa je nagradu umjesto nje primio Vedran Taslidžić, predsjednik TK Osijek, kojega je perspektivna hrvatska tenisačica i dalje članica, a koji se ove godine osim uspjehom svoje najpoznatije članice može pohvaliti i naslovom momčadskog prvaka Hrvatske, zbog čega je prvi put od 1919. godine, kada je u Osijeku osnovan prvi teniski klub, u Perivoj kralja Tomislava “sletjela” nagrada za najbolju momčad grada, ali i županije. Donna i obitelj Vekić zato su predstavnicu na svečanosti imali u baki Lidiji. Dopisuje se ta agilna nastavnica tjelesnog s unukom i obitelji na Facebeooku, “brojeći sitno” kada će Donna stići u rodni grad i kada će zajedno proslaviti i ovaj trofej. Prilazili su svim nagrađenima brojni čestitari. Punih ruku teško su uzvraćali pruženu ruku, ali sigurno ponosni što su i ove godine prepoznati od ljudi u čijem najbližem okružju žive i djeluju.

Posebna priznanja za jubileje

U 2013. godini tri su osječka kluba proslavila velike jubileje, zbog čega su od gradske sportske zajednice dobila posebna priznanja. Tako su priznanja uručena predstavnicima Karate kluba Osijek Žito, koji je ove godine proslavio 40 godina postojanja, Muškom odbojkaškom klubu Željezničar, s točno polustoljetnim postojanjem, te 60-godišnjaku Nogometnom klubu LIO.

NAGRADE SPONZORA

Koncern Agram, Euroherc i Jadransko osiguranje bili su pokrovitelji svečanosti. Svima nagrađenima uručena su i prigodna priznanja. Najbolji sportaši dobili su policu automobilske odgovornosti, najbolji sportski kolektiv donaciju od 3.000 kuna, a dobitnik Uzor trofeja donaciju od 1.500 kuna. Također, Euroherc je donirao 3.000 kuna i Stolnoteniskom klubu Slavonac, najuspješnijem klubu osoba s posebnim potrebama.

Autor: Krešimir Lacković, Glas Slavonije 17. prosinca 2013. godine