Deseto mjesto na SP U23 za hrvatsku posadu

Osječka trojka Anton i Patrik Lončarić te Ivan Ante Grgić pojačani Puljaninom Fabiom Ipsom završili su svoju avanturu na Svjetskom veslačkom prvenstvu za mlađe seniore na Floridi. Hrvatski četverac bez kormilara završio je kao četvrti u B finalu, ukupno deseti na svjetskoj smotri.

Nakon što u kvalifikacijama i repesažu nisu uspjeli uhvatiti poziciju koja vodi u utrku u kojoj su se dijelile medalje, naš “četverac bez” veslao je u B finalu gdje je s vremenom 6:12.43 minute bio četvrti. Znači, ukupno deseti na Svjetskom prvenstvu. U četvercu bez kormilara zlato su osvojili Britanci (5:51.58 minuta), drugi su bili Novozelanđani (5:52.26), a broncu je uzela četvorka iz Italije (5:55.56). Po vremenima najboljih vidi se koliko je hrvatska posada bila daleko od postolja.

Osječani Anton i Patrik Lončarić te Ivan Ante Grgić i Puljanin Fabio Ipsa nisu se uspjeli plasirati u A finale Svjetskog veslačkog prvenstva za mlađe seniore koje se održava na Floridi. U kvalifikacijama je osječka trojka plus Ipsa bila četvrta u svojoj kvalifikacijskoj skupini (6:03.02) četveraca bez kormilara te je morala u repesaž. Očekivalo se da u drugoj utrci na stazi Nathan Benderson Park još malo ubrzaju i pokušaju uhvatiti jedno od prva dva mjesta koja vode u borbu za medalju, no dogodilo se obrnuto.
Hrvatski “četverac bez” išao je sporije nego u kvalifikacijama i na cilj je stigao kao peti u svojoj skupini s vremenom 6:12.23 minuta i ostao daleko od prvoplasirane Italije (5:59.95) i druge Kine (6:03.45), samim tim i A finala. U utješnom B finalu na kraju su osvojili 4. mjesto na mlađeseniorskoj svjetskoj smotri.
Ovo je rezultat kojim Lončarići, Grgić i Ipsa, kao i njihova trenerica Jasminka Kraljević-Čolić, ne mogu biti zadovoljni, ali ekipi u Sarasoti nema se što zamjeriti. Ovakav plasman i rezultat samo su posljedica kako se i što radi. I tu ne mislimo na veslače i njihovu trenericu. Iako se “oni gore” neće složiti, ove godine se mnogo ‘brljalo‘ u slučaju Lončarića, najdarovitijih hrvatskih veslača, svjetskih i europskih juniorskih prvaka u “dvojcu bez”. Krenimo redom, HSV je tijekom proljeća Lončariće smjestio u “četevrac bez” s Tomislavom Šainom i Ivanom Pitonom s najavom kako je to posada koja će ići na Svjetske kupove, potom i na SP za seniore kako bi pokušali izvaditi vizu za Olimpijske igre u Tokiju. No ta priča nije dugo trajala, jer nije bilo strpljenja za njih. Dečki su nastupili na dvije regate, rezultati i nisu bili toliko loši s obzirom na to koliko su vremena zajedno trenirali, ali je izbornik hrvatske veslačke reprezentacije, ujedno i trener tog četverca Darko Mikšić odlučio kako “posada nema perspektivu” i raspustio ju je. Slaba perspektiva bila je službena verzija, ona neslužbena je – ego. Jedan od veslača je Mikšiću navodno kazao nekoliko loših riječi na račun njegova rada i stručnosti i tu je bio kraj. Poslije toga se Lončariće nije vratilo u njihov “dvojac bez” pa neka veslaju među mlađim seniorima, recimo na SP-u u Americi bi sa svojim vremenom bili u konkurenciji za medalju. Forsirao se četverac, s Lončarićima su upali Grgić i Ipsa. Složeni su za ovo SP, sad su veslali zajedno i tko zna kad će opet. Nakon kratkih priprema dečki su poslati u Ameriku. I to na kakav način. HSV ih je za SP U-23 prijavio u posljednji trenutak, a tamo su otišli bez čamca. Nije se uspio organizirati transport, pa je hrvatski četverac na svjetsku smotru došao bez svog glavnog oruđa za rad – čamca i vesla. Savez je u Americi posudio čamac, nečiji rezervni, dečki su u njemu odradili dvije utrke, čeka ih i treća, bit će na kraju plasirani između sedmog i 12. mjesta, ali to nije način kako se radi s perspektivnim i darovitim mladićima. Jednostavno, zaslužili su manje improvizacije i više poštovanja.
Ivana Liović, objavljeno 27. lipnja 2019. godine