Dnevnik iz Južne Koreje

Krešimir Ižaković, trener hrvatskog četverca bez kormilara na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji javio nam se iz te daleke zemlje na našu Facebook stranicu s nekoliko podataka s priprema za natjecanje. Podsjećamo kako su u subotu poslijepodne (17. kolovoza 2013.), linijom Zagreb – Budimpešta, Doha – Seoul, na dalek put otputovali najbolji hrvatski veslači koji će nas predstavljati na Svjetskom prvenstvu u Chungju, u Južnoj Koreji. SP se održava od 25. kolovoza do 1. rujna ove godine. Uz olimpijce u četvercu na pariće- Davida Šaina, Martina Sinkovića, Damira Martina i Valenta Sinkovića, Hrvatsku predstavlja ii četverac bez kormilara, u kojem su Iktusovci Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, te zadarski blizanci Branko i Marin Begović.

Zbog privikavanja na azijske uvjete, njih osmorica, zajedno s trenerima Nikolom Bralićem, Krešimirom Ižakovićem i fizioterapeutom Ivanom Golubičekom otputovali su tjedan dana prije starta. Kasnije će im se pridružiti i izbornik Srećko Šuk i Zdravko Gajšak, tajnik HVS-a.
Osječki trener četverca bez kormilara, Krešimir Ižaković poslao nam je nekoliko poruka. Prva je stigla već 18. kolovoza- “stigli iz Zagreba preko Budimpešte i Dohe u neki grad u Koreji dva i pol sata vožnje do hotela. Hotel kao Bizovačke toplice, 30 minuta udaljen od veslačke staze koja je super. Temperatura dnevna 28-32 Celzijeva stupnja, vlaga 90%. Održana su dva treninga, polako se privikavamo na vremenske zone i veliku vlagu…..”
Dan 4. (20. kolovoza 2013.)
“Naravno da ni ovo Svjetsko prvenstvo ne može proći bez problema. Prvenstveno privikavanje i naštimavanje starog-novog čamca tj. navikavanje na novi-stari kalup. Kada je to riješeno, Vjeko (Kolobarić) je dobio stomačne probleme, temperaturu i povraćanje tako da smo danas (četvrti dan boravka u Koreji) cijelo prijepodne bili kod lječnika. Zamjena (pošto nije bilo interesa da ide rezerva kao kod 99% reprezentacija) u čamac je sjeo naš maser Golubiček. Čeka se sutra da vidimo situaciju, ali je upitan sav ovaj rad. No, treba biti optimist. Ostali su super, mislim na 4x. Svi su se aklimatizirali, hrana je ok, a vrijeme se poboljšava.”
Dan 5. (21. kolovoza 2013.) Ujutro su odrađena 2 treninga smanjenim intenzitetom i obimom. Vjeko je odveslao sve, ali sa pauzom za WC. I dalje ima bolove u trbuhu, ali nema temperature. Inače, danas je pravi pakao što se tiče temperature i sparine, svi dišu na škrge. Poslijepodne smo imali slobodno pa nam je organizator omogućio obilazak znamenitosti (nema ih puno, ali su jako ponosni na njih). Atmosfera je ok, svi se polako nabrijavaju za početak u nedjelju kada nastupa 4- i 4x. Ovdje je trenutačno prolom oblaka kao što je i najavljivano po prognozi.”
Čekamo nove poruke trenera iz Južne Koreje i, naravno, držimo palčeve da u nedjelju sve bude u redu. Fotografije nam je poslao naš proslavljeni veslač, olimpijac Darko Zibar, a snimljene su na Jarunu, uoči odlaska dvaju četveraca u Južnu Koreju. Zibar nam je poslao i VIDEO uoči polaska na SP.
Tekst: Davor Lončarić (info@vk-iktus.hr)