Državno prvenstvo 2.- 4. listopada 2015.

Sljedećeg vikenda na Jarunu se održava 25. (72.) Prvenstvo Hrvatske u veslanju. VK Iktus poslao je svoje prijave, a očekujemo tradicionalno dobre nastupe naših veslačica i veslača i uspješno sudjelovanje na smotri najboljih u Hrvatskoj. 

Iktus je poslao prošloga tjedna prijave posada za ovogodišnje državno prvenstvo u Zagrebu. Polazak za Zagreb je u petak u 7 ujutro ispred veslačkoga doma na Promenadi. U petak, 2. listopada, na programu su kvalifikacijske i polufinalne utrke za subotnji dio natjecanja (finala), a u subotu poslijepodne održat će se kvalifikacije za nedjelju. 

U subotu finalne utrke počinju u 8,55 i bit će održano ukupno 26 utrka. Od naših led probija četverac na pariće mlađih juniora (Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Leon Jug i Marijan Lovković), a da bi ušli u finale morat će u kvalifikacije u petak jer je prijavljno 9 posada za tu disciplinu. I dubl A juniora također će prvo morati u kvalifikacije, a potom u subotnje finale i veslaju Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan. Nakon njih nastupa vršnjak u skifu za A juniore- Dino Steiner, koji ima 11 konkurenata na PH. Samo su tri posade B juniorki u dublovima tako da izravno u A finale idu Aria Cvitanović, Ozana Prisuda, Petra Sanseović i Lucija Rakitić. Na državnom prvenstvu samo je pet seniorki u samcima, a protiv sestara Milošević i Valentine Plejić za naslov će se u subotu boriti Osječanke Sonja Kešerac te naša juniorka Teuta Lea Stojaković (u seniorskoj konkurenciji). Za PH je sastavljen i novi četverac s kormilarom za seniore u kojem će u subotnjem finalu nastupiti Mario Vekić, David Šain, Stjepan Pirić, Nedjeljko Rado i kormilar Marko Pirić. Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić pokušat će obraniti naslov u kategoriji dvojaca bez kormilara za seniore. U subotu veslaju i seniorski samci, a boje Iktusa u toj konkurenciji brani Dino Belić (iako je laki samac). Za Iktus vesla i veteranski četverac bez kormilara – Mario Stašćik, Branimir Pekić, Branko Jovanovac i Željko Betlehem, a njihovom utrkom završava subotnji dio državnoga prvenstva. Detaljno stanje prijava za subotu pogledajte na stranici Hrvatskoga veslačkog saveza

U nedjelju ujutro, već u prvoj utrci nastupa mlada A kadetkinja Emilija Arvaj u skifu, a za ulazak u A finale borit će se sa 17 suparnica dan ranije. I Karla Ambruš i Marta Rakitić preko kvalifikacija će morati doći do finala u konkurenciji A kadetkinja u dvojcu na pariće jer je prijavljeno 12 takvih posada. I drugog dana prvenstva Dino Belić nastupa u samcu, ali ovaj put među svojim pravim konkurenitma u lakim samcima, a ima deset konkurenata. Vjekoslav Kolobarić i Stjepan Pirić prijavljeni su u disciplini dvojca s kormilarom za seniore, a kormilarit će Marko Pirić. Odmah nakon njih na rasporedu je još jedna zanimljiva utrka- četveraca bez kormilara u kojoj će veslati David Šain, Ante Janjić, Nedjeljko Rado i Mario Vekić. Patrik Janjić i Vedran Šajinović prvi će put nastupiti na državnom prvenstvu i to u disciplini dvojaca na pariće za B kadete, no do finala će morati kroz prednatjecanja jer je prijavljeno 18 posada. Najžešća konkurencija je među B kadetima u skifu (28 prijavljenih posada), a za Iktus nastupa samo jedan- David Jug. Samo u jednoj disciplini Iktus ima dvije posade, a u pitanju je dvojac bez kormilara za mlađe juniore. Među deset ekipa natjecat će se naše dvije- Leon Jug/Marijan Lovković te Dejan Jurković/Lovro Rado. Jaka je i konkurencija dublova za B juniore (prijavljene su 23 posade), a za Iktus veslaju Patrik Lončarić i Anton Lončarić. Odmah nakon njih starta utrka u kojoj će veslati njihova vršnjakinja Aria Cvitanović u samcu. Ozana Prisuda i Petra Sanseović u nedjelju će veslati dvojac na pariće za B juniorke. Poslije njih na vodu će naš najbolji četverac na pariće A juniora u kojem će biti Robert Juriša, Dino Steiner, Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan. U konkurenciji skifova za A juniorke je 13 djevojaka, a za naslov se ispred Iktusa bori Teuta Lea Stojaković. Dorian Sertić, A kadet, pokušat će se izboriti za A finale u skifu i ima najbrojniju konkurenciju (28 mladih A kadeta, kao što je prijavljeno i za B kadete). Iktusov dvojac na pariće – Vedran Steiner i Dominik Halilović također će nastupiti u brojnoj konkurenciji od 19 posada i očekuje se njihov nastup u A finalu, s obzirom na odlične brzine koje u tom čamcu postižu ove godine. Prvi put na državnom prvenstvu gledat ćemo i četverac na pariće A kadeta u kojem veslaju Marsel Gemeri, Luka Sertić, Bruno Bašić i Leon Ajzeli. Među 14 skifistica u konkurenciji B kadetkinja samo je jedna Iktusova- Luna Keretić. Dunja Kukić i Ines Markulak u Osijek će sigurno donijeti medalju jer su samo tri posade prijavljene u kategoriji dublova za B kadetkinje.

Detaljno stanje prijava za nedjelju pogledajte također na stranici HVS-a. 

Ove godine na državnome prvenstvu Iktus nije prijavio nijedan osmerac, dok je prijašnjih godina redovito imao posadu za osmerac u kategoriji seniora i vrlo često jedan juniorski i/ili jedan veteranski osmerac. O stanju u hrvatskom veslanju dovoljno govori i podatak da je prijavljen samo jedan seniorski osmerac, onaj iz Mladosti. Kao klub, Iktus je slab i u broju “starijih” djevojaka sa samo jednom A juniorkom i jednom seniorkom na ovogodišnjem prvenstvu države (Teuta i Sonja). Ukupno će za Iktus sljedećega vikenda na državnome prvenstvu veslati 43 veslačica i veslača svih uzrasta, a među njima i 4 veterana. U Zagreb će i cijela trenerska ekipa- Krešimir Ižaković, Branimir Steiner, Jasminka Čolić Kraljević, Branka Steiner i Branko Jovanovac.     

Tekst i foto: Davor Lončarić (fotografije su s PH 2014. godine)