Dva para hrvatskih blizanaca postali svjetskim prvacima

Svjetsko zlato osvojila su 17-godišnja osječka braća Lončarić, Patrik i Anton, u dvojcu bez te velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković uparene sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić u četvercu bez kormilara.

 

Večernji list, AUTOR Dražen Brajdić, 6. kolovoza 2017.

Ako se po jutru dan poznaje onda ne trebamo strahovati da će s umirovljenjem braće Sinković i Damira Martina hrvatsko veslanje pasti na niže grane. Jer, na Svjetskom juniorskom prvenstvu (za veslače do 19 godina) u litavskom Trakaiju, dvije su hrvatske posade postale svjetskim prvacima.

Dodatna posebnost jest u tome što su zlatnima postala dva para blizanaca. Osječka braća Patrik i Anton Lončarić (17) slavili su u finalu dvojaca bez kormilara, s više od tri sekunde prednosti pred srebrnim Rumunjima. Uvjerljive su bile i velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković (17) koje su uparene sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić za više od dvije sekunde bile brže od drugoplasiranih Rumunjki.

– Istinski smo uživali u ovoj utrci, a posljednjih 500 metara zatvorili smo oči i sprintali. Znali smo da se možemo pouzdati u naš sprint pa smo sredinom utrke trudili držati ritam s Rumunjima. S obzirom da ćemo i sljedeće godine biti još juniori, radujemo se i sljedećem juniorskom prvenstvu – kazao je Patrik Lončarić sretan što su on i brat u potpunosti kompenzirali onaj peh kojeg su ovog proljeća imali na juniorskom Prvenstvu Europe kada su završili kao sedmi.

Tada pehovi nisu pratili ženski hrvatski četverac bez kormilara pa su sestre Jurković, Milinovć i Krakić u istoj godini osvojile i europsko i svjetsko zlato.

– Ne mogu vjerovati! Ovo je bila najbolja utrka naših života. Bez riječi sam. Posljednjih 500 metara dale smo sve što imamo – izjavila je nakon utrke Bruna Milinović.

Vrijedan rezultat – četvrto mjesto na svijetu – ostvarila je i posada četverca bez kormilara kojeg su činili Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipsa. Ovi dečki su bili europski prvaci u inačici četverca s kormilarom no kako to nije olimpijski disciplina odlučili su se okušati u četvercu bez.