FOTO: Dva srebra i bronca na Trofeju Beograda 2015.

Teuta Lea Stojaković, veslajući za Hrvatski veslački savez, osvojila je dva srebra na ovogodišnjem izdanju Trofeja Beograda, a Iktusovi juniori vratili su se u Osijek s broncom u kategoriji četveraca na pariće.

Ovogodišnja beogradska međunarodna regata – Trofej Beograda održana je 2. i 3. svibnja na Adi Ciganliji i okupila je više od 400 sudionika iz Srbije, Bugarske, Turske i Hrvatske. Tom regatom odeđuju se kriteriji za juniore u susjednoj Srbiji i njihov odlazak na EP u Češku. Trofej Beograda održava se posljednjih 30 godina, a ove godine na Adi Ciganliji nastupilo je 247 posada. Očekuju nas izuzetno zanimljive i neizvesne trke što je odlična preporuka za gledaoce da dođu u subotu i nedelju dođu na Adu Ciganliju u što većem broju. Nebojša Jevremović, glavni tajnik Veslačkog saveza Srbije istaknuo j u medijima kako je Trofej Beograda znajačjan za odmjeravanje snaga mlađih kategorija veslačica i veslača, no ove je godine bio bitan i srbijanskoj seniorki Jovani Arsić za odlazak na Europsko prvenstvo za seniore u Poljskoj (Poznanj) i pritom je posebno naglasio kako Jovanu Arsić očekuje i jaka konkurencija, prije svega zbog nastupa “izvanredne hrvatske juniorke Teute Stojaković”.

Osječka juniorka Teuta Lea Stojaković i nastupila je u utrci u kojoj je na kraju pobijedila srbijanska seniorska reprezentativka Jovana Arsić s vremenom 8:25,15, a Teuta je imala tek pet sekundi zaostatka (8:30,79). I dan ranije Stojaković je bila druga u utrci juniorskih skifova jer ju je “dobila” veslačica bugarskoga Cherpokova Desislava Georgieva (7:49,88) dok je Teuta bila desetak sekundi sporija (7:59,00). Tako je sjajna osječka juniorka kući donijela dvije značajne srebrne medalje, a nastup u Beogradu koristit će joj kao novo iskustvo i priprema za SP u Brazilu.

Pvoga dana regate nastupila je još jedna osječka posada- Iktusov dvojac bez kormilara Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan kojima je vrijeme 7:11,42 bilo dovoljno tek za 6. mjesto u oštroj konkurenciji u kojoj su dominirali veslači Turske veslačke federacije koji u posljednje vrijeme postižu sjajne rezultate, a osim u Beogradu njihov je nastup bio iznimno zapažen i na nedavnoj regati Croatia open u Zagrebu na kojoj je gotovo svaka turska posada osvojila neku od medalja. U utrci u kojoj je nastupio odječki dvojac pobijedila je turska posada Guven/Acar s vremenom 6:42,12. Dvojac Grgić/Forjan u Beograd je poveo trener Branimir Steiner koji je uz Branku Steiner pripremao i Teutu Leu Stojaković.

U nedjelju su Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan veslali u konkurenciji juniorskih četveraca na pariće, a u čamac su im s dan ranije održane vukovarske regate “uskočili” Dino Steiner i Robert Juriša, a vrijeme 6:54,44 bilo im je dovoljno za treće mjesto i brončanu medalju. U njihovoj su konkurenciji ponovno pobijedili turski juniori Enes Yenipazarli, Harun Ardic, Mehmet Kocur i Ensar Yildirim s vremenom 6:31,60, a drugi su bili mladi veslači Partizana i Grafičara.

Mlađi juniori i juniorke Iktusa trenerice Jasminke Čolić imali su manje uspjeha i medalja, ali nisu se u Osijek vratili nezadovoljni. Dan prije Jacini su juniori nastupali u Vukovaru, a u Beogradu su odmah po dolasku veslali i kvalifikacijske utrke kojima su se plasirali u finale. U kvalifikacijama su mlađi juniori u četvercu na pariće bili treći s vremenom 6:59,53, a mlađe juniorke kvalificirale su se u finale dvojaca na pariće kao druge s vremenom 8:34,89. Na kraju su obje mlađejuniorske posade Iktusa u finalnim utrkama zauzele četvrta mjesta. U četvercu su u finalu veslali Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Marijan Lovković i Leon Jug i imali vrijeme 7:03,85 dok su ispred njih bili veslači Partizana (6:53,97), Smedereva (6:56,91) i Crvene zvezde (6:50,55). U dvojcu na pariće za mlađe juniorke veslale su Ozana Prisuda i Aria Cvitanovć koje su također zauzele četvrto mjesto s vremenom 8:35,69. U njihovoj su utrci pobijedile veslačice Turske veslačke federacije Elif Sagcolak i Edanur Gonenc s 8:13,97. Druge su bile veslačice Čuruga, a treće Grafičara.

Tekst i foto: Davor Lončarić