Dva zlata i dvije bronce za Hrvatsku na Svjetskom kupu u Zagrebu

Braća Valent i Martin Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara u subotu  na Svjetskom veslačkom kupu koje se održava na zagrebačkom Jarunu, a zlato su u ženskoj konkurenciji u istoj disciplini donijele  i sestre Ivana i Josipa Jurković. Ivana i Josipa Jurković su prve nastupile u finalu u kojem su bile najbrže, do pobjede su došle s vremenom 07:11.12, drugo mjesto su zauzele Čehinje Anna Santruckova i Paulina Famlikova (7:16.43), a treće Francuskinje Maya Cornut i Emma Cornelis.

Braća Sinković su uvjerljivo slavila u dvojcu bez kormilara s vremenom 6:2.55. Drugi su bili Francuzi Thibaud i Gauillaume Turlan sa 6:28.39, a treći Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez sa 6:29.57.
Bila je ovo fenomenalna utrka, izjavio je nakon osvajanja zlatne medalje na Svjetskom veslačkom kupu na zagrebačkom Jarunu Martin Sinković
“Trka je bila fenomenalna, kao prvo bila je na domaćem terenu, poznato je sve, a kao drugo kad smo izašli na vodu ljudi su navijali i kad je krenula utrka bilo je prekrasno zaveslati. Zadnjih 500 m svi su bili uz ogradu i bodrili nas, to je stvrno neponovljiv osjećaj”, dodao je Martin Sinković. S njim se složio i njegov brat Valent. “Utrka je bila predivna. Cijleu utrku smo čuli navijanje, svaka čast svima i pozivam vas za dvije godine da ponovimo ovo isto”, rekao je Valent.

Hrvatski četverac bez kormilara Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić osvojili su u subotu broncu u finalu Svjetskog veslačkog kupa koji se održava od petka na zagrebačkom Jarunu. Prvo mjesto zauzela je francuska posada s vremenom 5:59.88, drugi su bili Poljaci sa 6:01.40, a treće mjesto zauzeli su Piton, Ukopina i braća Lončarić s vremenom 6:02.25. Prva je to medalja novog hrvatskog četverca bez kormilara koji je nedavno na Europskom prvenstvu u Vareseu, opterećeni zdravstvenim problemima, osvojio 12. mjesto. Posada je uz trenericu Jasminku Kraljević-Čolić bila iznimno zadovoljna današnjim rezultatom i odlično odveslanom utrkom. Posebice su bili sretni zbog nastupa pred domaćom publikom u povijesnom natjecanju na zagrebačkom Jarunu. Patrik Lončarić izjavio je medijima kako posada ide dalje i spremno će nastupiti za dva tjedna u Luzernu na natjecanju na kojem se brojne ekipe bore za posljednje dvije vize za Olimpijske igre u Tokiju. Od današnjih konkurenata svjetski prvaci Poljaci i Švicarci (koji su danas bili četvrti) već su se plasirali na OI. Najveći konkurenti našoj posadi u Luzernu bit će današnji pobjednici Francuzi, ali i još nekoliko posada, poput Austrije i Rusije.

Treći Iktusov veslač, David Šain, jučer se plasirao u C finale Svjetskog kupa u samcu, no nije nastupio na Jarunu zbog zdravstvenih problema.

Hrvatski veslački reprezentativac Damir Martin zauzeo je treće mjesto u finalu samca na prvoj ovogodišnjoj regati Svjetskog kupa koja se održala na zagrebačkom Jarunu. Osvajač srebrnog odličja prije pet godina u Rio de Janeiru gotovo čitavim je tijekom utrke držao treće mjesto iza sjajnog Nijemca Olivera Zeidlera koji je dominantno stigao do pobjede te Norvežanina Kjetila Borcha koji je završio kao drugi. Već na polovici staze Zeidler je imao 3.55 sekundi prednosti ispred Borcha, odnosno 5.38 sekundi ispred Martina, 500 metara prije cilja situacija je buila gotovo identična, Zeidler je vodio sa 3.03 sekunde ispred Borcha, odnosno 5.04 sekundi ispred Martina da bi u cilj Nijemac ušao sa 4.51 sekundi ispred Norvežanina, odnosno 5.59 ispred našeg predstavnika.