Dvojac Ante/Vjeko nadmašio “gusare“ s Nikšom Skelinom

Veslački savez Zagreba, u suradnji s Veslačkim klubom Croatia, minulog je vikenda već 30. put bio uspješni organizator regate “Croatia Open 2013“, koja je godinama glavni travanjski događaj u srednjoj Europi.

Nastupilo je više od osam stotina veslač(ic)a iz Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Makedonije, Izraela, Slovačke, Slovenije, Srbije, SAD-a, Turske i Hrvatske, koji su tijekom dvodnevnih natjecanja zauzeli oko 1.200 “siceva“ u čak 650 posada svih uzrasta, među kojima je bilo i devet izabranih nacionalnih vrsta.

Ante i Vjeko ispred svih

Kao i uvijek, bila je to prva prava relevantna provjera stvarnih mogućnosti veslač(ic)a koji u nastupajuću sezonu ulaze s neskrivenim međunarodnim ambicijama. Uz ostale, prvog dana, značajan test uspješno su odradili Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, veslači osječkog Iktusa koji u 2013. žele status najboljeg hrvatskog dvojca bez kormilara i steći pravo nastupa na EP-u. Sudeći prema subotnjoj pobjedi, “narančasti“ tandem na najboljem je putu međunarodne afirmacije.

Ante i Vjekoslav, naime, osvojili su prvo mjesto (7:03,72), s čak 3,24 sekunde prednosti ispred glavnih suparnika Nikše Skelina i Vitomira Čavrlja (Gusar, Split), dok su u jakoj međunarodnoj konkurenciji dvojci Jadrana (Zadar) i Mladosti(Zagreb) zauzeli peto, odnosno šesto mjesto! Tijekom subotnjih finalnih natjecanja, inače, Iktus je u “A“ završnicama (među po šest najboljih, nap.a.), imao još samo dvije posade; mlađe juniorke Teuta Stojaković i Ana Zobundžija bile su četvrte, a Maja Čavlović peta laka seniorka. Na deveto mjesto (treće u “B“ finalu) plasirali su se senior David Šain u samcu (prva trojica: 1. Martin, 2. V. Sinković, 3. Špik), kao i Sonja Kešerac u samcu seniorki i dvojac na pariće juniora (Ivan Katalinić, Robert Kralik).

Olimpijci opet “jure“

Nakon subotnjih 19, jučer je održano preostalih 18 finalnih utrka. S najviše nestrpljenja očekivao se nastup našeg četverca na pariće, srebrnog s Olimpijskih igara u Londonu. Martin i Valent Sinković, Damir Martin i David Šain nisu iznevjerili očekivanja, iako je konkurencija bila sasvim solidna. Bralićevi učenici pobijedili su s rezultatom 6:15,66, ispred posada reprezentacije Slovenije (6:18,96) i Estonije (6:19,94). Slovenci su pokušali iznenaditi, vodili su nakon prvih 500 metara, ali su potom morali priznati našim dečkima da su, ipak, klasa iznad! Prethodno su “mladostaši“ braća Sinković slavili i u finalu dvojaca na pariće, a zanimljiva je bila i utrka četveraca bez kormilara, u kojoj su HVS zastupala dva subotnja najbolja dvojca: Splićani Čavrlj i N. Skelin, te Osječani Janjić i Kolobarić. Nadmašio ih je samo čamac četverca Austrije (6:18,58), dok su Hrvati stigli drugi s vremenom 6:21,26.

Od iktusovaca, četverac mlađih juniora bio je peti (H. Kandrać, Moser, D. Steiner, Šubarić), a dvojac na pariće juniora (Sabolić s Milotićem iz pulske Istre) šesti, isto kao i Sonja Kešerac u dvojcu na pariće seniorki s Anom Anić (Jadran, Rijeka). Još su četiri osječka čamca veslala u “B“ finalu; sveukupno osmoplasirane nastup su završile Ana Zobundžija i Mia Drkulec (dvojac na pariće juniorki), na deveto mjesto plasirali su se četverac bez kormilara juniora (Matijević, O. Kandrać, Petanjak, Rudec) i dvojac na pariće lakih seniora (B. Pirić i Belić), a deseto mjesto na “Croatia Openu 2013“ zauzeli su M. Srb i S. Pirić u dvojcu na pariće seniora.

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 15. travnja 2013. godine