EP U-23 Aria i kolegice iz “četverca bez” osvojile broncu!

Osječki trojac iz Veslačkog kluba Iktus iz Bjelorusije se vraća s medaljom. Oko vrata ju je stavila Aria Cvitanović, koja je s kolegicama iz četverca bez kormilara, Izabelom Krakić i sestrama Ivanom i Josipom Jurković, osvojila brončanu medalju. Bez postolja su ostali Anton i Patrik Lončarić, koji su u svom dvojcu bez kormilara zauzeli prvo mjesto, ali u B finalu, pa su eurosmotru u Brestu završili ukupno sedmi.

Nakon Europskog i Svjetskog juniorskog prvenstva hrvatske nade odradile su Europsko veslačko prvenstvo za mlađe seniore (U-23) u Brestu. I ponovno je osvojena medalja. Nisu je uzeli Lončarići, koji su dobro otvorili natjecanje i kao drugi iz svoje kvalifikacijske skupine izravno se plasirali u polufinale. No tamo nije išlo prema željama i osječki su blizanci u poluzavršnoj utrci bili četvrti, što ih je odvelo u B finale. Ispali su iz konkurencije za medalju, ali na oproštaju od Bresta odveslali su solidnu utrku i bili uvjerljivo prvi u B finalu (6:40.92) te na kraju Europsko prvenstvo U-23 završili sedmi u “dvojcu bez”. Bilo bi idealno da su Lončarići još jednu veliku sezonu zaokružili medaljom, ali ima vremena za njih. Dečkima je ovo izlazna juniorska godina i na eurosmotrama za mlađe seniore moći će veslati još nekoliko godina. Inače, novi mlađeseniorski europski prvaci su Rumunji Ciobica i Lehaci, koji su u finalu odveslali sjajnu utrku i kroz cilj prošli u vremenu 6:29.49 minuta. Podsjetimo, braća Lončarić su se pod paskom trenera Krešimira Ižakovića ove godine okitila naslovom europskih juniorskih prvaka, a prije 20-ak dana na svjetskoj juniorskoj smotri u Račicama bila su brončana. U Brestu nisu otišli do medalje, ali to ne smanjuje njihovu još jednu izvanrednu sezonu, u kojoj su potvrdili kako su jedan od najtalentiranijih dvojaca na svijetu. A i imaju priliku za još jednu medalju u 2018., jer u listopadu ih u Buenos Airesu čeka nastup na Olimpijskim igrama mladih.

Samozatajna, vrijedna i nadarena Aria Cvitanović u 2018. nastupala je na velikim juniorskim natjecanjima, ali je spletom okolnosti ostajala bez medalja. No u Bjelorusiji je s kolegicama iz Zagreba doveslala do brončane medalje i to je sjajan uspjeh za hrvatski četverac bez kormilara. Djevojke su kao treće iz kvalifikacijske skupine otišle u A finale, a potom su u borbi za medalju također bile treće (6:47.66), iza zlatnih Rumunjki i srebrnih Bjeloruskinja. Hrvatski ženski “četverac bez” na EP-u U-23 vodio je trener Aleksandar Vukojičić.

Olimpijske igre mladih

Natjecanje u Brestu je za većinu europskih mladih veslača kraj sezone, ali ne i za osječki trojac. Nakon što su se ove godine naputovali Europom Lončariće, kao i Ariju Cvitanović, sredinom listopada očekuje nastup u argentinskom Buenos Airesu, koji je domaćin Olimpijskih igara mladih. Mladi Osječani nestrpljivo očekuju nastup, izazov su Olimpijske igre mladih, ali i posjet Buenos Airesu.

Ivana Liović, Glas Slavonije. Objavljeno 2. rujna, 2018.

Galerija FB VK Iktus