Europski kralj veslačkih samaca

Damir Martin je s rekordom projurio do zlatne medalje u samcu na Europskom veslačkom prvenstvu u Poznanu. Europa je dobila novog kralja veslačkih samaca. Naime, Damir Martin novi je europski prvak, ali i trenutno najbrži veslač Starog kontinenta! Vlasnik je i novog rekorda europskih prvenstava u “skifu” koji sada iznosi 6:41,65 minuta.

Uoči odlaska hrvatskih posada na eurosmotru u poljski Poznan znali smo da Martin u samcu može jako mnogo, ali nitko se nije usuđivao pričati o zlatu. Ipak, konkurencija je bila prejaka. No, Vukovarac sa zagrebačkom adresom fantastičnim je veslanjem kao od šale pomeo konkurenciju, te postao najbolji Europljanin u “skifu”. Osvojio je zlatnu medalju i pritom u dva dana dva puta odveslao najbolje vrijeme europskih prvenstava!

Rekordi i zlato

Nakon raspada proslavljenog hrvatskog četverca na pariće čiji je bio član, Martin se vratio u samac i već na početku tog puta pokazao kako za njega nema granica. Priča je tek počela, a već je velika. Rekord i zlato.

Za Martina je u Poznanu krenulo sjajno od prve utrke. U kvalifikacijama je bio prvi u skupini, ali to je bilo tek “zagrijavanje”. Dan kasnije (subota) u polufinalu “skifa” izveslao je najbolje vrijeme europskih prvenstava (6:47.35) i najavio kako za nedjelju sprema nešto veliko. Iako je u polufinalnoj skupini protiv sebe imao aktualnog europskog prvaka te srebrnog s Olimpijskih igara u Londonu i Pekingu, Čeha Ondreja Syneka, Vukovarac je utrku završio dominantno, savršeno, ispred svih. U nedjelju je na rasporedu u Poznanu bilo veliko finale, a Martin je samo potvrdio fantastičnu formu i epitet najbržeg hrvatskog i europskog veslača. Do naslova europskoga prvaka stigao je na fantastičan način jer je u finalu veslao 6:41,65 minuta, te za gotovo šest sekundi oborio rekord europskih prvenstava kojeg je upravo on postavio dan ranije. Martin je vodio od starta do cilja, bio je dominantan i kontrolirao utrku, a koliko je bio uvjerljiv najbolje govori to da je Syneka (6:46,40) iza sebe ostavio gotovo pet sekundi. Brončani je bio dvostruki olimpijski prvak Norvežanin Olaf Tufte (6:46.61). Martin je u tri Poljske utrke imponirao veslanjem te snagom, taktikom, odlučnošću… Nakon polufinala činilo se sve savršeno, no Martin je ostavio još rezerve za najvažniju utrku u kojoj je bio još bolji, te prvi put uzeo zlato na EP-u u samcu.

Nevjerojatna pobjeda

Na eurosmotri prije tri godine u Vareseu je osvojio srebro u “skifu”, ovaj put je najviša stepenica pobjedničkog postolja bila rezervirana samo za njega, jer u ovom trenutku samac na Starom kontinentu nitko ne vesla brže od Martina.

Sjajni hrvatski veslač, koji za sebe u šali kaže da je samac u svakom pogledu, nakon finala je kratko prokomentirao:

– Nisam gledao na druge, opet sam bio fokusiran samo na sebe, na svaki svoj zaveslaj. Ovo je nevjerojatna pobjeda, sve je odrađeno kako treba i sretan sam jer sam uspio napraviti izvedbu baš kakvu sam želio… Snaga je došla od treninga i napornog rada ove sezone. Znao sam da mogu brzo veslati i da se svatko tko me želi pobijediti mora dobro namučiti. Negdje na 1000 metara osjetio sam kao vodeći u utrci da mi ne mogu ništa i rekao sam sebi: Dečki, ja idem do kraja!

Synek je u Poznan stigao po još jedno zlato, ali nije računao na veliku formu Martina.

– Damir je bio prebrz, ja nisam bio u svojem pravom izdanju. Za mene je ipak najvažnije Svjetsko prvenstvo – kazao je Čeh.

Dvostruki olimpijski prvak Tufte kratko je rekao: “Pobijedio je najbolji čovjek”. A najbolji je Vukovarac Damir Martin.

Janjić i Begović četvrti u B finalu

Osječanin Ante Janjić i Zadranin Marin Begović u dvojcu “bez” veslali su u B finalu gdje su završili četvrti (6:44,50). Za poredak od 7. do 12. mjesta, odnosno u B finalu, u dvojcu “bez” veslale su i sestre Marcela i Karla Milošević, te su utrku završile na petom mjestu s rezultatom 7:24,92.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije, objavljeno 1. lipnja 2015. godine