Europsko prvenstvo mlađih seniora (U23) u Poljskoj

Prvog vikenda u rujnu, 2. i 3. rujna, u Poljskoj će biti održano prvo Europsko veslačko prvenstvo za veslačice i veslače do 23 godine. Domaćin je grad Kruszwica, a pravo nastupa imaju veslačice i veslači europskih zemalja i Izraela koji do kraja ove godine navršavaju 22 godine starosti. Na tom će natjecanju nastupiti i tri Iktusova juniora- Ivan-Ante Grgić, Patrik Lončarić i Anton Lončarić i to u četvercu bez kormilara s kolegom iz VK Iste Fabiom Ipsom.

Ipsa je iz Pule danas stigao u Osijek, a Lončarići i Grgić vraćaju se na vodu smo 10 dana nakon povratka iz Litve sa svjetskog veslačkog prvenstva za juniore. Iktusov četverac bez kormilara danas je sklopljen, a sutra će prvi put u Dravu na trening pod nadzorom trenera Krešimira Ižakovića. Ove je godine četverac Ipsa-Grgić-Lončarići već veslao i (kažu veslači) prilično je bio brz. Međutim, zbog rasporeda posada za europsko i svjetsko prvenstvo Lončarići su ipak završili u dvojcu bez kormilara kao najbrža hrvatska juniorska posada (i svjetski juniorski prvaci), a Ipsa i Grgić odradili su sjajan posao u četvercu s kormilarom u kojem su osvojili europsko zlato te četvercu bez kormilara koji je osvojio odlično 4. mjesto na svjetskom prvenstvu u Litvi uz juniore VK Krka Luku Gojanovića-Rakića i Franu Filipa Garmu. Kako veslačka sezona ne bi završila prebrzo za najbolje hrvatske juniore pala je odluka da se okušaju i na prvom europskom prvenstvu za mlađe seniore (U23) u Poljskoj, a tamo bi, osim četverca bez kormilara s veslačima iz Osijeka i Pule trebale nastupiti i ovogodišnje europske i svjetske prvakinje u četvercu bez kormilara, zagrebačko-korčulanska kombinacija sestara Ivane i Josipe Jurković, Brune Milinović i Izabele Krakić. To će natjecanje u Poljskoj biti odlična priprema za sljedeću sezonu budućim mlađim seniorima i seniorkama. Naime, sestre Josipa i Ivana Jurković, Bruna Milinović i Ivan-Ante Grgić već su sljedeće godine mlađi seniori (rođeni su 1999. godine), dok Fabio Ipsa, Anton i Patrik Lončarić i 2018. godine nastupaju kao juniori (rođeni su 2000. godine). Nakon što Iktusov četverac zaplovi Dravom tijekom vikenda, pulsko-osječka posada preselit će se u Zagreb te odraditi najveći dio priprema za EP na Jarunu.

U Kruszwici će se veslati sedam disciplina za U23 seniore (1x, 2x, 2-, 4x, 4-, 4+ i 8+) i šest disciplina za U23 seniorke (1x, 2x, 2-, 4x, 4- i 8+), a nastupit će  i laki seniori u pet disciplina (1x, 2x, 2-, 4x i 4-) te lake seniorke u trima disciplinama (1x, 2x i 4x).