Europsko veslačko prvenstvo za seniore

Sonja i Maja pete, četvercu deseto mjesto u Beogradu. Kešerac i Anić u dvojcu bez kormilara bile su jedina hrvatska posada u A finalu.

Završnim utrkama u svim disciplinama jučer je na Adi Ciganliji u Beogradu završeno Europsko veslačko prvenstvo, koje će ostati zabilježeno u analima poglavito po rekordnih 36 zemalja sudionica.

Hrvatsko ga veslanje, nažalost, neće pamtiti po značajnijim rezultatskim dosezima, jer je u A finalu, jučer rano poslijepodne, nastupio samo ženski dvojac bez kormilara. Samac i četverac bez kormilara veslali su jučer prijepodne u B finalima, za poredak od 7. do 12. mjesta, a svi ostali morali su se zadovoljiti nastupima u subotnjim utrkama za utješni poredak, u C finalima.

Tako su u subotu Marcela Milošević (Trešnjevka) u samcu, Helena Pavković u lakom samcu, kao i Krešimir Kavčić i Marijan Filipović (svi Mladost) u lakom dvojcu bez kormilara, pobijedili, što im je donijelo konačni plasman na 13. mjesto. Osječko-zadarski dvojac bez kormilara Stjepan Pirić/Marin Begović bio je drugi, za ukupno 14. mjesto na EP-u, a na 15. mjesto su se (trećim mjestima u C finalu, nap.a.) u Beogradu plasirali laki samac Vedran Radonić i laki dvojac na pariće Dino Rupčić/Luka Radonić (svi Mladost). No vratimo se onom mnogo ljepšem dijelu priče…

Iktusovke Sonja Kešerac i Maja Anić u svojim riznicama već imaju tri brončane medalje s europskih prvenstava, održanih prethodnih godina u Bjelorusiji, Portugalu i Italiji. No, kako su lani pauzirale, u Beogradu su priželjkivale tek izboriti A finale i u dvojcu bez kormilara učinile su baš to! U petak, podsjećamo, zauzele su četvrto mjesto, a prekjučer su stekle status A finalistica uveslavši u ciljnu ravninu odmah iza Nizozemki, koje su imale rezultat 7:17,10, a Osječanke 7:18,30. Iza sebe ostavile su tada suparnice iz Srbije, Italije i Rusije. Nestrpljivo se očekivalo jučerašnje rano poslijepodne i utrka za konačni poredak šest najboljih ženskih rimen dvojaca. Sve do sredine staze Sonja i Maja bile su u krugu kandidatkinja za jednu od medalja, ali u završnici više nisu uspjele držati ritam sa suparnicama; brži su bili dvojci Velike Britanije, Rumunjske, Nizozemske i Irske, pa su naše zauzele peto mjesto. Pritom su Osječanke u završnici uspjele odbiti napad njemačkog dvojca, koji je na kraju bio šestoplasirani.

Prije toga, u nedjeljno prijepodne, “mladostaš” Martin Sinković (Mladost) u samcu te osječki kvartet u četvercu bez kormilara startali su u B finalima, nakon što u subotu nisu bili na željenoj i planiranoj visini zadatka. Naime, tada je, u polufinalnim utrkama, Sinković bio posljednji, a iktusovci Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain i Mario Vekić, zbog prevelike želje da uspiju, kako je to objasnio njihov trener Krešimir Ižaković, zauzeli su peto mjesto u skupini (6:04,80), iza čamaca Velike Britanije (5:54,.20), Italije, Njemačke i Španjolske, a ispred Francuske.

U jučerašnjem B finalu, međutim, Sinković je odveslao stazu kao preporođen, pobijedio i osvojio konačno sedmo mjesto. Postigao je rezultat od 6:50,51, ispred samaca Bugarske (6:53,21), Izraela, Italije, Srbije i Finske. Nadmetanje četveraca bez kormilara u “malom” finalu, pak, proteklo je u uzbudljivoj i neizvjesnoj utrci, u kojoj su Hrvati zauzeli četvrto mjesto, odnosno vraćaju se u domovinu kao deseti na EP-u.

Rezultati završnice

A FINALE – DVOJAC BEZ KORMILARA ZA SENIORKE: 1. Velika Britanija 7:03,62, 2. Rumunjska 7:08,52, 3. Nizozemska 7:10,56, 4. Irska 7:12,42, 5. Hrvatska (Kešerac, Anić) 7:23,56 minuta

B FINALA – ČETVERAC BEZ KORMILARA ZA SENIORE. 1. Rumunjska 5:56,95, 2. Češka 5:57,86, 3. Španjolska 5:58,09, 4. Hrvatska (Janjić, Kolobarić, Šain, Vekić) 5:58,90, 5. Francuska 6:01,21, 6. Srbija 6:01,97

David Šain, član Iktusa

Možda smo mogli odveslati nešto brže, ali značajnije bolje nije moglo. U konačnici, možda nam je uoči Beograda nedostajalo više uveslanosti…

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije, 2. lipnja 2014. godine