FISA bira momčad godine

Krovna svjetska veslačka udruga (FISA) kroz pet kategorija tradicionalno bira najbolje reprezente tog sporta u godini na izmaku. Dakako, u muškoj veslačkoj konkurenciji teško joj je bilo zaobići i svjetske prvake te pobjednike Svjetskog kupa u četvercu na pariće, a koji dolaze iz Hrvatske. David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković uvršteni su među finaliste FISA-ina izbora najboljih veslača i muških posada u 2013. godini. U obrazloženju stoji da su oni glavni razlog što se hrvatski barjak u kontinuitetu od 2009. do danas pojavljuje na pobjedničkim postoljima velikih natjecanja.

Konkurenti su im: kubanski samac Angel Fournier Rodriguez, češki samac Ondrej Synek, novozelandski dvojac bez komilara Eric Murray i Hamish Bond, te posada britanskog osmerca (Ritchie, Ransley, Gregory, Reed, Sbihi, Triggs Hodge, Nash, Satch i Hill).    

Unatoč osvojena oba najvrjednija trofeja u svjetskom veslanju u neolimpijskoj godini, prema FISA-inom prosudbenom povjerenstvu, to nije bilo dovoljno Nikoli Braliću za status finalista u kategoriji trenera. Ili FISA izbjegava ponavljati nominacije, budući da je Bralić bio trenerski finalist 2010. godine, nakon prvog seniorskog naslova svjetskog prvaka…  

Podsjetimo, prošlogodišnji laureati u muškoj kategoriji, drugim riječima – najbolja muška veslačka posada, bili su članovi južnoafričkog lakog četverca bez kormilara (Thompson, Brittain, Smith i Ndlovu). Pobjednike po kategorijama za 2013. godinu saznat ćemo 8. studenoga na gala večeri u Tallinu (Estonija) tijekom svjetske konferencije veslačkih trenera.

Preuzeto sa stranice veslanje.hr, autor Vinko Knežević