FOTO Dominacija malih Iktusovih čamaca

Na zagrebačkom Jarunu u subotu i nedjelju održana je velika veslačka regata koja je objedinila, zapravo, tri posebna natjecanja HVS-a, VSZ-a i VK Ekonomist.

Prvog dana odveslano je 26 utrka, čak 22 završne u okviru drugog kola Kupa Miljenka Finderlea i četiri discipline devete regate Ekonomskog fakulteta, dok je nedjelja bila rezervirana za tradicionalnu Inter City regatte – Zagreb 2013. Sudjelovalo je gotovo pet stotina veslač(ic)a iz 22 hrvatska kluba među kojima i osječkog Iktusa, čiji su mladići i djevojke i ovom prilikom pokazali da pripadaju u sam vrh našeg veslanja.

Subota s četiri “zlata”
S najviše se pozornosti u subotu očekivao nastup dvojca bez kormilara s Antom Janjićem i Vjekoslavom Kolobarićem, koji ni ovaj put nije imao dostojne suparnike; pobijedio je sa 6:45,92 minute. Zadarska braća Begović (Branko i Marin) zaostali su u cilju 3;51, a tandem mlađih seniora (Osječanin Matej Srb i Karlo Udovičić iz Mladosti) bio je sporiji od pobjednika 8:09 minuta. Iktus je u subotu imao još tri “zlatna“ čamca: u samcu su najbrže bile kadetkinja Arija Cvitanović (4:34,20) i juniorka Mia Drkulec (8:34,06), te dvojac na pariće mlađih juniorki (Ana Zobundžija/Teuta Stojaković) s 8:08,28. Viceprvaci su, u “dublu“ seniora, bili Kristijan Landeka i Nedjeljko Rado (7:10,10) i juniorski dvojac bez kormilara (Domagoj Petanjak i Oliver Kandrać (7:16,25), dok je treće mjesto u samcu seniorki zauzela Sonja Kešerac (8:08,92), stigavši iza Marcele Milošević i Helene Pavković. Iktus je imao još pet finalista, u samcu kadeta Marko Iža zauzeo je četvrto mjesto, a Patrik Lončarić peto, samac seniora (Swen Sabolić) bio je peti, a na šesto mjesto plasirani su “dubl“ juniora (Ivan Katalinić/Mario Milić) i Maja Čavlović u samcu seniorki. Nedjeljni program nudio je pretežito utrke većih čamaca, četveraca i osmeraca.

Sonja s Anom Anić
No u dvojcu bez kormilara, ovaj put s Riječankom Anom Anić, Sonja Kešerac je pobijedila, a kadetkinja Cvitanović zauzela je drugo mjesto u “skifu“. Subotnjoj pobjedi u samcu Mia Drkulec jučer je pridodala isto mjesto i u četvercu na pariće s tri juniorke Trešnjevke, te “srebro“ u dvojcu na pariće juniorki s Dorom Dragičević (Trešnjevka). Srebro je osvojio četverac na pariće kadeta (Marko Iža, Patrik Lončarić, Anton Lončarić i Ivan Ante Grgić), a broncu juniorski četverac na pariće (Robert Kralik, Swen Sabolić, Borna Srb i Mario Milić). Oba osmerca Iktusa, juniora i mlađih juniora, zauzela su šesta mjesta u svom uzrastu, isto kao i četverac na pariće mlađih juniora, a za šećer na kraju – o još jednom uspjehu Janjića i Kolobarića. U četvercu bez kormilara, dakako s braćom Begović (subotnjim viceprvacima u dvojcima, nap.a.) Ante i Vjeko opet su doveslali do prvog mjesta. Minuli vikend, razvidno, sasvim je približio tu dvojicu iktusovaca željenom cilju, da ove godine, kao najbolji hrvatski “rimen“ dvojac, nastupe na EP.

Vukovarci napreduju
Ivana Krkljuš i u subotu je nastupila u juniorskom “dublu“ sa stalnom partnericom Žanom Krakić (Trešnjevka). Ta perspektivna vukovarsko-zagrebačka kombinacija HVS-a pobijedila je sve suparnice, sa 7:38,36 minuta. Od članova HVK Vukovar, slast pobjede osjetili su i kadeti Marin Miletić i David Vidaković, također u dvojcu na pariće (3:48,26), dok je četverac bez kormilara mlađih juniora (Kekez, Vodopić, Miličić, Marinović) zauzeo drugo mjesto sa 7:13,85. Kao četvrti nastup su završili vukovarski četverac na pariće kadeta (Tomičić, Marelja, Kolar, Kovačev), dok su šesti bili dvojac bez kormilara mlađih juniora (Abjanović/Car) i mlađa juniorka Anamaria Kampel u samcu.

Kineziolozi ispred svih
Od četiri utrke namijenjene sveučilišnim i fakultetskim posadama, u kojima su se predstavila ukupno 22 osmerca, najkvalitetnija je bila ona u kojoj je pobijedio kineziološki fakultet Zagreb. Uz ostale, u toj su posadi veslali i sadašnji (ili) bivši iktusovci Stjepan Steiner, Krešimir Knežević i Dino Rupčić.

Tekst: Dragutin KERŽE, Glas Slavonije
Slike: Davor LONČARIĆ