FOTO: Međunarodna regata u Mariboru 2015.

U Mariboru je proteklog vikenda održana tradicionalna međunarodna veslačka regata na kojoj od prvih dana sudjeluje osječki Iktus. Ovo je bilo 37. izdanje regate na kojem je nastupilo oko 400 veslačica i veslača iz 20 klubova četiriju država- Slovenije, Austrije, Hrvatske i Srbije.

Ovaj sportski susret dio je suradnje gradova prijatelja- Osijeka i Maribora, a osim što Iktus redovito bude dio mariborske regate iz toga grada na istoj rijeci na našu Miholjsku regatu redovito stižu veslači Veslaškoga kluba Dravske elektrarne Maribor. Ove je godine čak odlučeno kako će Miholjska regata najvjerojatnije biti prebačena na termin 10. listopada, a ne ranije najavljeni 27. rujna, a jedan je od razloga to što se 27. rujna održava državno prvenstvo Slovenije što bi onemogućilo dolazak u Osijek dugogodišnjih sportskih prijatelja osječkoga Iktusa. Sljedeći vikend (3. i 4. listopada) rezerviran je za Veslačko prvenstvo Republike Hrvatske tako da je za Miholjsku regatu ostao prvi sljedeći datum – 10. listopada (bit će subota, za razliku od dosadašnjih regata koje su se održavale nedjeljom).

Upravo je blizina državnih prvenstava u Sloveniji i Hrvatskoj jedan od razloga zbog kojeg je mariborska regata iznimno dobro posjećena. Osim što je nastupilo 20 klubova odveslano je i 35 disciplina. Iktus je poslao 35 sudionika- od najmađih do seniora, a rezultate i način veslanja pomno su pratili treneri Branimir i Branka Steiner, Jasminka Čolić-Kraljević i Branko Jovanovac koji će sastavljati u suradnji s trenerom Krešimirom Ižakovićem Iktusove posade na predstojećem hrvatskom državnom prvenstvu. Seniore je predstavljao dvojac bez (Ante Janjić i Vjekolsav Kolobarić), najmlađe veslačice (B kadetkinje) nastupile su uglavnom u skifovima, najmlađi kadeti u skifovima i dublovima, kadetkinje u dublovima, a juniori i mlađi juniori u nekoliko posada četveraca, skifova, dvojaca bez i dublova.

Sasvim očekivano naša najbolja juniorka Teuta Lea Stojaković uvjerljivo je pobijedila sve konkurentice u juniorskoj kategoriji, a još je uvjerljivija bila njena pobjeda svih seniorki koje su se pojavile u Mariboru. U njenoj disciplini u juniorskoj konkurenciji veslane su tri utrke, a pobjednička brzina bila je 7:30,3 prva sljedeća veslačica imala je 12, a ostale puno više sekundi zaostatka. I u utrci seniorki Teuta je bila odlična s još boljim vremenom (7:28,10) te odnjela uvjerljivu pobjedu.

U Memorijalnoj utrci Ivana Kralja veslali su seniorski dvojci bez kormilara, a pobijedili su domaćini iz VK DE Maribor Miha Ramšak i Gašper Ferlinc (vrijeme 6:28,0), a Iktusov dvojac Janjić/Kolobarić bio je vrlo blizu i do cilja stigao za 6:30,50 (dovoljno za srebro).

Standardno su dobro i uvjerljivo veslali Anton i Patrik Lončarić u dvojcu na pariće za mlađe juniore te s lakoćom pobijedili u svojoj skupini dublova, dok su u drugim skupinama briljirali domaćini iz Maribora (Čas/Puhek) i zagrebačke Croatije (Lesić/Habuda) koji će biti najoštrija konkurencija Lončarićima na državnome prvenstvu.

U odličnoj su formi bili i A kadeti u Iktusovom dublu- Vedran Steiner i Dominik Halilović te pobijedili u svojoj skupini s odličnom brzinom koja je bila među najboljima u odnosu na najjače konkurente koji su došli iz Hrvatske (klubovi Trešnjevka, Croatia ili Mladost).

Zanimljive su bile i utrke najmađih veslača i veslačica. U svojoj je skupini odlično veslao i pobijedio B kadet David Jug, a zlatom okićena u Osijek se vratila i mlada kadetkinja Luna Keretić. B kadeti Patrik Janjić i Vedran Šainović u svojoj su skupini osvojili treće mjesto, Dorijan Srtić se prevrnuo u skifu, a za prvi nastup na regatama pristojno su veslali kadeti Marko Šperac i Marsel Gemeri. A kadetkinje Karla Ambruš i Marta Rakitić bile su druge u dublovima, ali uz vrlo mali zaostatak od jedne sekunde za najbržim kadetkinjama. B kadetkinja Emilija Arvaj osvojila je srebrnu medalju u svojoj grupi, a njena vršnjakinja Dunja Kukić bila je brončana u svojoj grupi.

Posebno se pratio nastup osječkih A juniora te B juniora i juniorki koji će činiti najveći dio Iktusovih posada na državnome prvenstvu. Osim već spomenutih Teute, Patrika i Antona bilo je tu još dosta zanimljivih rezultata. B juniori Marko Pirić i Denis Rajndl bili su četvrti u svojoj skupini dublova, Aria Cvitanović također je bila četvrta A juniorka u skifu u svojoj skupini dok su njene vršnjakinje Ozana Prisuda i Petra Sanseović bile druge u svojim skupinama skifistica. Marijan Lovoković i Leon Jug u prvom su nastupu dvojaca bez kormilara za B juniore osvojili treće mjesto, no ta je utrka ponovljena te zbog umora i pada forme  u ponovljenoj utrci na samom kraju natjecanja Lovoković i Jug nisu ipak došli do medalje. U istoj utrci odmah iz ovog dvojca peto je mejsto zauzeo Iktusov drugi dvojac bez- Lovro Rado i Dejan Jurković. Lucija Rakitić i Petra Sanseović bile su treće u svojoj skupini dublova za B juniorke, a puno uspješnije (s puno boljim vremenom) bile su njihove vršnjakinje u dublovima Aria Cvitanović i Ozana Prisuda koje su ipak u svojoj, jačoj skupini zauzele drugo mjesto.

Zanimljiva je bila utrka četveraca na pariće mlađih juniora u kojoj su Iktusovi Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Leon Jug i Marijan Lovković osvojili treće mjesto, iza posada Medulina i Trešnjevke, a razlika između prve tri posade bila je vrlo “tijesna” tako da s nestrpljenjem očekujemo nastavak juniorskih okršaja u toj disciplini. Četverac na pariće veslali su i A juniori Iktusa i zauzeli peto mjesto (Ivan Ante Grgić, Dino Steiner, Krešimir Forjan i Robert Juriša), no i u toj su utrci završna vremena bila “zgusnuta” tako da će biti zanimljivo vidjeti slične utrke na hrvatskome prvenstvu.

Dino Steiner bio je drugi u konkurenciji A juniora u samcima, a “dobio” ga je Mihael Girotto iz Glagoljaša, dok je u svojoj skupini juniorskih skifova Robert Juriša zauzeo peto mjesto.

Možda najuzbudljiviju utrku, s fotofinišem, odveslali su A juniori u dvojcima na pariće. Za nekoliko stotinki od Iktusovaca Ivana Ante Grgića i Krešimira Forjana bili su brži veslači Trešnjevke Boris Cesarec i Leon Bulić dok su s njima u toj disciplini u svojoj skupini prilično izjednačeni bili veslači Mladosti (Soldo/Zulfikarpašić).

Domaćine u Mariboru poslužilo je iznimno lijepo i ugodno toplo vrijeme, a većina utrka odveslana je po mirnoj površini Bresterničkoga jezera.

Sve fotografije možete potražiti na Facebook stranici VK Iktusa. Ovdje možete pogledati i detaljne rezultate svih utrka u Mariboru 13. rujna 2015. godine.

Tekst i slike: Davor Lončarić