FOTO: Mohač 2016.

U Mohaču je održana tradicionalna regata Dunavskoga kupa na kojoj su nastupiti mlađi uzrasti veslača Iktusa. Riječ je o 53. izdanju regate- Dunavskoga kupa, a ukupni pobjednik je bio veslački klub iz Kalocse.
Nastupili su predstavnici sedam klubova iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, a Iktusove posade pripremili su treneri Jasminka Kraljević Čolić, Branko Jovanovac i Krešimir Ižaković.

Tijekom dva dana regate odveslana je 41 utrka, a Iktus je pripremio 4 četverca te više manjih posada.

Osječke A kadete u Mohaču su predstavljali Luna Keretić, Dunja Kukić, Ines Markulak, Emilija Arvaj, Katarina Radaković, Ivan Iža, David Jug, Patrik Nađ, Luka Jović i Vedran Šajnović. U Mohaču nastupaju i najbolji mlađi juniori i juniorke- Karla Ambruš, Marta Rakitić, Ozana Prisuda, Petra Sanseović, Marko Iža, Leon Jug, Marsel Gemeri i Bruno Bašić.

Iako su Iktusovci osvojili pregršt medalja, njihov je broj bio nešto manji nego prijašnjih godina tako da su izostali i bodovi prema kojima bi bili ukupni pobjednici. No, bez obzira na to, svi koji su nastupali pokazali su se u sjajnom izdanju i osvojili su mnoštvo medalja, najviše zlatnih. Kako je regata trajala dva dana neke su se discipline i ponavljale, a često se nastupalo i u “baterijama” odnosno osvajale su se medalje u svakoj pojedinačnoj utrci bez obzira na to što su u istoj kategoriji veslane po dvije utrke.

Tako su prvoga dana regate zlata osvojili skifovi mlađih juniora Leon Jug i Marko Iža, četvrac na pariće mlađih juniorki (Ozana Prisuda, Petra Sanseović, Karla Ambruš i Marta Rakitić), dubl mlađih juniorki (Prisuda-Sanseović) te David Jug u skifu za A kadete. Srebrom su se okitile mlađe juniorke Karla Ambruš i Marta Rakitić u dublu, Petra Sanseović u skifu te dubl A kadeta (Patrik Nađ i Luka Jović). Brončane medalje osvojili su mlađi juniori u dvojcu bez kormilara (Leon Jug, Marko Iža), Ozana Prisuda u skifu te dva dubla A kadetkinja s tim da su u prvom veslale Dunja Kukić i Luna Keretić, a u drugom Ines Markulak i Emilija Arvaj.

Drugi dan regate (22. kolovoza 2016.) također je bio odličan u “berbi” medalja za osječke mlade veslačice i veslače, ali i nešto starije s obzirom na to da je među veteranima nastupio i trener Branko Jovanovac te uvjerljivo pobjedio i osvojio zlatnu medalju. Zlatni su bili i osječki četverci na pariće juniorki (Ozana Prisuda, Petra Sanseović, Karla Ambruš i Marta Rakitić) te A kadeta (David Jug, Patrik Nađ, Luka Jović i Ivan Iža). Najbolje u svojoj konkurenciji su bile i juniorke u skifovima- Karla Ambruš i Ozana Prisuda. Četverac na pariće B juniora osvojio je srebro, a veslali su Leon Jug, Marsel Gemeri, Marko Iža i Bruno Bašić. Također srebrne bile su i A kadetkinje u četvercu- Luna Keretić, Dunja Kukić, Ines Markulak i Emilija Arvaj. Srebra su osvojile i juniorke u skifovima- Petra Sanseović i Marta Rakitić (u njihovim su utrkama zlata osvojile klupske kolegice Ozana i Karla), također su drugi bili i juniori Leon Jug i Marko Iža u dvojcu na pariće. Zabilježena su i dva četvrta mjesta- Marsel Gemeri prvog je dana bio četvrti u skifu juniora, a drugog dana četvrti u dublu s Brunom Bašićem.

U Mohaču zbog priprema i odlaska na svjetsko juniorsko prvenstvo nisu nastupili Iktusovi mlađi i stariji juniori Aria Cvitanović, Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Krešimir Forjan, Teuta Lea Stojaković i Ivan Ante Grgić, a ostali juniori su izostali zbog odlaska na regatu na Ramsko jezero (Dino i Vedran Steiner, Dominik Halilović i Marjan Lovković).

Sve fotografije pogledajte na Facebook stranici VK Iktus. Autor je Danijel Jug.