FOTO: Trofej Beograda 2016.

Iktusovi veslači iz Beograda su donijeli pet medalja. Braća Lončarić osvojila su zlato u juniorskom dublu, Arija Cvitanović srebro u skifu mlađih juniorki, a brončane medalje osvojio je dvojac bez kormilara Iktus/Jarun (Krešimir Forjan/Marin Maletić) i četverac na pariće u kojem su uz veslače iz dvojca bili i Dino Steiner te Ivan Ante Grgić. U svojoj veteranskoj kategoriji zlato je osvojio Iktusov Željko Betlehem.

U subotu i nedjelju, 21. i 22. svibnja 2016., na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održana je tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, s poviješću dugom više od tri desetljeća, koja je pored svih klubova iz Srbije okupila i brojne posade iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Turske. Ova regata, koju s velikim uspjehom organizira Veslački savez Srbije bila je još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta.

Beogradska međunarodna regata – Trofej Beograda rasla je iz godine u godinu zauzevši značajno mjesto u kalendaru međunarodnih veslačkih natjecanja. Po broju prijavljenih sudionika i posada ovogodišnja regata bila je jedna od najmasovnijih budući da se za odličja na Adi borilo 329 posada s više od 500 natjecatelja.

Prvoga dana regate veslalo je više Iktusovih posada- u kategoriji juniora (JMA) nastupili su Patrik i Anton Lončarić u dvojcu na pariće, dvojac bez kormilara u kojem su veslali Iktusov Krešimir Forjan i Marin Maletić iz Jaruna te Dino Steiner u samcu. Mlađe juniore (JMB) predstavljao je Marko Iža u skifu i Vedran Steiner/Dominik Halilović u dublu, a mlađe juniorke Ozana Prisuda i Marta Rakitić u dublu te skifistice Aria Cvitanović i Karla Ambruš.

Drugog dana Lončarići su nastupili u istoj disciplini (2xJMA), dubl Halilović/V.Steiner također je veslao sa starijim uzrastom, kao i Marko Iža u kombinaciji s veslačem Partizana. Forjanu i Maletiću dugog su se dana u četvercu na pariće pridružili Ivan Ante Grgić i Dino Steiner. I djevojke su promijenile discipline. U dublu su veslale Aria Cvitanović i Marta Rakitić, kao i Ozana Prisuda i Karla Ambruš.

Iako su mlađi juniori (JMB), braća Patrik i Anton Lončarić ostvarili su najbolji Iktusov rezultat u Beogradu i to u konkurenciji starijih juniora (JMA). Nakon kvalifikacija pobijedili su najbolje juniorske dublove Bugarske (Nikola Popov, Nikolay Zhelyazkov) i Turske (Omer Oner, Dervis Kemal Ozdemir), dok je najveći konkurent, dubl beogradskog Partizana, odustao od utrke. Dan kasnije, svježi dubl Partizana (Damjan Lazić, Vanja Obradović) pobijedio je u drugoj utrci dublova, braća Lončarić zauzela su četvrto mjesto, a između njih su se „ubacile“ dvije posade dublova Turske veslačke reprezentacije (Enes Yenipazarli, Kaan Bag i Omer Oner, Dervis Kemal Ozdemir). U istoj su utrci šesto mjesto zauzeli Marko Iža (Iktus) i Nikola Mirilo (Partizan), dok su Vedran Steiner i Dominik Halilović zauzeli 10. mjesto (4. u B finalu). Prvog dana natjecanja, nakon ulaska u B finale, Vedran Steiner i Dominik Halilović (2xJMB) nisu završili utrku zbog kvara na čamcu.

Dvojci bez kormilara nisu imali prednatjecanja, a u finalnoj utrci kombinacija Iktus/Jarun (Krešimir Forjan, Marin Maletić) s vremenom 7.39,12 osvojila je treće mjesto, iza drugoplasirane posade Crvene zvezde te 5 sekundi zaostatka iza najbolje posade reprezentacije Bugarske (Dragomir Borisov, Lazar Penev). Osječko-zagrebačkom dvojcu (Forjan-Maletić) drugog se dana pridružio Dino Steiner i Ivan Ante Grgić, a ta je ekipa u četvercu na pariće osvojila treće mjesto, iza posada reprezentacija Turske i Bugarske.

Skifist Marko Iža bio je prvoga dana prvi u B finalu mlađih juniora (1xJMB, ukupno 7. mjesto).

Aria Cvitanović prvog je dana regate osvojila drugo mjesto u utrci samaca mlađih juniorki (1xJWB), dok je njena klupska kolegica Karla Ambruš u A finalu bila šesta. Pobijedila je bugarska reprezentativka Madlena Markova. Drugog dana regate Aria je veslala u dublu s Martom Rakitić te zauzela 2. mjesto u B finalu (ukupno 8. pozicija). Karla Ambruš drugog je dana veslala dubl s Ozanom Prisudom za B juniorke i zauzele su drugog dana natjecanja četvrto mjesto u A finalu.

Veteran Željko Betlehem također je nastupio u Beogradu u skifu i pobijedio u utrci u kojoj su, među ostalim, nastupili i znatno mlađi veslači, rođeni primjerice 1985. i 1986. godine.

Rezultati 1. dan Beogradska internacionalna regata 2016. 

Rezultati 2. dan Beogradska internacionalna regata 2016.