Godišnja skupština Iktusa i priznanja najboljima

U Veslačkom klubu Iktus održana je danas redovna godišnja izvještajna skupština. Dodijeljena su priznanja za ostvarene uspjehe u 2018. godini, proglašeni su zaslužni članovi kluba, a priznanja su dobili i kadeti s najviše odrađenih treninga.

Skupština je prihvatila izvješća o radu u ovoj godini koja su podnijeli predsjednik Daniel Srb i koordinator sportskog odjela Davor Brust. Srb je, među ostalim, izjavio kako je iza nas teška godina opterećena brojnim problemima, no i u takvoj situaciji Iktus je ostao najtrofejniji osječki sportski klub. Naime, u Osijek je ove godine stiglo pet medalja s velikih međunarodnih natjecanja (europska i svjetska prvenstva), a od toga su tri medalje donijeli veslači Iktusa. Ponovio je kako sustav financiranaj sporta nije dobro osmišljen tako da još uvijek “sportovi s loptom” dobivaju puno više novca od ostalih, bez obzira na to kakvi se rezultati postižu. Izrazio je veliku zahvalnost Gradu Osijeku koji je financirao klub s 356 tisuća kuna, što je gotovo polovica godišnjega proračuna, a posebno je istaknuo kako je osobnim zalaganjem gradonačelnika Ivana Vrkića stigla i velika donacija Zagrebačke banke kojom je kupljen novi čamac, dvojac bez kormilara za braću Lončarić. Drugi je to čamac za koji je izravno intervenirao gradnačelnik Vrkić jer je nedavno kupljen i samac za Davida Šaina. Davor Brust je podsjetio na sportske rezultate na državnome prvenstvu i na međunarodnim natjecanjima. Istaknuo je napredak Davida Šaina u treninzima, ali i veslanju u samcu te rekao kako se David suočava s višegodišnjim nepravdama kada je u pitanju njegov ulazak u neku od posada hrvatske seniorske reprezentacije.

Za najveći klupski rezultat ove su godine ponovo zaslužna braća Patrik i Anton Lončarić s osvojenim juniorskim zlatom na Europskom prvenstvu u Francuskoj, broncom na Svjetskom prvenstvu u Češkoj te izveslanim najboljim svjetskim vremenom za juniore u dvojcu bez kormilara. Osvojili su i 7. mjesto na EP za mlađe seniore u Bjelorusiji te pokazali kako je pred njiam svijetla budućnost i u novoj konkurenciji. Brust je govorio i o odlasku trenera Krešimira Ižakovića u Tursku što je klubu bio veliki udarac, a posebice braći Lončarić, no istaknuo je kako će i klub i Hrvatski veslački savez učiniti sve da taj odlazak ne utječe na razvoj braće Lončarić i u veslačkim seniorskim vodama u koje su upravo krenuli. Istaknut je i veliki uspjeh Arije Cvitanović koja je osvojila treće mjesto na europskom prvenstvu za mlađe seniorke u četvercu bez kormilara te plasman u B finale svjetskog juniorskog prvenstva, no na žalost je nakon toga odlučila prestati veslati. Ivan-Ante Grgić također je napravio prve uspješne korake u društvu seniora te je na svjetskom prvenstvu u Poljskoj u četvercu osvojio sedmo mjesto. Uprava kluba načelno je zadovoljna i nastupom na državnome prvenstvu gdje je u seniorskom dijelu klub zauzeo vrlo dobro  4. mjesto u Hrvatskoj, a u mlađim uzrastima 13. mjesto. To je potaknulo klub da se u budućnosti više orijentira na rad s mlađim uzrastima po čijim je velikim uspjesima Iktus oduvijek bio prepoznatljiv. Trenerska je ekipa tako pojačana novim trenerom, proslavljenim veslačem Karlom Sukom koji će se ubuduće baviti radom s juniorima.

Zaslužnim članovima kluba proglašeni su danas Lilija Senzel, Stjepan Pofuk i Zvonimir Preradović koji su svojim dugogodišnjim radom pridonijeli razvoju kluba. Priznanje je osobno primio samo nekadašnji trener Zvonimir Preradović jer su ostali bili spriječeni. Nastavljena je tako tradicija klupskog zahvaljivanja ljudima koji su kao treneri, veslači ili logističari sudjelovali u razvoju i promicanju veslanja u Osijeku.

Posebna klupska priznanja (srebrnjake) ove su godine primili osvajači medalja na državnome prvenstvu – David Šain (skif) i četverac s kormilarom – Vjekolav Kolobarić, Patrik i Anton Lončarić, Ivan-Ante Grgić i Emilija Arvaj. Posebne velike plakete dobili su braća Lončarić za europsko zlato i svjetsku broncu u dvojcu bez kormilara, Aria Cvitanović za europsku broncu te Ivan-Ante Grgić za 7. mjesto u Europi. Prvi je put klub simbolično nagradio i time odao priznanje vrijednim mladim veslačima. Za najveći broj odrađenih treninga u ovoj godini prigodno su nagrađeni i pohvaljeni najmlađi kadeti –  Ena Tadić, Karlo Krstić, Ivor Janković, Matko Tomac i Domagoj Zovko.

Sudionike sjednice pozdravio je i dugogodišnji veslački trener Milan Uremović Ćiro koji je prije 40 godina iz Osijeka odselio u Kanadu te nizao velike uspjehe u veslanju. Bio je, među ostalim, trener kanadskih osmeraca koji su osvojili svjetsko zlato 1992. godine te olimpijsko zlato u Barceloni, a triput je proglašen najboljim trenerom Kanade. Uremović je najavio kako želi povezati Iktus s veslačkim klubom u Calgaryju čija predstavnica uskoro dolazi u Osijek.