Godišnja skupština VK Iktus

U četiri godine kupljen jedan čamac i četiri vesla, u sljedeće četiri mora se puno više ulagati. Istaknto je to u izvješću s godišnje skupštine koje je objavljeno u Glasu Slavonije. Ižaković na vrijeme upozorava kako ne bi ponovili pogreške. Teško je pričati o vrhunskim rezultatima, a malo toga ulagati. Iktusovi članovi rade i treniraju u vrlo lošim uvjetima

 REZIME 2016. GODINE VK IKTUS

Tradicija je nastavljena te je i pred kraj ove kalendarske godine održana godišnja skupština osječkog Veslačkog kluba Iktus. U klupskim prostorijama nije bilo burno i s povišenim tonovima kao nekih prethodnih godina, vjerojatno jer je čelništvo neistomišljenike suspendiralo i isključilo iz kluba, ali i da ne bude sve u tonu kako je u 2016. u Iktusu sve bilo “med i mlijeko”, pobrinuo se glavni trener Krešimir Ižaković. Nad trenerovim bi se riječima čelnici kluba itekako trebali zamisliti i prihvatiti ono što govori. Ižakovića još bole neke stare rane pa je upozorio vodstvo Iktusa kako veslačice i veslači jednog od osječkih sportskih brandova zaslužuju mnogo više pozornosti i razumijevanja, i to najprije u vlastitim redovima.

Dvorana rak-rana

Na Skupštini je napravljen rezime rezultata u godini na izmaku, pohvaljeni su prvaci Hrvatske, a njih je bilo u devet posada, ali isto tako treba spomenuti kako se od nekih “iktusovaca” na europskim ili svjetskim smotrama očekivalo više. Svi članovi kluba dobili su i uvid u financijsko stanje u 2016. godini, u kojoj je Iktus raspolagao s 549.535 kuna, a do kraja godine na račun će još sjesti 40 tisuća kuna od Osječko-baranjske županije. Usvojen je i financijski plan te plan aktivnosti za sljedeću godinu u kojoj se očekuju još veći pomaci nabolje. Klub će raspolagati s nešto više novca, ukupno 710.000 kuna, a od toga najveći “kolač” daje Grad Osijek koji će za Iktus izdvojiti 370 tisuća. Sto tisuća se očekuje od Saponije d.d., 60 od Osječko-baranjske županije, a ostalo će biti prihodi od članarina i sponzora.

Iako se prethodnih godina na svakoj godišnjoj skupštini, uostalom kao i na ovoj posljednjoj, obećavalo “sljedeće godine ćemo obnoviti i uložiti značajna sredstva u prostorije za trening”, tu je malo toga napravljeno. Dvorana Iktusa još uvijek je u katastrofalnom stanju, uvjeti za trening daleko su od dobrih i pravo je čudo što Teuta Lea, Šain, Lončarići, Aria, Grgić, Forjan i ekipa uopće, ostvaruju ovako dobre rezultate.

– Uvjeti za rad i naša oprema katastrofalni su. U prošlom olimpijskom ciklusu kupljen je jedan čamac (skif) i četiri vesla, u sljedeće četiri godine mora se mnogo više i bolje ulagati – kazao je trener Ižaković i pritom “prozvao” neke od članova predsjedništva kluba.

Na pogreškama se uči

U prošlosti nisu imali razumijevanja za potencijalno dobre posade i veslače pa je Iktus ove godine na Olimpijskim igrama u Riju ostao bez predstavnika. Šain je s prošlih Igara u Londonu donio srebro, a dvojcu bez kormilara Maji Anić i Sonji Kešerac olimpijska je viza prije četiri godine izmakla za samo 2,2 sekunde. No, djevojke su planirale lov na Rio. Međutim, zbog nerazumijevnja ljudi iz kluba taj se dvojac 2015. raspao i nastup na Olimpijskim igrama ostao je samo san. Preko noći Iktus je ostao bez dvojca Anić/Kešerac, kao i onog muškog Janjić/Kolobarić, a kako se takve pogreške ne bi događale u budućnosti, Ižaković je na vrijeme upozorio. U Iktusu je generacija darovitih mladih veslača i za nju treba imati razumijevanja i strpljenja, naći sredstva i napraviti sve da u klub ponovno dolaze odličja s najvećih natjecanja.

Plakete, “srebrnjaci” i priznanja

Na godišnjoj skupštini klub je dodijelio i posebne plakete i medalje veslačicama i veslačima koji su postigli najbolje rezultate te predstavljali Iktus i Osijek u dresovima hrvatske reprezentacije. Posebne plakete za sudjelovanje na europskim i svjetskim prvenstvima primili su David Šain, Teuta Lea Stojaković, Patrik i Anton Lončarić, Aria Cvitanović, Ivan-Ante Grgić i Krešimir Forjan. “Srebrenjake” su pak zaslužili osvajači zlatnih medalja na ovogodišnjem prvenstvu Hrvatske – Dino Belić, Vjekoslav Kolobarić, Krešimir Forjan, Ivan-Ante Grgić, Teuta Lea Stojaković, Patrik i Anton Lončarić, Leon i David Jug, Marko Iža, Vedran Steiner, Ines Markulak, Katarina-Marijana Radaković, Emilija Arvaj i Ena Vukelić.

Dodijeljena su i posebna priznanja počasnim i zaslužnim članovima kluba, a dobili su ih Eduard Bakarac, Krešimir Fekete, Živko Bošnjak i Zoran Erdelez.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije, objavljeno 19. prosinca  2016. godine