Grgić u Osijek donosi zlato, Lončarići sedmi

U bogatu osječku veslačku kolekciju stigla je još jedna medalja s velikog natjecanja. I to zlatna medalja! Osvojio ju je Ivan-Ante Grgić na Europskom juniorskom prvenstvu u Krefeldu, gdje je sa Šibenčanima Lukom Gojanovićem-Rakićem i Franom Filipom Garmom te Fabiom Ipsom iz pulske Istre i kormilarom Lukom Balekom (Gusar Split), bio ispred svih u četvercu s kormilarom. Prenosimo članak iz Glasa Slavonije. 

Mladići iz Hrvatske sjajno su odradili kvalifikacije i repesaž, potom i finale u kojem su nakon prvih 500 metara bili četvrti. Kako je utrka odmicala stalno su pojačavali gas i napadali boljeplasirane posade, da bi u posljednjim metrima krenuli na sve ili ništa. Završni sprint je bio paklen i mladi hrvatski veslači ciljem su prošli kao prvi, u vremenu 6:36.15 minuta što je bilo “za dlaku” ispred favorizirane četvorke iz Njemačke (6:36.27), dok je treće mjesto i broncu zauzela Italija (6:40.81).

Iz redova Iktusa na eurosmotri u Njemačkoj nastupila su i braća Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara. Očekivanja su bila velika, no Iktusov dvojac zapeo je u polufinalu i nije mogao u veliki finale. Nakon sjajne utrke i drugog mjesta u kvalifikacijama (7:06.13), Lončarići su u polufinalu bili još bolji, veslali su još brže, ali s vremenom 6:59.61 zauzeli su tek četvrto mjesto u svojoj skupini, iza Rumunjske, Grčke i Ukrajine i morali su u B finale. Veliko, A finale, izmaknulo im je za samo 30 stotinki sekunde… Da su kojim slučajem veslali u prvoj polufinalnoj skupini s tih 6:59.64 Lončarići bi bili najbolji i otišli u borbu za medalju, no jača skupina odnijela je bolji plasman. U B finalu Osječani nisu imali pravu konkurenciju, rutinski su odradili utrku, vrijeme od 7:13.42 bilo je dovoljno za prvo mjesto i kući se vraćaju kao sedma posada Europe.

U B finalu veslala je i Aria Cvitanović s kolegicom Lorenom Vukić iz zagrebačke Mladosti u dvojcu na pariće. Osječanka je europremijeru okrunila trećim mjestom u B finalu (7:50.80), znači ona i Lorena bile su ukupno devete.

Hrvatskoj je na ovoj eurosmotri išlo u četvercima, najbolji je muški s kormilarom, ali i onaj ženski bez kormilara. Naime, Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić postale su prvakinje Europe u juniorskom četvercu bez kormilara!

I. Liović, Glas Slavonije, 22. svibnja 2017. godine