Grgić u reprezentativnom četvercu bez za mlađe seniore

Ivan-Ante Grgić od ove je godine mlađi senior koji se pronašao među mladim veslačima, članovima hrvatske izborne vrste. Trenutačno je student prve godine Odjela za matematiku na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, no studentske obveze za sada ne ometaju njegovu veslačku karijeru- redovito i naporno trenira te putuje na velika natjecanja. Vratio se s velike regate u Ratzeburgu.

Prošlogodišnji europski juniorski prvak iz četverca s kormilarom ove veslačke sezone ima uobičajeno težak put- nakon juniorske konkurencije sada je pred njim puno ozbiljnija i brojnija konkurencija i sve teža natjecanja, a osjećaj je kao da se kreće ispočetka u novim okolnostima. Unatoč svemu dobro se snašao, pozvan je u hrvatsku U23 reprezentaciju koja se nedavno predstavila na velikoj njemačkoj regati u Ratzeburgu. Ovogodišnja je disciplina Ivana-Ante četverac bez kormilara u kojoj je prošle godine osvojio brončanu medalju na Europskome prvenstvu. Tada je, podsjećamo, bio još junior, a veslao je s klupskim kolegama Patrikom i Antonom Lončarićem te Fabiom Ipsom iz pulske VK Istre. Taj se četverac ove godine nije okušao na natjecanjima jer su Ipsa i Lončarići još uvijek juniori koji su imali puno posla oko nastupa na nedavno održanom Europskom prvenstvu, a uskoro kreću i pripreme za njihovo Svjetsko prvenstvo.

“Trener nam je bio Branimir Vujević iz Zadra. Sa mnom su veslali Filip Jurina iz Mladosti, Leon Mikulić iz Zadra te Frane Filip Garma iz šibenske Krke”, kaže nam Ivan-Ante Grgić. Imali su pripreme tjedan dana u Zagrebu, potom pet dana odmora kod kuće i ponovo tjedne pripreme u Zagrebu prije leta na sjever Njemačke.  “U subotu smo imali kvalifikacije i nismo ih baš dobro odveslali jer nam je to bila prva zajednička utrka tako da smo na kraju bili prvi u B finalu”, skroman je Grgić. Dodaje kako su u nedelju u kvalifikacijama bili prvi i da je to bila odlična utrka u kojoj su bili četiri sekunde iza prvog čamca u drugoj skupini u kojem je veslao najjači njemački četverac koji se priprema za predstojeće Svjetsko prvenstvo U23. No, poslijepodne je mladi hrvatski četverac opet malo podbacio, nisu imali baš najbolju utrku, a mučila ih je i jaka kontra, no ipak su uspjeli ostvariti sasvim dobar rezultat- osvojili su šesto mjesto u A finalu.

Filip Jurina trenutačno je u Osijeku gdje se priprema s Ivanom-Antom Grgićem u dvojcu bez kormilara za nastup na velikoj regati na Bledu (15. – 17. lipnja). Osim u dvojcu trebali bi nastupiti i u četvercu ukoliko Frane Filip Garma stigne na Bled zbog školskih obveza i mature. O plasmanu na Bledu ovisi nastup ovih mladića na Svjetskom prvenstvu koje se održava u srpnju.

Uz muški četverac bez u Ratzeburgu su se u odličnom izdanju predstavile mlađe seniorke Ivana i Josipa Jurković u dvojcu bez kormilara. Europske i svjetske juniorske prvakinje iz prošlogodišnjeg četverca bez ove su godine nakon preseljenja s Kočule u Zagreb i uspješno završene gimnazije opasno krenule krupnim koracima nizati nove uspjehe. Uvjerljivo su osvojile dvije zlatne medalje na jednoj od najjačih europskih regata u Ratzeburgu za mlađe seniorke i seniore, no valja istaknuti kako su se mlađi seniori natjecali i sa starijim seniorima među kojima ima i vrlo značajnih veslačkih imena.