Hrvatski četverac s braćom Lončarić 9. na Europskom prvenstvu

Hrvatski četverac s braćom Lončarić 9. na Europskom prvenstvu

Hrvatski četverac, koji čine Marko Ukropina, Ivan Piton te braća Anton i Patrik Lončarić, osvojio je treće mjesto u B finalu na Europskom prvenstvu u veslanju koje danas završava u poljskom Poznanju.

Hrvatska posada je stazu svladala u vremenu 6:08.960 minuta, zaostavši nešto manje od tri i pol sekunde za pobjedničkim švicarskim četvercem (6:05.580). Drugo mjesto je osvojio četverac ruske reprezentacije (6:07.840).

Treće mjesto u B finalu znači da su hrvatski veslači nastup na ovom Europskom prvenstvu završili na ukupno devetoj poziciji. Iza hrvatske posade u B finalu su ostali četverci Ukrajine (6:09.980), Rumunjske (6:12.080) i Bjelorusije (6:13.790). U 12 sati će se braća Martin i Valent Sinković boriti za naslov europskih prvaka u dvojcu bez kormilara.

Braća Lončarić ove su godine osvojila srebro na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (do 23 godine) u njemačkom Duisburgu u svojoj disciplini – dvojcu bez kormilara te naslov seniorskih državnih prvaka. Tek je prije tri tjedna donesena odluka da će nastupiti na Europskom prvenstvu za A seniore u Poljskoj u četvercu bez kormilara, a u čamac je ušao i dvojac zagrebačke Mladosti – Ivan Piton i Marko Ukropina. S vrlo malo vremena za pripreme uz trenericu Jasminku Kraljević Čolić uspjeli su doći do zavidne brzine i kvalitetno parirati iskusnim europskim seniorima. Marku Ukropini, koji ima 21 godinu, ovo je bio prvi nastup na međunarodnim natjecanjima, a Lončarićima koji imaju 20 godina prvi nastup u najjačoj konkurenciji A seniora na europskoj smotri. Ivan Piton je 26-godišnjak, a hrvatski četverac uvjerljivo je bio najmlađa posada na EP u Poznanu.