Hrvatsko prvenstvo u veslanju 7.-9. listopada

Samo je nekoliko dana ostalo do ovogodišnjeg Hrvatskog veslačkog prvenstva za kadete, juniore, seniore i veterane 2016. Posade Iktusa u Zagreb kreću u petak ujutro zbog prednatjecanja, a finalne utrke na programu su na Jarunu u subotu, 8. listopada i nedjelju, 9. listopada.

Veslačice i veslači Iktusa nastupit će s ukupno 29 posada u 24 discipline. Od toga su 4 posade veterana,  4 posade seniora,  4 posade A juniora, 10 posada B juniora, 4 posade A kadeta i 3 posade B kadeta. Prema poslanim prijavama nastupit će ukupno 47 veslačica i veslača (od mlađih kadeta do veterana), a pratit će ih troje trenera- Krešimir Ižaković, Jasminka Čolić Kraljević i Branko Jovanovac.

David Šain nastupit će na državnom prvenstvu samo u skifu za seniore, a borit će se protiv najboljih hrvatskih seniora- Damira Martina (Trešnjevka) i Martina Sinkovića (Mladost), ali i još nekoliko vrsnih veslača- Tomislava Čanića (Croatia), Lovre Catele (Jarun), Nike Dunkića i Ivana Burmasa (Mornar), Ivana Puljića (Neretvanski gusar), Tonija Sršena (Nova) te Mate Brandta (Vukovar). U samcu za seniorke Iktus će predstavljati Sonja Kešerac i Teuta Lea Stojaković, a one će odmjeriti snage s Marinom Kaić iz Medulina, Valentinom Plejić iz Mladosti te Marcelom Milošević iz Trešnjevke. Iktus na državno prvenstvo šalje i jedan četverac bez kormilara u seniorskoj konkurenciji, a u njemu će veslati Dino Belić, Vjekoslav Kolobarić, Krešimir Forjan i Ivan Ante Grgić.

13323540 1040424906037835 8690372781367029607 o13350528 1040425162704476 1900124016849662016 o

Teuta Lea Stojaković, Iktusova predstavnica u hrvatskoj reprezentaciji, nastupit će u skifu i među svojim vršnjakinjama – juniorkama, a njeni kolege iz juniorske reprezentacije Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan veslaju i dvojac bez kormilara za A juniore. U samcima će nastupiti još dva Iktusova A juniora- Dino Steiner i Marijan Lovković.

Najbrojinije su posade B juniora, a to pokazuje kako se u Iktusu prilično radilo na obnovi veslačkoga pogona te da veslanje u Osijeku itekako ima budućnost. U ovoj se kategoriji očekuje i ponajviše uspjeha i medalja. U punoj je formi juniorska reprezentativka Aria Cvitanović koja će veslati u skifu i četvercu na pariće B juniorki s Martom Rakitić, Karlom Ambruš i Ozanom Prisudom.

DSCN850114468377 860560580741244 5494576798952723976 o

Favoriti u disciplini dvojaca bez kormilara za mlađe juniore su reprezentativci Patrik Lončarić i Anton Lončarić. Osim u njihovoj novoj disciplini- dvojcu bez kormilara, prema poslanim prijavama, braća Lončarić veslat će i u četvercu na pariće u kojem će veslati i Vedran Steiner i Leon Jug. Marko Iža i Anton Lončarić prijavljeni su za nastup u samcima za mlađe juniore.

Slijede i tri posade mlađih juniora u dvojcima na pariće. Za B juniore u dublu će veslati Marko Iža i Leon Jug, a za B juniorke Ozana Prisuda i Karla Ambruš te druga posada u kojoj će biti Petra Sanseović i Marta Rakitić.  Tu je i posljednja juniorska disciplina, a riječ je o četvercu s kormilarom B juniora u kojem će nastupiti Bruno Drkulec, Bruno Bašić, Lovro Rado, Marsel Gemeri i kormilar Marin Kovač.

Sve posade seniora i juniora za nastup na državnome prvenstvu priprema trener Krešimir Ižaković. Trenerica Jasminka Kraljević Čolić i trener Branko Jovanovac intenzivno rade s najmlađim veslačicama i veslačima Iktusa, a mnogi će od njih sljedećeg vikenda u Zagrebu prvi put nastupiti na državnome prvenstvu. Redovito se u najmlađim kategorijama osvajaju brojna odličja.

Sve kadetske utrke veslaju se u nedjelju. „Led“ probijaju dubl A kadetkinja – Luna Keretić i Dunja Kukić, te četverac na pariće njihovih vršnjakinja – Ines Markulak, Katarine-Marijane Radaković, Emilije Arvaj i Ene Vukelić. I stariji kadeti nastupit će u istim disciplinama- dvojcu i četvercu na pariće. U dublu će veslati Patrik Nađ i Luka Jović, a u četvercu Vedran Šajnović, Ivan Iža, Borna Mršić i Frano Škojo. Tu su i najmlađi Iktusovci, spremni za borbu za odličja. Mlađi kadeti Patrik Janjić i Ivor Janković klub će predstavljati u dvojcu na pariće, B kadet David Jug ima najbrojniju konkurenciju u samcima, a kao posljednja od svih Osječanki i Osječana nastupit će Irma Kukić u skifu za mlađe kadetkinje.

IMG 3798IMG 3983

Veteranske su utrke na rasporedu samo u subotu. Prve će nastupiti veteranke C Ana Sansović i Mirela Iža u dvojcu na pariće, Branko Jovanovac veslat će u osmercu (8+ Vmix -MLA/IKT- Sonja Rašo, Diana Miličić, Dražen Sudić, Ivica Modrić, Branko Jovanovac, Boris Cetinić, Lovorka Grgec Bermanec, Tihana Vranković Skoko, korm. Sanja Kujundžić), te u četvercu bez kormilara (MLA/IKT – Hrvoje Sabljić, Mario Vukić, Branko Jovanovac, Ivan Boras), a u istoj će disciplini biti i Iktusov četverac – Mario Stašćik, Branimir Pekić, Željko Betlehem i Silvio Ambruš.           

Raspored nastupa Iktusovih veslačica i veslača na Hrvatskom veslačkom prvenstvu:

SUBOTA, 8. listopada

2xVŽ Ana Sanseović, Mirela Iža

1xJMB Anton Lončarić (IKT 1), Marko Iža (IKT 2)

4XJMB Vedran Steiner, Leon Jug, Anton Lončarić, Patrik Lončarić

2-JMA Krešimir Forjan, Ivan Ante Grgić

1xJMA Dino Steiner (IKT 1), Marijan Lovković (IKT 2)

8+ Vmix MLA/IKT Sonja Rašo, Diana Miličić, Dražen Sudić, Ivica Modrić, Branko Jovanovac, Boris Cetinić, Lovorka Grgec Bermanec, Tihana Vranković Skoko, korm. Sanja Kujundžić

4xJŽB Marta Rakitić, Karla Ambruš, Ozana Prisuda, Aria Cvitanović

1xSŽ Teuta Lea Stojaković (IKT 1), Sonja Kešerac (IKT 2)

1x SM David Šain

4-VM  Mario Stašćik, Branimir Pekić, Željko Betlehem, Silvio Ambruš (IKT), Hrvoje Sabljić, Mario Vukić, Branko Jovanovac, Ivan Boras (MLA/IKT)

NEDJELJA, 9. listopada

2XKŽA  Luna Keretić, Dunja Kukić

4X KŽA Ines Markulak, Katarina-Marijana Radaković, Emilija Arvaj, Ena Vukelić

4-SM Dino Belić, Vjekoslav Kolobarić, Krešimir Forjan, Ivan Ante Grgić

2XKMB Patrik Janjić, Ivor Janković

1XKMB David Jug

4+JMB Bruno Drkulec, Bruno Bašić, Lovro Rado, Marsel Gemeri, korm. Marin Kovač

2-JMB Patrik Lončarić, Anton Lončarić

 2xJMB Leon Jug, Marko Iža

1XJŽB  Aria Cvitanović

2XJŽB Karla Ambruš, Ozana Prisuda (IKT 1), Marta Rakitić, Petra Sanseović (IKT 2)

1XJŽA  Teuta Lea Stojaković

2XKMA Patrik Nađ, Luka Jović

4XKMA Vedran Šajnović, Ivan Iža, Borna Mršić, Frano Škojo

1XKŽB Irma Kukić

12998754 773211222809514 8906587446946039574 nIMG 2658

Podsjetimo, prošle su godine veslačice i veslači Iktusa osvojili 13 medalja, od čega 7 zlatnih i to je bilo dovoljno za ekipno 4. mjesto u Hrvatskoj (iza zagrebačkih Trešnjevke i Mladosti te zadarskog  Jadrana). Najveći uspjeh postigli su Iktusovi seniori – dvije zlatne medalje u kategoriji četveraca bez kormilara i četveraca s kormilarom (u tim su utrkama veslali Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain i Mario Vekić, a kormilar je bio Marko Pirić). Teuta Lea Stojaković pobijedila je u konkurenciji samaca za A juniorke, a osvojila je i srebro u kategoriji seniorki. Dino Belić osvojio je broncu u utrci skifova za lake seniore. Naslov državnih prvaka 2015. su obranili Anton i Patrik Lončarić u svojoj disciplini- dvojcu na pariće u kategoriji mlađih juniora. Njihove vršnjakinje, mlađe juniorke Ozana Prisuda i Petra Sanseović bile su druge u dvojcu na pariće i treće u četvercu na pariće, uz Ariju Cvitanović i Luciju Rakitić. Iktusove kadetkinje osvojile su tri zlatne medalje – starije kadetkinje Karla Ambruš i Marta Rakitić bile su najbolje u dvojcu na pariće, a u kategoriji najmlađih Iktusove B kadetkinje Luna Keretić osvojila je zlato u samcu te Dunja Kukić i Ines Markulak također zlato u dvojcu na pariće.  Stariji kadeti Vedran Steiner i Dominik Halilović također su bili vrlo uspješni i osvojili srebrno odličje u dvojcu na pariće.