Hrvatskoj dva zlata na veslačkom EP

Damir Martin: „Valovi su me podsjetili na Dunav“. Martin i Valent Sinković potvrdili su dominaciju u dvojcu na pariće. Danas o velikom uspjehu Damira, Martina i Valenta piše Glas Slavonije.

 Hrvatsko veslanje sa zlatnim medaljama braće Sinković u dvojcu na pariće i Damira Martina u samcu našlo se na ukupno trećem mjestu osvajača medalja na Europskom prvenstvu, koje je završeno u njemačkom Brandenburgu.

Ispred Hrvatske samo su velesile Velika Britanija i Njemačka. Dva zlata osvojena su u nedjeljnim finalima. Vukovarac Damir Martin obranio je naslov europskog prvaka nakon što je u nedjelju slavio u finalu samaca s vremenom 8:05.59 s čak 13 sekundi bržim vremenom od Litvanca Mindaugas Griskonisa (8:19.30). Bronca je pripala svjetskom prvaku, Čehu Ondreju Syneku (8:25.40).

– Moja velika razlika nastala je prije utrke. Nisam dao da me bilo što dekoncentrira, odradio sam odlično mentalne pripreme, ponovno su Ana i Igor (Guć Kotzuth i Igor Čerenšek, nap.a) odradili odličan posao. Ja sam u glavi bio spreman na kaos jer uvjeti su bili doista kaotični. Jak bočni vjetar, dolazio je na refule i to je stvarno bilo najgore za veslače. Zato su i vremena ukupno sporija. Vozilo se gotovo minutu i pol duže – pričao nam je europski prvak Martin, koji se javio za Glas Slavonije iz Njemačke.

Nakon utrke, kada je ušao u cilj, zamahao je rukama poput ptice. Ima li u tome simbolike?

– Više sam pokazivao na vjetar i valove i kako se sve ljuljalo. Podsjetilo me to na Dunav kada tamo zna zapuhati – rekao je rođeni Vukovarac, koji se zagrijavao kada su na vodi bili svjetski prvaci i najbolji dvojac današnjice braća Martin i Valent Sinković. Svoju dominaciju u dvojcu na pariće nastavili su i u Njemačkoj, slavili su s vremenom 7:06.33. Drugo mjesto zauzeli su Nijemci Marcel Hacker i Stephan Krueger s vremenom 7:14.22, a treći su bili Litvanci Rolandas Mascinskas i Saulius Ritter (7:17.79).

– Ah, što reći. Tako se veslaju dvojci – rekao je Martin o bivšim kolegama iz četverca na pariće.

Zanimljivo je da su braća Sinković od 2009. godine do danas sudjelovala na 19 natjecanja, a na čak 16 su osvojila zlatnu medalju.

– Konkurencija je bila jača u odnosu na Varese, tako da je ovo bila prva veća provjera forme. Jako smo zadovoljni utrkom i načinom na koji smo kontrolirali ove gotovo nemoguće vremenske uvjete – rekao je Martin Sinković.

I Damir Martin zadovoljan je odrađenim u kontekstu priprema za Olimpijske igre u Riju de Janeiru.

– Očito sam odlično napravio bazne pripreme. Uz mentalni trening, dobar posao odradio je Pero Kuterovac na kondicijskom dijelu. Ja sam se nakon finala osjećao svježe kao prvoga dana natjecanja. Sada ćemo sve još jednom analizirati i slijedi rad na brušenju forme – rekao je Martin.

U finalu lakih samac u nedjelju je nastupio i Luka Radonić. Utrku je završio na šestom mjestu s vremenom 7:49.73. Zlato je osvojio Slovak Lukas Babac s vremenom 7:33.49. Hrvatska je imala u Njemačkoj još dvije posade. U ženskoj konkurenciji u B finalu dvojca bez kormilara sestre Karla i Marcela Milošević zauzele su peto mjesto (7:41.52), ukupno 11. mjesto. Osječanin David Šain i Splićanin Vitomir Čavrlj nastupili su u subotu u C finalu, gdje su osvojili prvo mjesto (7:50,37).

Krešimir LACKOVIĆ, Glas Slavonije. Objavljeno 9. svibnja 2016. godine.